söndag, januari 21, 2007

Rödbetor i gott sällskap

Precis som allt inte är guld som glimmar är inte heller alla rödbetssoppor borstj. Det här är visserligen en besläktat historia (kanske syssling?) men saknar en del av borstjens komponenter. En förenkling alltså, kanske rent av en bastard? Men god och mättande är den i alla fall. Jag använde mig av alla delar av mitt sågade halva halal-lamm som såg ut som soppkött - det vill säga slaksida, fram- och bakben, och diverse odefinierade bitar. Egentligen borde jag lagt ihop hela lammet som ett pussel när jag köpte det, bara för att vara säker på vad som var vad. Hur som helst, det går lika bra med annat lammkött, typ stek, lägg, bringa eller vad du nu hittar.


Lammsoppa med rödbetor
5-6 personer

1,5 kilo lammkött med ben (kanske hälften om det är benfritt)
2+2 liter vatten
2 tsk salt
2 lagerblad

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 liter strimlad vitkål
5 normalstora rödbetor
2 morötter
4 potatisar
1 grönsaksbuljongtärning
buljongen från lammkoket
1 flaska lättöl
2 tsk torkad timjan
2 lagerblad
salt och peppar

Skär lammet i mindre bitar om det inte redan är gjort. Lägg köttet i kallt vatten i en kastrull så att det täcker (ca 2 liter, kanske mer) och koka upp. Låt koka fem minuter och slå sedan av vattnet och diska ur kastrullen (det här knepet är ursprungligen ur Anna Bergenströms kokböcker och gör så att man slipper att skumma koket). Skölj av köttet snabbt.

Koka i nytt vatten med salt och lagerblad i ca 1 timme och 15 minuter. Fiska upp köttet och låt buljongen svalna, gärna i kyl. När den svalnat har fettet stelnat på ytan och är lätt att ta bort med en sked.

Om köttbitarna är feta och innehåller ben så rensa då bort detta och skär sedan köttet i lagom stora soppbitar.

Hacka lök och vitlök och fräs långsamt i smör utan att det tar färg. Efter ett tag låter du även vitkålen fräsa med. Tillsätt lammbuljongen, ölen, lagerbladen, buljongtärningen och timjanen. Låt koka upp.

Skala potatis och rödbetor och skär dem i bitar. Skala moroten och skär den i slantar.

Tillsätt rödbetorna och moroten till grytan efter uppkoket och låt koka i 15 minuter. Tillsätt därefter potatisen och lammköttet och låt koka tills potatisen är färdig.

Servera med en klick creme fraiche och ett gott bröd (gärna skrädkakorna nedan).

Inga kommentarer: