lördag, oktober 28, 2006

Dadlar och lamm!


Så var det äntligen dags för lammgrytan. Tack vare den underbara butiken Microlivs hade jag fått tillgång till ljuvligt saftiga och fina dadlar. Pojkvännen som bara smakat julens torra och äckliga variant var först mycket tveksam till min receptskiss, men efter att ha tryckt i honom ett par dadlar lät han sig övertygas. Och tur var väl det, för grytan blev absolut underbar.

Lammgryta med dadlar och mandel
En rejäl sats

1,5 kilo lammkött i grytbitar
3 stora gula lökar
5 vitlöksklyftor
rapsolja
1 ½ msk spiskummin
2 tsk koriander
2 tsk kanel
5 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 1/2 msk kalvfond
svartpeppar
22 dadlar
125 g sötmandel
3 dl kokta kikärter

Skär löken i klyftor och hacka vitlöken. Fräs i olja en stor gryta tillsammans med spiskummin, koriander och kanel. Bryn lanmmköttet i omgångar i en stekpanna med lite rapsolja. Lägg över i grytan allt eftersom. Tillsätt vatten, tomatpuré och kalvfond och mal över ordentligt med svartpeppar. Koka under lock ca 1 timme. Skålla under tiden mandeln, skala den och dela i halvor. Rosta lätt i en torr stekpanna. Hacka dadlarna. Tillsätt dadlar och låt koka utan lock i ytterligare ca 10 minuter. Tillsätt slutligen den rostade mandeln och kikärterna och låt allt bli varmt. Servera med couscous, en citronklyfta, en liten klick harissa och myntakryddad mezeyoghurt.

7 kommentarer:

Pelle sa...

=) måste förstå vad din pojke känner angående receptet... ofta är det så att jag kan tycka något smakar gott tills jag år reda på vad som är i. men nu är det ju så att lamm har jag gott om och även om jag ska göra hamburgare ikväll så ska jag absolut prova detta recept. nästa helg banne mig och jag ska inte bry mig om vad som är i!

tack för mig!
/pelle

Anonym sa...

Ännu ett fantastiskt recept från ditt kök! Jag blir så inspirerad, måste ge mig ut på lammjakt (dock ej handgripligen, utan i någon affär).

Gitto sa...

Pelle: hoppas att hamburgarna (älgburgarna?) blev bra! Annars vet du vad som gäller: mat hemma hos mig närhelst du tar dig till kalmar! Och dadlarna gör inte att grytan smakar dadlar, det ger en viss skön sötma och tjockhet till grytan som är härlig tillsammans med tomatpurens syra och kryddornas kraft. Eller nåt.

Clivia: Tack så mycket! Lammreceptet är faktiskt ett av de bättre jag gjort, så jag hoppas verkligen att du försöker dig på det - det är verkligen värt det. Men uteslut inte citronen och harissan till serveringen bara, det lyfter hela anrättningen till fantastiska höjder!

madman sa...

Varken ser eler låter speciellt gott! När flyttar vi ut på landet?

Gitto sa...

madman: Flyttar ut på landet? Nu förstår jag ingenting...

madman sa...

Kom igen nu Maggan, har du glömt bort våra planer att gifta oss och flytta till ett litet hus på landet!
:-(

Gitto sa...

madman: vem är du? Nån från grennaskolan uppenbarligen, men vem?! :)