torsdag, januari 25, 2007

Kärleksfulla fyllda baguetter


Magnus är i Älmhult och målar tak. En intellektuell man som dessutom är händig, kan man önska sig mer? Möjligtvis en flaska Laproaigh, men det brukar han faktiskt också ombesörja ibland. Åh, vad bra han är! Erkänn nu, blir ni inte lite avundsjuka?

Alla ihärdiga läsare av Kärlek, mat och folköl vet att frånvaro av Magnus betyder två saker: en flaska vin (för att dämpa saknaden) och bakning (ett slagt rituellt tillbakalockande av honom). Vinet är inhandlat och uppkorkat (Carl Reh organic riesling 2005) och jag smuttar på första glaset och i ugnen väntar fyra fyllda bröd på att äggklockan ska ringa.

Jag har använt mig av alla slattinläggningar i kylen, men det går att använda sig av vad man nu har hemma. Oliver, soltorkade tomater, peccorino, fetaost, ruccola, basilika, salami, parmaskinka... Stoppa in sådant som du har hemma som börjar närma sig utgångsdatum. För det kommer att gå åt när de väl är inlindade i det här goda brödet...


Fyllda baguetter
4 st

Till degen:
25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk torkad rosmarin
1 tsk salt
2 msk olivolja
11-13 dl vetemjöl

Fyllning:
1 burk krossade tomater
1 rödlök
20 svarta oliver
1/2 burk grillad zucchini i olja (140 g)
10 soltorkade tomater i olja eller 10 torkade lagda i hett vatten
salt och peppar

Smula ned jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet, rosmarinen, saltet och olivoljan och rör om. Tillsätt nästan allt mjöl och knåda ihop till en smidig deg.

Låt jäsa under kökshandduk 1-2 timme (ju längre desto bättre). Under tiden kärnar du ur oliverna och hacka dem grovt. Hacka rödlöken, zucchinin och de soltorkade tomaterna ganska grovt och blanda allt i en skål.

Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord, knåda igenom den snabbt och dela i 4 delar. Kavla ut varje del ganska tunt, till en ca 20x30 cm kvadrat. Klicka ut lite krossade tomater (ca 2-3 matskedar) på varje rektangel - har du för mycket tomatkross i blir det en saggig, degig rulle som inte är så rolig att äta. Bred ut över degen, men spar en centimeter eller två vid kanterna. Fördela grönsakshacket över och rulla ihop degen som en kanelbullelängd. Lägg de färdiga baguetterna på en bakplåtspapperstäckt plåt med skarven ned. Vik in de yttersta kanterna, så att inte allt det goda läcker ut. Sätt ugnen på 250 grader och låt jäsa 30-40 minuter.

Pensla bröden med lite god olivolja eller, om du har använt dig av oljeinlagda ingredienser till fyllningen, lite av den oljan. Grädda baguetterna i 15 minuter i mitten av ugnen, sänk sedan värmen till 160 grader och grädda dem ca 20 minuter till.


Servera till en god soppa, till grönsaksgratäng eller ensamt som ett smaskigt mellanmål.

3 kommentarer:

Jessica sa...

Åh jag har en kompis som baknar nåt liknande istället för pizza till fem söner. Mindre slabbigt är omdömet och anledningen. För egen del är jag lite känslig mot tomater men jag blir alltid sugen när jag är där :).

Kinna Jonsson sa...

Underbart recept och jättebra idé!
ha en skön helg. =) K

Anonym sa...

Något som är jättegott att fylla bröd med är pesto. Super enkelt och smaskigt!!

Linnéa


linneasskafferi.blogg.se