tisdag, oktober 03, 2006

Förkylningsgryta

Både jag och pojkvännen kände oss ruskigt förkylda igår: snornästa, dävna och feberfrusna. Det är aldrig lätt att hitta någonting att äta då, eftersom luktsinnet inte riktigt är med i matchen. Så antingen får man äta någonting som ändå inte smakar något, typ kycklingfilé med bechamelsås och ris (Rrrrrsssh! Jag ryser vid blotta tanken), eller så får man fokusera på grundsmakerna, konsistens och tungans smärtreceptorer i tungan för att skapa någon slags action. Jag valde, föga förvånande det sistnämnda och gjorde en rejäl korvgryta med dijonsenap och äpplen. Det visade sig vara helt rätt val. Värmen värmde, senapen sved och de mildsöta äpplena smekte halsen på vägen ned. Dessutom hade senapen den underbara förmågan att öppna upp näsan, i alla fall tillfälligt. Som en extra bonus hade jag fått tillåtelse att skörda lite av mammas underbart välväxta rosmarin hemma på öland, vilket inte gjorde grytan värre...

Kielbaska-grytsoppa med senap och äpple

(för två hungriga och en liten lunchlåda)

300 gram kielbaska-
2 små gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 stor morot
3 potatisar
3 små fasta äpplen
7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
ca 3-4 msk dijonsenap
3 lagerblad
1 msk torkad timjan
ev salt
nymald svartpeppar
en kvist färsk rosmarin

Hacka lök och 2 av vitlöksklyftorna. Fräs i oljan tills löken mjuknat utan att ta färg. Skala morot och skiva ganska tunt. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Låt fräsa med löken en liten stund. Häll på vatten, tillsätt buljongtärning, lagerblad och timjan. Ett par varv med pepparkvarnen och ett uns salt gör också gott. Rör i runt tre matskedar senap (ha eventuellt i en extra klick alldeles mot slutet så får du en sticksligare, mer senapig smak - tack Lisa för tipset!). Låt koka. Under tiden skalar, kärnar ur och klyftar du äpplena och slänger sedan i dem också i grytan. Skiva korven och stek i panna tills den får fin färg. Släng sedan ned den också. Låt koka tills morot och potatis är mjuk. Hacka rosmarinen och rör i den plus eventuellt lite extra senap i grytan. Pressa ned den sista vitlöksklyftan. Servera med bröd i djupa tallrikar och glöm en liten stund att du är förkyld.

Mitt under matlagningen spred sig den ljuvliga doften av korv och senap och... kattskit? Det visade sig tämligen omgående att Pivo hade lagt en stor klick laktosintoleransdiarré på mitt täcke (ja, jag hade gett henne lite mjölk, men det brukar inte vara några problem i vanliga fall). I sin iver att gräva ned det hade hon kletat ut det på stora delar av sängen och lämnade små bajsspår efter sig där hon tassade runt och mjiaaaaauu?:ade olyckligt. Det var bara att slänga in täcket i duschen och skölja bort det värsta under mycket svärande och en del skrattande. Hur vi sov? Som tur är har vi två täcken, men jag kan ju lova att det blev sömnig dragkamp framåt gryningen.

I kväll har jag blivit utbjuden av pojkvännen. Vart vet jag inte ännu, men det blir säkert bra. Sist var vi på Källaren Kronan , där jag åt en mycket god stekt gös med rödbetspytt och dijonmajonäs. Pojkvännen tog lammfilé och verkade inte direkt besviken han heller. Rapport kommer senare! (inte för att någon läser min blogg, men ändå! En vacker dag så...)

2 kommentarer:

Gresa-Bengt sa...

Hej min kära!
Gillar din blog skarpt. Att inte fler har hittat hit är en styggelse.
Bara för att klargöra för andra läsare så är jag Magnus, Gittos pojkvän (något för mig, ett freak of nature, helt oförståerligt).
Ska ikväll försöka gottgöra lite för allt gott Gitto bjudit mig på under våra tre månader tillsammans. Blir nog Larmgatan 10 hörru, pga deras potatisgratäng.
Dyker snart upp min lilla snörvelbuddy.

Gitto sa...

haha, fjäskis! "Helt oförståeligt", yeah right! Bäst som du är.

Och du behöver då inte gottgöra någonting, men jag tackar aldrig nej till lite Larmgatan 10, my love!

Så se till att pallra dig hit, jag vill hångla och bjuda på lite smölrfräst shiitake så att du får upp ögonen för umami!