lördag, januari 27, 2007

Potatis och ägg - en oväntad fredagslyx!

Igår skulle vi fredagslyxa lite med en fiskgryta, men när vi väl kom till fiskdisken på Maxi sparkade någonting i hjärnan bakut och jag kunde omöjligt bestämma mig för vad jag skulle köpa. "Nej, jag vill inte göra fiskgryta idag..." väste jag något panikslaget till den givetvis oförstående Magnus. "Det finns för mycket fisk!". I stället flydde jag in bland grönsakerna och fann mig själv plocka på det tryggaste av allt: potatis. Och potatis blev det, i form av tortilla Española - underbar comfort food om man som jag växt upp med spanska köksinfluenser.

Varje gång jag ätit tapas beställer jag in en tortilla Española, och varje gång blir jag grymt besviken. Trist, torr och halvbränd, brukar mitt griniga omdöme bli. För en riktigt god tortilla española kräver stora mängder olivolja och inte allt för stark värme på spisen. Har man inte begripit det blir resultatet en tråkig bondomelett utan sovel, och inte den kulinariska höjdpunkt som jag så ofta har önskat mig till födelsedagsmiddagen.

Som tur är så är min mamma en fena på tortilla Española, och det var också en av de första maträtter jag lärde mig till fulländning. Förutom att det är gott är det dessutom billigt (förutom då olivoljan, som i nödfall kan drygas ut med rapsolja) och mättande. Det bästa av allt är att den är minst lika god dagen efter, gärna som frukostsmörgås. Allt som behövs är att man ljummar den i mikron, för helt kall förlorar den lite av sin charm.

Tortilla Española
4 personer

1,2 kilo fast potatis
4 stora vitlöksklyftor
8 stora ägg
salt, peppar
4 tomater
olivolja

Skala och tärna potatisen i centimeterstora kuber. Lägg potatisen i en kökshanduk och låt överflödig vätska rinna av. Fyll en normalstor stekpanna till en 1/3 med olivolja och hetta upp.

När oljan är het friterar du potatisen i två omgångar på medelstark värme i ca 10 minuter. Fyll eventuellt på med mer olja efter första omgången.

Den ska vara genomkokt, men inte ha för mycket färg.

Låt potatisen rinna av på en gammal tidning och salta potatisbitarna lätt.

När den andra omgången potatis börjar bli färdig skivar du två av vitlöksklyftorna tunt, tunt och sänker värmen på frityrkoket till lägsta. Ta upp potatisen och släng ned vitlöksskivorna. Fritera tills de börjar få färg (passa noga, bränd vitlök är bittert och äckligt som få andra saker!) och fiska sedan snabbt upp dem. Låt rinna av på tidning de med, men blanda inte ihop dem med potatisen, utan lägg dem för sig.

Hacka sedan de två andra vitlökarna fint. Knäck äggen i en bunke och vispa ihop dem med nymald svartpeppar och salt (mängden beror på hur mycket du har saltat potatisen, men knappt en halv tsk salt räckte i min smet.

Hetta upp ungefär hälften av oljan igen (spara den andra hälften!), och släng i hälften av potatisen på nytt. Låt puttra på medelvärme i någon minut och tillsätt sedan hälften av den hackade vitlöken. Låt allt fräsa ytterligare en minut. Slå på hälften av äggsmeten och stek ett par minuter, tills det mesta av ägget har stelnat.

Nu är det dags för det roligaste: vändningen! Det verkar svårt, men är i själva verket lätt som en plätt. Lägg en stor tallrik över stekpannan, tippa allihop uppochned. Låt sedan din vända tortilla glida ned i stekpannan igen. Stek klart, ca 2 minuter till.

Ha, den första tortillan klar! Inte vacker, men god! Nu är det bara att hetta upp resten av oljan och börja om från början. Bry dig inte om att varmhålla den färdiga tortillan under tiden, den är ändå godast lite ljummen.

När du stekt färdigt din andra tortilla lägger du den ovanpå den första. Skiva tomaterna och fördela dem överst. Mal över svartpeppar och ringla rikligt med olivolja över hela härligheten. Strö över den friterade vitlöken! Färdigt! Skär i tårtbitar och njut.

Ett riktigt gott, nybakt bröd är viktigt till. Det behövs för att suga upp all den goda oljan och tomatsaften som ofrånkomligen hamnar på tallriken.

5 kommentarer:

Jessica sa...

För många fiskar va, och ett akut anfall av beslutsångest?
Jag var på Ica häromveckan (lokal-ica) och de har numera fryst röding. Ja, frysta varianter av många såna mer ovanliga fiskar. Fantastiskt. Jag gillar fisk, jag är mindre förtjust i att bo i Mälardalen med allt vad det innebär av färskhet på fisk.

Gitto sa...

Ja, det var ett av mina anfall av beslutsångest som blommade ut i full styrka där.

Fast hellre bra fryst fisk än en halvsaggig "färsk" variant. Och tyvärr är det ju ofta det valet man har.

Fast jag såg extremt fina, fräscha abborrar i fiskdisken som jag så här i efterhand ångrar att jag inte köpte. Men bara tanken på fiskrensning var mig övermäktig igår.

[j] sa...

När du använder olivolja till fritering, vilken typ använder du då? Kan du till och med rekommendera en specifik bleve man ju glad?

Gitto sa...

j: Jag är ingen direkt olivoljekännare av den enkla anledningen att jag inte har råd med de dyrare varianterna. Jag använder för det mesta Fontanas olivolja "orginal" som är mild och fin. Till fritering passar den jättebra, men olivoljan man ringlar ovanpå får gärna vara av snäppet högre kvalitet. Det beror mycket på egna preferenser vilken olja som är bäst till det, men jag tycker mycket om Frithiofsons Kalamata bland de lite dyrare oljorna.

Bisse sa...

Ojoj... låter (och ser ... ut)verkligen gott det där. Tror faktist jag ska prova...