måndag, januari 29, 2007

Inte draget i Bolaget

Är det bara jag som retar mig på att Systemets tidning Bolaget är så PK att de alltid har en massa recept på alkoholfria drinkar? I det här numret presenterar de tre alkoholfria citrusdrinkar. De skriver visserligen i ingressen att "till priset av minskad nyttighet kan du tillsätta 4 cl sprit - rom, gin, vodka, tequila, cognac eller whisky. Citruslikör, till exempel Cointreau, Grand Marnier eller Stierman passar också mycket bra". Now really? Det är en tidning för ett bolag som säljer alkohol. Alltså borde man kunna bjuda läsarna på någonting roligare i drinkväg än tre juicedrinkar som enligt utsago går att grogga med vad man nu har hemma. Eller är det bara jag som är grinig?

Jag inbillar mig nämligen att väldigt få nykterister plockar upp tidningen Bolaget, och att de som ändå gör det knappast kan finna något större intresse i den ändå, för det mesta handlar ändå om alkohol på ett eller annat vis. Möjligtvis kan de skadeglatt njuta av den obligatoriska "problematiserande" artikeln om alkoholens skadeeffekter... För ett tag sedan stod det om tonårsflickors drickande. I artikeln sattes flera gånger likhetstecken mellan fulla flickor och ökat antal våldtäkter. Tänka sig, och jag som alltid trott att det är fulla (och förvisso även nyktra) killar som våldtar. Ligger inte problemet i mäns alkoholanvändning i sådana fall?

Hur som helst, Bolaget är inte speciellt rolig läsning, även om den kan innehålla en del matnyttigt. Jag har visserligen ingenting emot det statliga monopolet på sprit eftersom det fungerar hyggligt och ger oss ett stort sortiment - däremot vill jag gärna slippa fostran och pekpinnar från deras kundtidning, det är bara för 70-tal.

15 kommentarer:

ilva sa...

Det här är ett ämne jag skulle kunna tala timmar om... bäst att vara tyst!

Gitto sa...

Är du med mig eller emot mig, Ilva? :) Nyfiken, bara.

ilva sa...

MED dig så klart! Jag hör till de där som tycker att man skall släppa fri spriten dessutom. Jag ser ju en helt annan attityd till alkohol härnere, det går inte att jämföra mina barns syn på sprit och min i den åldern...och äldre. Och jag är säker på att det beror på att sprit inte är tabu här utan en del av livet och dessutom en mycket mindre del av livet trots att du kan köpa det överallt. Jag ser aldrig berusade människor här, jo nåt fyllo då o då men sällan och aldrig berusade ungdomar och det känns fint. Sunt. Och jag dricker mycket mindre själv nu sedan jag flyttade hit och detta TROTS att vi har källarn fylld med vin! så sluta hymlandet och låt alkoholen ta en naturlig plats i livet! (Och nu åker jag väl på en snyting från någon kan jag tänka mig!)

Lagers tabberas sa...

Jag har ungefär samma syn på veganer.

Daniel sa...

Jag tycker du är grinig. jälv nykterist och är glad för att systemet faktiskt har börjat få ett sådant sortiment också samt att flera bra krogar faktiskt serverar suveräna alkoholfria drinkar vilket var nästan sjukt svårt att få tag i förut.

Drack suveräna drinkar på Gondolen förra helgen till en grym utsikt. Dessutom var det kul att för än gångs skull få en servitör som inte tyckte man var en idiot när man frågade om alkoholfria tips till den goda maten utan faktiskt ansträngde sig.

Vad gäller inställningen till alkohol så är det en vitt omdebatterad fråga om Sverige vs utlandet. Jag kan bara göra ett par enkla kosntateranden:

1. Kostnaderna för sjukvården som kan relateras till alkoholen är många gånger högre i exempelvis Frankrike jmf med Sverige och troligtvis så i alla länder med en "liberalare" lagstiftning.

2. Det alkoholrelaterade våldet (utanför hemmet där män mest drabbas och i hemmet där nästan uteslutande kvinnor drabbas) är inte högre i Sverige än resten av Europa, troligtvis lägre.

3. Min morfar (från balkan) som hade en väldigt avslappnad syn på alkohol precis som många i hans generation och dessutom producerade eget vin och sprit hade i realiteten stora alkholproblem, men de deffinerades inte som alkholproblem.

Systembolaget med upp-dated 70-talspekpinnar är garanten för att vi får ett bra utbud av alkoholhaltiga drycker (ink. sådant som är svårt att få tag på) samt med en någorlunda restrektiv folkhälsoinriktad politik. Jättebra med andra ord, något som den fria marknaden inte kan lösa och som kommer att leda till djävligt mycket skit.

Så, nu är det väl jag som får däng bland alla dessa mat- och dryckesglada läsrae som tycker jag är en bakåtsträvande vänsterextrimist á la 70-talet. men det tar jag gärna.

Daniel

ps Tack för en bra blogg med massa spännande om mat! ds

Gitto sa...

ilva och daniel: jag förstår båda era synpunkter. Jag håller med Ilva om att den svenska alkoholkulturen är tragisk, och jag misstänker att den har sitt ursprung i morboken och skamkänslorna som skapades kring alkohol pga detta. Den sortens börda saknas på sydligare breddgrader, vilket gör att man nog kan hantera alkohol på ett otvungnare sätt. Samtidigt kan jag hålla med Daniel om att vi inte ska låtsas som att det inte finns alkoholproblem på kontinenten (för i sverige är vi väldigt snabba att hänvisa till kontinenten vad det än gäller för sak). Det finns hemska problem med alkohol (jag har själv sett alkoholism och undergång på nära håll... Däremot är jag ju slälv inte nykterist, och jag skulle aldrig någonsin försöka frälsa någon annan till min alkoholevangelium (som går ut på att bli lite lullig tre-fyra gånger i veckan om någon nu vill konvertera), så jag förstår inte varför så många nykterister känner att de måste bekämpa drickandet i sig (för tråkigt nog är den gemensamma faktorn hos de nykterister jag träffat den evangeliska biten)... (Daniel, jag menar inte att du är sådan, men kanske du kan förklara varför det verkar vara så vanligt?) Räcker det inte med att själv vara nykter? Varför måste alla andra bli det? För vi ska inte glömma att alkohol också är en positiv kraft i samhället som faktiskt för oss samman. Utan den skulle jag till exempel aldrig vågat pussat Magnus på halsen den där ödesdigra kvällen som gjorde att vi idag är överlyckliga ihop. Och utan alkohol hade jag nog inte klarat mig igenom mina värsta kriser - kanske sorgligt men väldigt sant. Och jag hade nog tyckt det var sorgligare om jag skurit upp armarna än att jag drack mig ganska redlös, även om det givetvis går att diskutera.Det var i alla fall lättare att leva med. :)

Jessika sa...

Jag är inte så säker på att man skulle få ett lika bra utbud med fri konkurrens eller att det är något i sig att sträva efter. Systemets beställningssortiment är enormt och om jag stod i valet och kvalet mellan en tysk vinlada och ett svenskt systembolag så tror jag att jag satsar på systembolaget MEN med tillägget att systemet gärna får jobba på sin inställning, lite sådär, kom inte hit och köp egentligen. Däremot är ju hela tanken med systembolagets verksamhet självmotsägande. Å ena sidan ska de sälja alkohol, å andra sidan begränsa skadorna av varorna de säljer. Torde vara omöjligt. Och det blir lite skrattretande att just systembolaget går så långt att man utesluter alkohol i sin egen tidning. Snacka om att hugga svansen av katten.

Dessvärre dricker man inte ett glas vin om dagen eller sådär. Många dricker sig fortfarande totalknalla. Det är tydligen det som ska vara skillnaden, eller göra skillnaden, ett vardagsförhållande med vin utan att dricka sig stupfull flera gånger i månaden. Måttlighet alltså, som med allt annat.

Jag dricker nästan aldrig vin. trots att jag kommer från en vinodlarsläkt, något min farmor alltid fann en aning bekymrande. Varför dricker Jessika inte vin? Vin är nyttigt. Nyttigt kanske i måttliga mängder men jag har aldrig tyckt om det i någon större mängd.

Folkhälsa visst. Begränsa skadeverkningar av alkohol, lovvärt. Men att sitta på två stolar blir konstigt och det har varit konstigt för systemet bra länge.

Daniel sa...

Ok, kvällen är sen. Jag borde gå och lagt mig för länge, länge sedan (ska upp 06.30) så det blir bara en kort tanke angående motsägelsen med systembolaget och så ber jag att få återkomma.

Jag tycker att det är det som är det geniala med systembolaget. Vi lever i ett samhälle där alkoholen spelar en stor och central roll. Vi vet att konsumtionen åtminnstonne kan vara rejält farlig och kostar såväl enskilda individer som samhället enormt i lidande och pengar.

Därför behöver vi en restriktiv alkoholpolitik - det vill säga systembolaget som kontrollerar försäljningen av alkohol i speciella butiker, med utbildad personal och med ett uppdrag att dessutom motverka drickandet och inte sälja för mycket. Det är en svår balansgång, men det är det som gjort att Sverige ligger långt ner när det gäller kostnader för alkoholrelaterade skador och alkoholrelaterat våld.

Det är alltså en möjlighet för systembolaget - eftersom de har det dubbla uppdraget att sitta på två stolar. För den fria marknaden skulle det vara omöjligt eftersom vinsten allltid kommer i första hand. Den fria markanden tar inte socialt ansvar och social hänsyn den profiterar på den.

I marginalen kan det också noteras att tidningen innehåller mängder av material som rör alkhol, vilket en snabb titt i artikelarkivet visar:

http://www.systembolaget.se/Bolaget/Artiklar.htm

Sov gott alla glada.

Ondskan sa...

Men alltså... har inte det svenska supandet snarare sina rötter i att den alkohol vi drack var gjord på potatis och inte på druvor. Då blir det mer drick tills du dör-beteende. Som i Ryssland & Finland, som inte heller är känt för sina vingårdar. Det som är bra med Systemet är utbud och kunskap, som man inte fick när man köpte sin flaska på Monoprix. Å andra sidan är det ju enormt bekvämt. Men lite tror jag att det finns något slags eudröm att om systemet försvinner, då äntligen kommer vi att bli lika fria och avslappnade och sitta på uteserveringar som i resten av europa. Lite som vi trodde att det skulle bli när vi gick med i EU men det hände inte.
Alkoholfria drinkar är ofta inte kul, men på Gondolen har jag också druckit en som fick mig att tro att jag blev full, så god var den.

Lagers tabberas sa...

Så här är det:
Att tio procent av västs befolkning får så kraftiga personlighetsförändringar av alkohol att de inte kan hantera sina liv. Situationen för dessa blir så ohållbar att det inte bara påverkar dem själva utan också påverkar omgivningen starkt.
Alkoholen blir en spiral för dessa predestinerade och leder till döden så småningom efter ett långt och utdraget lidande. Lidandet är så svårt att en av de främsta dödsorsakerna bland alkoholister är självmord.
Ingen antialkoholpropaganda biter, inga huskurer, inga psykologer, inga piller eller läkare, präster eller böner, inte ens barnens tårar eller partners underkastelse. Och att höja priserna på alkoholen eller införa motbok och ha monopol har visat sig vara förkastliga insitament för att försöka få en alkoholist att sluta dricka. Han eller hon måste ha en egen uttrycklig önskan att sluta. Han ller hon har förmodligen då nått så långt i sitt missbruk att skiljevägen mellan att dö eller leva vidare utan alkohol blivit så tydlig att ett val över huvud kan göras. I sådana fall, alltså om inte alkoholisten dött innan dess, slagit ihjäl sig, blivit mördad, frusit ihjäl, avlidit till följd av att kroppens system lagt av, kan alkoholisten vara mottaglig för terapi och om han eller hon då hittar rätt behandlingen finns det en liten chans, på gränsen till nåd, att livet kan starta på nytt. Så glöm det! En alkis hjälps inte av alkoholfria drinkar i en propagandaskrift från systemet, han hjälps inte av monopol eller skyhög skatt på brännvin. Inte heller av öppettider eller neutrala etiketter på flaskor och boxar. En alkoholist har en liten chans till ett livslångt tillfriskande möjligtvis om han träffar en annan nykter alkoholist och han vill och ber om hjälp - utan detta är han eller hon chanslös.

Lagers tabberas sa...

incitament - ska det vara. Gonatt

Jonas Bergroth sa...

Vilken intressant tråd! Många poänger här.

Lager – har naturligtvis rätt. Förnumstigheter i tidningen bolaget botar ingen. Men möjligen finns det hälsopoäng att vinna om icke-alkoholister krökar lite mindre, och det kanske åldersgränser, öppettider och förnumstigheter kan göra något åt.

Annars är jag som flera här en systembolagsanhängare av sortimentsskäl. Prisbilden stör mig inte, tillgängligheten är ok och sortimentet är grymt. Alkoholskatten är ju konstruerad så att billig sprit fördyras mycket, medan exempelvis bra viner faktiskt har internationellt konkurrenskraftiga priser.

För övrigt har jag i min roll som ekonomireporter irriterat mig över systemets konstiga sifferexercis. Bolaget redovisar försäljningen i liter – inte i pengar (nu pratar jag om den offentliga statistik som skickas till pressen.) – vilket måste ha med den här dubbla rollen (spritkrängare och folkhälsoväktare) att göra. Man får tjata sig blå för att få veta något om det egentliga tillståndet i bolagets affärer, vinstmarginaler, kassaflöde, omsättning, resultat – allt detdär som faktiskt avgör de krassa ramarna för verksamheten.

Jag gissar alltså att man inte för sitt liv vill skylta med att man tjänar pengar på att sälja alkohol, samtidigt som man faktiskt måste gå med vinst.

Tja, vad ville jag säga med det? Att det hyssjas och hummas rätt mycket runt alkoholen, antar jag. Även på oväntade ställen.

Tore sa...

Hej och tack för att du uppmärksammade min blogg!

Jag tycker det är rätt av Systembolaget att rekommendera alkoholfria drinkar. Dessa råd är inte till för vare sig alkoholister eller nykterister, utan den stora massan av medelkonsumenter som du och jag.

Om råden bara hjälper några av oss att avstå från den sista drinken, så är vår hälsa värd trycksvärtan.

Lagers tabberas sa...

Tore
Du har helt rätt. När jag skrev ovan handlar det uteslutande av människor som är alkoholister vare sig de vet om det eller ej. En minskning av alkohol för mäniskor i gemen får naturligtvis folkhälsoeffekter och därvid nationalekonomiska vinster samt räddade liv och människoöden.lö

Daniel sa...

Lagers Tabberas:

Självklart är det inte enbart alkoholister eller missbrukare som misshandlar i hemmet. Självklart är det inte enbart alkoholister eller missbrukare som spöar folk på gatan. Självklart är det inte bara alkoholister som drabbas av resultatet av den fria marknadens härjningar vad gäller alkoholen.

Den restrektiva alkoholpolitiken riktar sig till alla och inte till att "rädda" alkoholister (även om jag både tror att det hjälper och hindrar många från att trilla dit). Det är helt enkelt en sund, smart institution som håller det alkholrelaterade sjukvårdskostnaderna och våldet nere i Sverige.

Det tycker jag är värt att ta vara på. Dessutom tycker jag attd et är rimligt att systembolaget - vårt gemensamt ägda bolag - tar hänsyn till den gansa stora grupp människor som liksom jag själv är nykterister och intresserad av god mat och dricka.

Gitto: sorry att jag inte svarat på din fråga om nykterister. Ska återkomma när jag har bättre tid och hunnit fundera lite mer på temat.