torsdag, oktober 26, 2006

Key Lime Pie


Jag har visserligen inga små gula key limefrukter, men jag vågar mig ändå på ett försök. Jag kunde inte låta bli att köpa på mig ett par burkar kondenserad mjölk när jag var på Coop senast. I vanliga fall brukar jag ha det i kaffet - à la mina föräldrar i 70-talets Spanien där kylskåp saknades - men det känns mest som ett lyxigt slöseri på en rolig råvara. Dessutom föredrar jag kaffet osötat. Så efter ett tags funderande drog jag mig till minnes ett gammalt ICA Buffé-recept på Key Lime Trifle. Så varför inte gå hela vägen och göra en riktig Key Lime Pie? Det här receptet är ett personligt hopkok på de femtioelva recept jag googlat fram och gått igenom. Men alla är i princip likadana, så de receptskapare som vill kan få ta åt sig äran.

Key Lime Pie

14 digestivekex
135 g smör
1 msk socker

1 burk kondenserad mjölk
4 äggulor
4 limefrukter

Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en pajform med löstagbara kanter. Smält smöret i en kastrull och smula ned digestivekexen i en bunke. Tillsätt socker och det smälta smöret och rör ihop. Tryck ut kexblandningen i botten på pajformen och grädda 8 minuter i mitten av ugnen.

Riv skalet på tre av limefrukterna. Pressa saften från alla fyra. Rör ihop äggulor, kondenserad mjölk, limeskal och saft och häll det över digestivebotten. Grädda ca 15 minuter till i samma ugnsvärme. Ställ i kylen ett par timmar och servera sedan, antingen som den är, eller tillsammans med en fruktsallad på till exempel ananas och jordgubbar eller vad du nu gillar (gärna med en skvätt rom över!), kokosglass eller en klick vispad grädde om man verkligen vill klogga igen artärerna med tunga fetter.

Vill man kan man göra en maräng av äggvitorna man fått över plus lite socker och bre den över den färdiga pajen. In med den i ugnen snabbt på hög värme för att ge den lite färg. Men då måste pajen ätas upp inom de närmsta timmarna, annars saggar marängen ihop och förvandlas till sina ursprungliga ingredienser: slafsig äggvita och socker. Så det momentet struntar jag i. Det blir lika gott ändå!

5 kommentarer:

Lisa sa...

Åh, nu blev jag grymt sugen.
Vet du!?
Om man köper lime i asiatiska affärer är det ungefär samma sort som Key Lime.

Anonym sa...

I read this forum since 2 weeks and now i have decided to register to share with you my ideas. [url=http://inglourious-seo.com]:)[/url]

Anonym sa...

Hi Guys,Just registered here and looking to have a great time. I am looking for the best cash gifting program out there in the internet. Can you guide me?

Below are some sites that I found and I am not sure how much they are going to help me.
[url=http://www.squidoo.com/Residual-Cash-Forever-Cash-Gifting-System]cash gifting[/url]
[url=http://www.squidoo.com/Residual-Cash-Forever-Cash-Gifting-System]join cash gifting[/url]
[url=http://www.squidoo.com/Residual-Cash-Forever-Cash-Gifting-System]best cash gifting program[/url]

Anonym sa...

You could easily be making money online in the hush-hush world of [URL=http://www.www.blackhatmoneymaker.com]blackhat make money[/URL], It's not a big surprise if you haven’t heard of it before. Blackhat marketing uses alternative or misunderstood methods to build an income online.

Anonym sa...

Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that.
And he actually bought me lunch since I found it
for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch!
"High living and high thinking are poles apart."
by B. J. Gupta.

My web-site: twitter password ()