tisdag, oktober 24, 2006

Glad Eid!

Coop här i Kalmar tillhandahåller ett halvt fryst lamm för 49 kronor kilot. Dessutom färska dadlar, pistage-halva och baklava. Tack Allah, Jahve och Vishnu att svenska butiker äntligen vaknat upp och insett att det finns andra kulturer ibland oss. Att inte alla svenskar går man ur huse till stormarknaderna bara för att de skyltar med kalles kaviar och senapssill till extrapris. Att de har missat en enorm grupp människor som varit hänvisade till specialbutiker där de kunnat köpa mat som i dagens samhälle måste betraktas som lika svensk som köttbullar. Det gläder mig, eftersom det är ett steg framåt i ett samhälle där vi sett en frammarsch för Sverigedemokrater och diverse andra ljusskygga pundhuvuden som tror att en människas värde bestäms av dess hudfärg och att man kan väga kulturer och finna den ena överlägsen den andra.

Samtidigt gör det mig orolig, för som min kloke pojkvän så sant påpekade så finns det i förlängningen en risk att många underbara så kallade etniska butiker slås ut, precis som redan skett med många andra närbutiker. Och var ska man då snubbla över alla konstiga ingredienser i förpackningar på främmande språk som är så eggande och inspirerande i matlagningen? För i de stora kedjornas butiker kommer de nog inte få plats.

Men än är vi inte där, och jag firar i stället min egen lilla Eid al-Fit'r i morgon. Lammgryta, ett glas vin och kanske baklava till efterrätt. Förvisso utan någon som helst religiös överton, men varför inte ta vara på ett tillfälle att få göra någonting extra av en onsdag?

2 kommentarer:

KrakelSpektakel sa...

Jag är ett dadelfan. Färdiggjord baklava på coop? Fantastiskt. Jag pallar aldrig att göra min egen baklava, och hänvisas därför till turkiska restaurangers dessertmenyer ett par gånger om året. Hm, jag hoppas min coop-butik tar efter. Det vore synd om småbutikerna försvann, det är ju som att åka till ett annat land när man stiger in i dem. Men jag tror faktisk att fler "utländska svenskar" bryr sig om mat än "svenskar" i allmänhet. En av de få sektorerna många hänvisats till har varit just livsmedel, de har alltså tvingats bil matintresserade(en angenäm men klen tröst för de stora diskrimineringen).

Gitto sa...

Jag tror att du har rätt, Krakel. Matlagningen är få förunnat, de flesta "etniska svenskar" (ett dåligt ord för en konstig företeelse) nöjer sig med vad skräp de hittar till extrapris. Men många invandrare (och andra och tredje generationens invandrare) tycks ha en mycket starkare koppling mellan mat ocb ursprung än vad de flesta "vanliga" svenskar har (det är svårt att skriva om etniska minoriter i Sverige utan att använda citationstecken). Jag som ser matlagning som identitetsskapande tycker att det är självklart att man måste få kunna återskapa Eid-firandet från Turkiet/Förenade Arabemiratet/Kanada eller var man nu kommer ifrån. Mat är viktigt!