tisdag, december 05, 2006

Rosor, saffran och lite nötter

Ja, vad gör man med rosenvatten, frågade Jonas Bergroth i en kommentar till förra inlägget. Med tanke på att det luktar gammal tant-parfym kan det första som faller en in vara att hälla ut det i slasken, men då begår man ett misstag! I sig själv är det förstås ingen höjdare, men det kan tillsättas i ganska små doser till mycket. Fruktsallader, kakor och glass är tre ställen där rosenvatten har potential. Prova till exempel persisk glass, med saffran, pistasch och rosenvatten. Eller varför inte bandung, en malaysisk dryck på mjölk, socker och rosenvatten.

Jag ska inte tråka ut er med användningsområden för rosenvatten, utan hänvisar till Lisas fina tv-inslag om det samma. Det var för övrigt genom det inslaget som jag för första gången hörde talas om sohan, ett persiskt knäckigt nötgodis (eller kaka, jag är osäker på vad man egentligen ska kalla det). Allt sedan det inslaget har de stått på min bakningsönskelista, och idag när min syster kom över kände jag att tiden var mogen. Akta er dock för att äta den läckert saffransgyllene heta smeten om ni inte som vi vill ha skållade gommar och ihopklibbade tänder.Sohan asal
16 st

2,5 dl skållad mandel
2,5 dl osaltade pistaschnötter
2,5 dl socker
3 matskedar honung
50 g smör
0,5 g saffran (1 kuvert)
2 msk rosenvatten

Hacka mandel och pistaschnötter grovt. Lägg undan 1/2 dl pistaschnötter till garnering. Hetta upp smör, socker och honung i en tjockbottnad kastrull och låt koka på medelvärme i 5 minuter. Rör om då och då. Tillsätt nöthacket och koka 2 minuter till under omrörning. Blanda saffran och rosenvatten och rör ned i nöthacket. Koka ytterligare 2-3 minuter och klicka ut till små kakor på bakplåtspapper. Låt stelna.

4 kommentarer:

Pär sa...

ett annat tips är creme brulee med rosenvatten! jättegott!

claudia sa...

men vi kom väl ändå överens om att det skulle vara mindre saffran i? jag har för mig att du till slut gick med på att så vore bättre. ett halvt kuvert?

Gitto sa...

nej, för du åt dem ju inte när de hade svalnat... Då smakade de lagom mycket saffran!

claudia sa...

hm, okej då, men jag vill äta dem när fortfarande är så där gott sega.