onsdag, januari 03, 2007

Fiskmiddag


Vitlökspanerade torskfiléer, basmatiris, paprikasås och avocadosallad. Lätt, enkelt och gott:

Dubbelpanera fisken i mjöl, ett ägg blandat med en pressad vitlöksklyfta och ströbröd blandat med ett uns salt och vitpeppar. Stek gyllene i rapsolja eller smör.

Blanda en burk lätt-creme fraiche med en matsked ajvar relish och en lite hackad chili.

Skär en mogen och fin avocado i bitar, skär en näve körsbärstomater i kvartar. Pressa över saften från en halv lime, någon matsked god chiliolja. Salta och peppra lätt. Har du möjligtvis en burk Önos grillade vitlöksklyftor i olja kan du med gott samvete slänga i ett par sådana också.

Servera med ris.

Voila, middag på en kvart!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Men Gitto, inte torsk va? Vi äter inte torsk. Men sej är ju också gott!

/e

Gitto sa...

Nu skäms jag lite. Sej går givetvis ännu bättre, men en stackars bit torsk hade blivit liggande i frysen och tarvade tillagning... Och det hade ju inte varit bättre att slänga den. :)

Oskar sa...

Oj. Är torsk totalförbjudet? Finns ingen torsk till salu (fryst) som kommer från platser där beståndet är starkt? Vilken hemsk människa jag är. Hoki är ett bra alternativ i och för sig.

AndreasS sa...

Gitto, kan du hjälpa mig? Vet du om det går att få tag på tomatillo i Kalmar, eller ordentligt majsmjöl för att göra mexikanska tortillas?

Gitto sa...

oskar: Jo, det finns nog miljöcertifierad torsk, men jag skulle satsa på hoki i stället...

andreass: För tortillas kör jag på vanligt majsmjöl från Risenta, det är tillräckligt finmalt för att fungera. Finns både på ICA södercentrum och Maxi. Vad gäller tomatillo har jag sett det på ICA Maxi då och då, men de har det inte jämt. Men ofta kan man be dem beställa hem om man bara har lite framförhållning, de är för det mesta mycket hjälpsamma (enklast är att ringa till grönsaksavdelningen, för väl där kan det vara svårt att hitta personal som är kunnig). Annars kan du försöka på Frukthuset (Trångsundsvägen 2, i industriområdet). De kan ha tomatillo, alternativt ta in det - de är sjukt trevliga där.

Hoppas att det var till någon hjälp, hör gärna av dig om hur det går, och glöm inte att bjuda in mig på middagen! :)

AndreasS sa...

tack! ska genast sticka ner och fråga. själv brukar jag använda ett venezuelanskt tortillamjöl som jag hittade på orienthuset i göteborg. funkar utmärkt. just nu håller vi på och lagar sopes med en riktigt smarrig chipotle-salsa. mums!

och självklart är du bjuden på middag!

Gitto sa...

jag antar att det var harina de maiz du använde? Men det tror jag knappast går att få tag på i Kalmar dessvärre - men vanligt majsmjöl funkar för mig, även om det blir i finmaldaste laget. Även där kanske du kan höra med ICA, så länge du vet vem distributören är så brukar de vara villiga att ta in det mesta, men det kräver kanske lite detektivarbete från din sida. Där kan det kanske vara lättare att höra med din lokala ICA-handlare (eller annars ICA Mariehem som är sjukt tjänstvilliga). Och får du napp får du gärna beställa en påse åt mig också!

Vad gäller middagen så är det bara att höra av dig! :)

AndreasS sa...

alldeles riktigt, guldstjärna till gitto:) än så länge har jag fortfarande en fyra fem påsar kvar, men när de är slut så är det heller ingen större fara på taket; jag har ju mina kontakter;).

och middagen... onsdag nästa vecka?

Gitto sa...

Onsdag nästa vecka it is - så roligt! Mejla mig senare med tid och plats... gittogitto/snabela/hotmail/punkt/com