lördag, oktober 21, 2006

En doft av saffran


Gårdagen bar i sitt sköte en ljuvlig saffransdoftande fisksoppa som gjorde sig precis rätt denna kulna höstdag. Jag använde mig av ett sejblock och lite räkor som skräpade i frysen, men hade jag haft lite lax hemma hade jag gärna blandat det också. Och lite färska blåmusslor när vi nu ändå är igång och fantiserar. Men soppan är ljuvlig precis som den är.

Enkel fisksoppa
För fyra hungriga

2 gula lökar
1 fänkålsstånd
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 morötter
3 potatisar
1 palsternacka
1 tetra passerade tomater
2 fiskbuljongtärningar
2 dl vitt vin
7-8 dl vatten
0,5 g saffran (1 paket)
2 krm cayennepeppar
2,5 dl matlagningsgrädde
400 g sej eller hoki
200 g skalade räkor
2 dl hackad dill
salt och vitpeppar

Hacka lök, vitlök och fänkål. Fräs i olivolja tills löken är genomskinlig. Skala morötter, potatis och palsternacka och skär potatisen i bitar och morot och palsternacka i slantar. I med det i din gryta. Tillsätt vatten, tomater, vin och fiskbuljongtärningar. Smaka av med vitpeppar och cayennepeppar och eventuellt lite salt om du tycker att det behövs. Låt koka 10 minuter och tillsätt sedan saffran. Koka tills potatis och morot är nästan genomkokta. Häll i matlagningsgrädden. Skär fisken i bitar och lägg i soppan, låt sjuda ca 5 minuter tills fisken är genomkokt. Tillsätt räkor och dill. Rör om och låt allt bli varmt.

Servera med ett gott bröd och gärna hemgjord majonäs smaksatt med ett ynk vitlök, rikligt med citronsaft och det rivna skalet av en citron.

Inga kommentarer: