måndag, oktober 30, 2006

Kökstips

Jag tänkte passa på att dela med mig av ett par små kökstips jag lärt mig genom åren. Inget banbrytande, men kan det underlätta för någon så har jag ju ändå gjort en god gärning.

1. Investera i en gammal kaffekvarn. Inte för kaffe, eftersom det lätt blir lite för grovmalet, men för sesamfrön (till hommous), för kardemummakärnor, hel spiskummin, nötter och annat du vill ha malet är det ett bra och trevligt alternativ till dyra elektriska kryddkvarnar. Och när du malt färdigt en sak är det bara att mala igenom en matsked okokt ris eller två, det tar bort alla kryddrester som lätt fastnar i kvarnen annars. En gammal kaffekvarn hittar du på Kupan, på marknader och andra halvskumma ställen. Och säkert på Ebay också.

2. Om du är fipplig som jag och ogillar det träiga fästet på tomater går det lätt att ta bort med en äppelurkärnare. Dela tomaten på mitten eller skiva den så långt som är lämpligt och plocka sedan bort den träiga mittbiten med hjälp av äppeljärnet. När jag jobbade på Max hade vi något som såg ut som ett yttepyttigt kuljärn som vi använde för samma ändamål. Det funkar också bra, men å andra sidan kan man inte kärna ur äpplen med den.

3. Sprayflaskor är bra till mycket. Mina är köpta på IKEA för fem kronor styck och används till allt från vatten till olja. Vatten på sprayflaska är bra när du bakar. För att få fuktig värme i ugnen kan man spraya ett par tryck vatten in i ugnen, vilket ger en knaprigare skorpa. Bra också till att spraya direkt på brödet. Även bra till ägg i nödfall, om man som jag (som är relativt nyinflyttad) inte har orkat skaffa sig en brödpensel. Sprayflaskor till olja är speciellt bra när man vill göra majonäs! Det är faktiskt lättare att spraya ned oljan (sätt på stråle och inte dusch bara!) än att droppa den, i alla fall om man som jag är för lätt på handleden (jag lider av "Hoppsan, det blev för mycket-syndromet - utmärkt när man häller upp whisky, men kasst när man gör majonäs!). Inte för att jag brukar misslyckas med majonäs - det är inte SÅ svårt som en del kokböcker säger - men är man oroligt lagd i sitt majonäsrörande så underlättar en sprayflaska. Ett bonustips: en sprayflaska med vatten är dessutom ett oslagbart (och harmlöst) sätt att lära katten att hålla sig borta från köksbänken/älskogssängen/köksbordet och alla andra ställen där en katt är oönskad.

4. om du ska kärna ur oliver och inte bryr dig om att få den perfekt hela: ta ett knivblad, lägg det över oliven och tryck till. Plocka sedan ur kärnan. Det går skitenekelt, och trasiga oliver är godare än färdigurkärnade gummioliver. Dessutom bryts lite av olivens cellväggar ned i processen, vilket gör att oliverna smakar mer oliv, vilket är trevligt i grytor och röror av olika slag.

5. Jag är säker på att jag hade många fler kökstips att delge er, men just nu kommer jag inte på dem. Jag får be att återkomma.

2 kommentarer:

Morelli sa...

hej gitto! vilka bra tips! jag ska skicka hit min matlagningsintresserade make
/j

Gitto sa...

Hej! Kul att du hittat hit, jag älskar din blogg! Hoppas din make hittar någonting av intresse här!