torsdag, oktober 26, 2006

Hamburgare för latmaskar

Det blev ingen lammgryta igår kväll eftersom jag gick och handlade alldeles för sent. Jag köpte dock 6 kilo sågat lamm för 290 kronor. Ett kap. Tanten framför mig i coop-kassan tittade förskräckt på mig när jag hivade upp påsen på bandet, och sedan fortsatte med 2 kilo nötfärs. Hon visste nog inte riktigt i vilket fack hon skulle placera mig, stackarn.

Hur som helst blev det latmansmat igår. En mycket god och onyttig hamburgare. Jag får erkänna att jag fuskade hejvilt och blandade färsen med färdig cevapcici-krydda, trots att jag nog är den som ondgjort mig mest över kryddblandningar för köttfärs. För hur svårt är det egentligen att krydda själv? Men en överväldigande trötthet kom över mig på Coop, och i en svag stund rafsade jag åt mig en påse. Jag antar att det är så de flesta kryddmixerna säljs.

Hur som helst, hamburgarna blev riktigt goda. Men sedan så har jag ju också tre års heltidshamburgerstekarvana från min långa och olyckliga tid på Max i Umeå, Jönköping, Lund och Visby. Smaka på den ni - jag har stekt hamburgare över hela Sverige!


Latmansburgare

500 gram nötfärs
1 påse cevapcici-kryddmix
1/2 dl vatten
1 ägg

Blanda mix och vatten. Låt svälla 5 minuter. Blanda med färs och ägg. Låt stå en halvtimme i kylen. Forma till fyra biffar (jag frös in två i rått skick, perfekt vid nästa bakfylla). Stek i rapsolja på medelstark värme, ca 3-4 minuter på varje sida (beroende på hur tjocka du gjort dem).

Till:
ciabatta eller annat gott portionsbröd (färdigt hamburgerbröd gör ingen människa lycklig)
En god ost (jag tog vällagrad grevé)
stekt bacon
tomat
rödlök
skivad saltgurka
ketchup
majonäs
senap
...eller vad du nu vill ha på.

Servera med klyftpotatis eller pommes frites.

4 kommentarer:

Pelle sa...

jaha ja, efter ett extremt misslyckat försök att göra en kopia på din tomatsås (jag skyller på min syster, hon kastade i allt möjligt annat i den...) så är ju det här äntligen ett recept som jag känner att jag kan klara av =) börja lite tror jag det var någon som sa.

en fråga dock, som herrgårdssnorunge med en massa kött i frysen, tror det funkar med älgfärs? (hehe, jag känner mig lite dum nu ja.) jag menar skillanden mellan nöt och vilt är ju itne kanonstor, eh?

jaja, forsätt skriva, jag läser så ofta jag kan! och tillbringa gärna nån stund på msn då o då! =)

nu ska jag sluta tjata, ha det så bra!

Gitto sa...

Hej Pellchen! Jag ska tillbringa mer tid på msn, jag lovar!

Det går jättebra med älgfärs, men då skulle jag råda dig att blanda ägfärs med fläskfärs i typ proportionerna 60/40, annars blir biffarna lätt torra och för kraftigt älgsmakande. Men det kommer bli skitgott med älgfärsen, din jävla lyxglidare.

Och det var säkert din systers fel! Vad hade hon i egentligen? Bajs? Gamla skosulor?

Kram kram och kom till Kalmar snart så ska jag bjuda dig på hamnkaféet och så mycket hemlagad mat du vill! Jag SAKNAR dig!

KrakelSpektakel sa...

Jag håller helt med. Varför är det ingen som ställer krav på hamburger/korvbröden? Skumplast är vad det är! Ciabatta är det jag helst äter med hamburgare, fast pitabröd funkar...men vänta lite vad är det för skräpbröd man egentligen köper i affärerna? Naanbröden(santa-marias?) borde skämmas!
Alltså det finns ett BETYDLIGT större(och bättre)massproducerat smörgåsbrödsutbut i Sverige jämfört med i England(lite lustigt med tanke på alla sandwiches).
Vad hände egentligen med de svenska bröden som ämnas att förtäras vid sidan av mat? Det fanns dugliga matbröd(i dess sanna bemärkelse)överallt: Sainsbury's, Marc's and Spencer's, Tesco's, you name it! Inte i Sverige...surt.
Vi borde pallra oss ut på gatorna och demonstrera! Brödrevolutioner har gemomförts förr. I frankrike på 70-talet, och nu senast i och med GI. Snart kommer det väl inte gå att få tag på sirap. Jag tycker att mörkt bröd ska vara sött, det är gott, kalla mig hedning.

Gitto sa...

Du har så rätt, det är ett jävla otyg, det här med bröd. I görligaste mån bakar jag eget bröd, men när jag inte orkar köper jag från grannbageriet som faktiskt är rätt bra.