Spansk söndag
Igår var det höstruskigt och kallt, och då kan man behöva en saffransgul vitaminbomb till soppa för att liva upp sig i mörkret. När jag var liten åt vi ofta den här soppan och receptet härstammar från tiden då min mor och far levde på ett Mallorcinskt gods. Fast recept och recept, det är mer en receptskiss: det går att slänga i nästan vad som helst man har hemma. Men just den här varianten är min favorit!
Saffranen färgar både potatis och kikärter vackert gula, och skänker en fyllig smak. Jag tycker det är synd att vi använder så lite saffran i Sverige, för det gör sig bra i så mycket mer än lussebullar och fisksoppa. Saffran gifter sig speciellt bra med tomater, och är ett underbart sätt att piffa till en tomatsås. Tänk bara på att inte använda för mycket, eftersom saffran lätt kan ta överhanden. Men som bakgrundskrydda är den fantastisk, 0ch lyfter fram andra smaker på ett härligt vis.
Potaje de garbanzos
3-4 personer
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
1/2 - 1 spansk peppar (eller en liten torkad och smulad chilifrukt av något slag)
2 lagerblad
2 msk olivolja
3 stjälkar selleri
2-3 paprikor i blandade färger
3 potatisar
1 burk kikärter eller motsvarande mängd hemkokta
1 burk krossade tomater (eller ännu hellre konserverade hela tomater som du klippt sönder i burken - de brukar vara av bättre kvalitet)
6-7 dl vatten
2 tärningar kycklingbuljong
0,5 g saffran (ett kuvert)
peppar och ev salt
Hacka löken ganska grovt och hacka vitlöken fint. Hacka den spanska pepparen och ta eventuellt bort vita hinnor oh kärnor om du har svårt för stark mat. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs lök, vitlök, spansk peppar och lagerblad på medelstark värme tills löken är genomskinlig.
Skölj och skiva sellerin. Hacka paprikan i ganska grova bitar och skär potatisen i bitar. Tillsätt till lökfräset och låt fräsa ytterligare en liten stund. Häll på tomaterna, vattnet och tillsätt buljongtärningarna och saffran. Tillsätt kikärter(om du använder burkkikärter, skölj av dem i ett durkslag först).
Låt koka under lock tills potatisbitarna är mjuka och smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott bröd.
4 kommentarer:
Fråga inte hur, men jag såg att du hade bott på fysikgränd 25 i umeå, var det händelsevis 25D?
Jag vet faktiskt inte vilken bokstav det var, det var rätt länge sedan, typ 3 år sedan... Med tanke på att jag knappt minns vad jag åt till frukost så är det inte så märkligt att jag glömt. Hur så, förresten?
Åh, Fysikgränd. Dessa rödbruna tegelhus. Umeås svar på Uppsalas Flogsta *nostagliskt skimmer*.
Oskar: Hujedamej för Umeå, dit åker jag aldrig mer! Det är Sveriges hemskaste stad (undantaget Piteå).
Skicka en kommentar