söndag, oktober 22, 2006

Cyberkocken


Jahapp, mitt första bidrag till Cyberkocken... Det är inte speciellt avancerat, men jag kände att det var spännande nog att vara med. De raffinerade recepten får vänta tills jag känner mig säkrare i matbloggsvärlden. Således bjuder jag på ett enkelt galetterecept med medelhavssmaker. Vad du än gör, salta inte för hårt eftersom fetaosten redan är salt. Och använd en bra fetaost, ingen knirkig arla-variant. Ta helst den mjuka och krämiga sorten som går att breda direkt på smörgås. Och skippa inte momentet att salta på zucchinin - gör du det får du en väldigt blaskig galette eftersom zucchinin kommer att släppa ifrån sig allt sitt vatten under ugnsvistelsen.

Zucchini- och plommongalette

2 stycken

25 g jäst
1 dl ljummet vatten
1/2 tsk salt
2,5 dl dinkelmjöl
ca 3,5 dl vetemjöl (beroende på hur stort ägget är)
100 g smör
1 ägg

1 zucchini
4 plommon
1 liten röd lök
14 kalamataoliver
300 g fin fetaost (den mjuka sorten)
3 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 msk torkad timjan
40 g valnötter
salt och peppar

Rör ut jästen i vattnet. Blanda mjöl och salt och rör ned i jästblandningen. Arbeta ned smöret lite i taget. Tillsätt sedan ägget och knåda ihop till en smidig, lite småkladdig deg. Tillsätt eventuellt mer vetemjöl om degen är alldeles för lös. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Skär zucchinin i tunna skivor. Salta lätt på skivorna och låt rinna av på kökshanduk eller hushållspapper. Kärna ur oliverna. Pressa ned vitlöksklyftorna och smula ned timjan i olivoljan. Dela plommonen i halvor, plocka ut kärnan och skär i tunna klyftor. Hacka valnötterna grovt. Skiva rödlöken tunt.

Torka av zucchiniskivorna från överflödigt salt och vätska. Dela galettedegen i två delar. Kavla ut dem i ganska stora cirklar på varsin bakplåt, ca 20-25 cm i diameter. Täck galetterna med zucchiniskivor varvat med plommonklyftor. Fördela rödlöksringarna över. Dra ett par rejäla varv med pepparkvarnen och skeda över vitlöks- och timjanoljan över zucchini- och plommonskivorna. Strö över kalamataoliverna och fördela fetaosten över galetterna. Toppa med valnötshacket. Grädda 15-20 minuter i mitten av ugnen.

8 kommentarer:

Frida sa...

Wow, mat OCH Stagnelius! Jag lägger genast till dig i min länklista :-) Tack för cyberkocksbidraget.

Gitto sa...

Tack så mycket! Mat och litteratur är en bra kombination enligt min åsikt. :)

Kinna sa...

Det ser jättegott ut. Galette är kult!

Lisa sa...

De till synes omöjliga ingredienserna elegant sammanförda. Grattis!

Gitto sa...

Kinna och Lisa: tack för uppmuntran!

Och jag kan passa på att tipsa om att galetten är lika god till frukost dagen efter. :)

Ilva sa...

jag sallar mig till koren! Det bade later och ser gott ut! Roligt att du ar med, hoppas du fortsatter med det, med en sadan har start sak det val inte vara svart!

KrakelSpektakel sa...

Bra gjort! Det ser gott ut(vilket all god mat som sagt inte alltid gör). Plommon och zucchini, -jo jag tackar jag, men du värkar ha fått till det!

Gitto sa...

Ilva: Tack så mycket! Jag vill defintivt fortsätta vara med i cyberkocken, det är verkligen utmanande och stimulerande!

krakel: Åh tack, vännen! Jag hoppas att du är med nästa gång, jag tror du skulle fått till det lika bra, minst!