tisdag, oktober 10, 2006

Konsten att göra en måndag

Det krävs en speciell sorts mentalitet för att få måndagar att skimra. Man måste helt enkelt glömma vilken dag man har att göra med. För även om måndagar rent teoretiskt sett inte på något vis skiljer sig från veckans andra sex dagar, så är det någonting djävulskt med denna veckans inkörsport. Att bryta helgens två dagars totala kravlöshet är helt enkelt inte särskilt roligt. Just därför bör man glömma allt man tror sig veta om måndagar,korka upp en flaska vin, laga någonting gott, spela TP och mysa in på småtimmarna. Ge vardagstristessen fingret.

Svampjärpar med "sista-av-allt-i-kylen"sås
Som vanligt för 2 personer och en lunchlåda

250 gram nötfärs
6 torkade shiitake-hattar
6 dl vatten
2 msk fint hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk ströbröd
1 ägg
1 1/2 msk dijonsenap
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar

3 msk messmör
2 msk kalvfond
2 msk svartvinbärsgelé
5 enbär
1 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl turkisk yoghurt

Koka upp vattnet. Slå det över svampen och låt stå en halvtimme. Krama ur och hacka svampen riktigt, riktigt smått. Häll 1 dl av blötläggningsvattnet från svampen över ströbrödet i en bunke, låt svälla i fem minuter. Tillsätt sedan svamp, senap, hackad lök, vitlök, salt och peppar. Rör i färsen i blandningen. Tillsätt sedan ägget och rör ihop till en jämn och fin smet. Låt vila en halvtimme i kylen.

Under tiden reducerar du resterande blötläggningsvatten från svampen med de krossade enbären och kalvfonden. Det ska vara ungefär 2,5 till 3 dl kvar. Plocka bort enbären, dra ifrån värmen och rör ned svartvinbärsgelé och messmör så att det löser sig. Ställ såsgrunden åt sidan så länge.

Forma små järpar av färsen med oljade händer. Stek ca 3 minuter på varje sida i margarin eller smör på medelstark värme. Häll sedan av överflödigt fett ur pannan. Slå sedan över såsgrunden över järparna rätt i pannan, knåda ihop mjölet och smöret till en liten boll direkt i handen och ploppa ned den i stekpannan. Låt smälta ned under omrörning och koka ytterligare någon minut så att mjölet får svälla ut i såsen. Rör slutligen ned yoghurten och låt allt bli varmt. Smaka av såsen. vitpeppar, mer kalvfond? Mer svart vinbärsgelé? Lite hackad rosmarin?

Servera järparna med bulgur eller klyftpotatis, haricot verts och ugnsbakade äppel- och lökklyftor med rosmarin.

Rosmarindoftande äppelklyftor i ugn


5 små syrliga äpplen
2 små gula lökar
1 rejäl kvist rosmarin
2 msk smält smör

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och kärna ur äpplena. Skär i klyftor. Klyfta även löken och hacka rosmarinen grovt. Blanda alltsammans i en ugnsform tillsammans med det smälta smöret. Glöm bort i ugnen 20-30 minuter beroende på hur mosiga du vill ha äppelklyftorna.

1 kommentar:

KrakelSpektakel sa...

Äppeltillbehöret låter gott!