lördag, januari 13, 2007

Mat för gudar!


Jag har varit sugen på gulasch ända sedan jag köpte 2 kilo högrev för en månad sedan, men det har aldrig blivit av. När så Karin Fransson i torsdagens Meny lagade till världens mustigaste gulaschsoppa tog jag det som ett tecken. När jag dessutom fann att alla ingredienser fanns hemma - så när som på rotselleri och palsternacka som snabbt införskaffades - förstod jag att det var ett spel av högre makter.

Jag ökade på mängden grönsaker och surkål, eftersom jag älskar mustigheten det ger och dessutom gillar tallriksmodellen även när det gäller soppor. Lite extra kryddor åkte också ned, och i stället för rödvin slängde jag ned ett slatt fryst rödvinssås. Och resultatet blev helt underbart! Mustigt, kryddigt, varmt och extremt mättande. Jag och Magnus åt tills vi fick ont i magen - det gick liksom inte att sluta. Till serverade vi yoghurten och mycket trevliga (om än aningen brända) vitlökspitabröd.

Och det är också det enda, aningen banala, recept jag kan erbjuda idag.


Pitastrips med vitlökssmör

3 pitabröd
30 g smör
2 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
en nypa vegeta eller herbamare

Sätt ugnen på 250 grader. Rör smöret mjukt tillsammans med olivolja, pressad vitlök och örtkryddan. Bred vitlökssmöret på pitabröden och skär brödet i mindre remsor. Grädda i ugn i ca 4-5 minuter tills de är gyllene. Passa noga eftersom de snabbt bränns.

4 kommentarer:

Pelle sa...

gulaschsoppa är ju verkligen soppornas soppa!! många gillar det inte men jag håller alltså inte med!
det är ruskigt gott!
tänkte dessutom resa till ungern och hälsa på en vän snart och där lär det ju finnas gulasch i så gott som varje gathörn!

dina pitastrips ska jag fixa iordning nästa helg tänkte jag, det blir fint som lite tilltugg :) det är finmiddagsdags! :)

har förresten en älgstek här med ditt och magnus namn på, det måste vi ordna på något vis, fungerar ditt msn numera så kan vi ju ta det där!
kräm!

josefine sa...

åh, gulaschsoppa är så himla gott!

Jessica sa...

mat för gudar är namnet på en förträfflig kokbok om libanesisk mat för övrigt.

Lagers tabberas sa...

Men hur ser det ut nu i stormen - blåste våren bort? Å andra sidan blir det ju väder för gulaschsoppa - härligt.