torsdag, januari 25, 2007

Konsten att få tag på konstiga ingredienser

Chipotle, rosenvatten, favabönor... Jag får en del förfrågningar om vad man hittar allsköns udda ingredienser som jag bloggat om eller kan tänkas känna till. Helt rätt, eftersom jag hoppas att min blogg inspirerar till en del nya mateskapader.

Men var för man då tag i mer svårtillgängliga ingredienser om man inte bor i någon av Sveriges tre större städer? Kolla först på till exempel Eniro om det finns någon "invandrarbutik" i staden, ofta ligger de väl gömda i utkanterna av staden och är fullpackade av just sådant man letar efter. Där kan du garanterat hitta mycket roligt och matnyttigt, bara du vågar fråga om vad alla spännande saker används till.

Men annars har jag ett lika handfast som självklart tips, som dessutom fungerar i 9 fall av 10. Ring din lokala stormarknad, fråga om de kan ta hem ingrediensen. Du kommer bli förvånad över hur tillmötesgående de flesta handlare är!

Några ord om hur du bör gå till väga. Be alltid att få tala med inköpsansvarig. Ju större ställe, desto viktigare. Annars riskerar du att din förfrågan transformeras till en post it-lapp gömd under bokföring, reklambroschyrer och de anställdas telefonlista. Jag vet, för jag har själv jobbat på ICA. Inköpsansvarig alltså. Påpeka gärna (utan att bli överdriven) att du är en trogen kund hos butiken (ljug om det behövs), att du uppskattar deras stora och inspirerande sortiment men att du saknar just den här produkten. Fråga om det är möjligt att ta in, och lämna helst namn och telefonnummer och be att de ringer dig när varan kommit in. Dels slipper du att gå dit och kolla varje dag, dels är det en trygghet för inköparen att ha kontaktuppgifter på en person som faktiskt vill köpa den där konstiga ingrediensen.

Är det riktigt udda ingredienser du är ute efter kan du försöka undersöka vilka grossister som har ingrediensen. På det viset underlättar du för butiken och ökar dina chanser att de orkar ta hem den där svarta kardemumman eller vad det nu var du ville lägga vantarna på. Ofta räcker det med en googlesökning för att hitta till rätt grossist, annars kan du faktiskt slå upp ett orientaliskt/kinesisk/vad-det-nu-kan-vara-livs i till exempel Stockholm, fråga om de har ingrediensen och be om namn och telefonnummer till deras grossist. Förklarar du bara hur det ligger till brukar de inte vara avogt inställda. Har du tur kan de kanske till och med skicka det du är ute efter till dig via posten - hör dig för!

Fungerar inte det här får du helt enkelt höra dig för bland bloggvänner, bekanta, gamla skolkamrater och liknande i större städer och be dem att försöka få tag på ingrediensen. Kom ihåg att i mat och kärlek är allt tillåtet! Så länge du har en solig ton och är någorlunda ihärdig kommer du troligen lyckas i ditt uppdrag.

12 kommentarer:

Jens sa...

Jo det finns ofta rätt bra utbud på stora ICA Maxi och COOP. I Göteborg är det Fin-ICA:n i Örgryte som gäller om man vill hitta lite ovanliga grejer, dom har verkligen allt!
Provade iaf den där chipotle-pastan som jag nämnde i en tidigare kommentar. Den var rätt bra. I ärlighetens namn har jag aldrig provat "färsk" chipotle men jag har gått och längtat efter att få göra det ända sen jag såg en repris av "Lättlagat" på tv4 när jag kom hem kl 04 en berusad natt. Där gjorde iaf Kock-Pelle tillsammans med Tobbe Trollkarl en chili på, högrev, ingefära, chipotle och lök. Det verkade så rustikt och gott att jag var tvungen att prova. Så igår gjorde jag då min chili, i min version var det med chipotle-pasta, lite öl i grytan och små svarta bönor som enda avvikelser. Den blev riktigt rökig, mustig, god och härlig! Ät med gräddfil, bröd och riven ost.

Gitto sa...

Jens, ska inte du också skaffa dig en blogg snart? Jag tycker det låter som om du har mycket intressant att skriva om i matväg. Annars är du mer än välkommen att gästblogga din chili hos mig - hör av dig via mejl i sådana fall!

Jens sa...

OK!

.m. sa...

Skumt.
Jag tänkte på chipotle i går, i förbindelse med annat, och att jag aldrig kunnat laga vissa rätter ur Eat the heat eftersom jag aldrig hittat det.

Så, alltså, var får jag tag på det, pasta eller färsk, sak samma. Var kommenterades det?

Gitto sa...

m: Det är ju svårt att säga, eftersom jag inte vet riktigt var du bor. Men chipotlepasta borde finnas på din närmsta stormarknad. Eller lyd mitt råd och be dem ta in det. :)

.m. sa...

Ha.
Du är rolig du.
Det där var mycket skrattretande än du kan ana.

Dumt av mig att fråga eg.
Men för att fråga om någon vet, hel chipotle, går det att få tag i någonstans i Stockholm?

Gitto sa...

m: känner jag dig eller (svårt att veta när du skriver under pseudonym)? Annars förstår jag inte riktigt vad det skrattretande med det hela var... Hur som helst, hoppas du hittar din chipotle. Latinamerikanska livs (Hötorgshallen) har det säkert.

.m. sa...

Nope, det gör du inte. Beklagar om jag var kryptisk. Det skrattretande ligger i din hänvisning till min lokala stormarknad. Jag är glad varje gång de råkat beställa fel och får in tomatpuré på tub, grahamsmjöl eller någonting annat 'exotiskt'.

Får köpa på mig nästa gång jag är på transit i sthlm.

Ny läsare sa...

Rosenvatten finns på Coop forum i Kalmar.

Gitto sa...

m: förlåt om jag formulerade mig lite otrevligt, det är bara det att jag haft ett par personer på min blogg som insinuerat att jag känner dem. Däremot har de inte velat uppge namn, vilket gör mig rätt frustrerad.

Men finns det ingen annan butik i närheten du kan trakassera i din chipotleiver?

.m. sa...

Det är ok.
Nej, tyvärr ligger problemet djupare än på butiksnivå. Men nu har jag ett tips på var i sthlm i alla fall. Ser det som min bästa chans.

Gitto sa...

ny läsare: Jo, jag hittade mitt rosenvatten där... För övrigt med en väldigt poetisk innehållsdeklaration.

m: Lycka till!