söndag, december 03, 2006

Fiskelycka!

En underbar pojkvän behöver då och då matas med underbar mat, eftersom han själv mest äter korv och delicatobollar. Och när man dessutom kommer hem utmattad och arg från en tenta och möts av en skärmsläckare med texten "Jag älskar dig Margit", ja då får man faktiskt ta sig i kragen och svänga ihop någonting extra gott...

Sagt och gjort, jag hittade en nätt liten sik på Toiwos fisk. Den fick följa med mig hem för att bli basen till fredagens måltid. I vanliga fall hade jag använt lax till den här rätten, men eftersom Magnus ogillar det skarpt fick det bli en annan fisk i laxfamiljen (fråga mig inte varför, men allt utom lax går bra).

Tyvärr gjorde jag inte många matlagningsrätt den kvällen. Jag glömde vitlöken. Jag glömde salt och jag överstekte fisken. Så vad som skulle blivit en ljuvlig middag blev bara en tämligen ordinär tillställning. Men som tur är har jag lagat det här förr, och jag kan med gott självförstoende dela med mig av det. Och tipsa om att vare sig glömma salt eller vitlök.

Cidraie som du ser på bilden är en fransk halvtorr cider som har en underbart frisk äppelsmak. Du kan givetvis använda dig av någon annan kvalitetscider (alltså inte den äckelsöta fjortisvarianten som inte ens borde få kallas cider), eller äppeljuice om du har svårt att hitta den. Men just Cidraie är föredömligt god och passar även att koka en god chorizo i.

Stekt sik med cidraie-sky
2 personer

400 gram sikfilé i två portionsbitar (med eller utan skinn)
2 vitlöksklyftor
1/2 paket bacon
ev 1 msk olivolja
1 flaska Cidraie
1 ask körsbärstomater
Några nävar sugar snaps (färska eller frysta)
salt och peppar

Hacka vitlöken och halvera körsbärstomaterna. Koka sugar snaps tills de är nätt och jämnt färdiga, spola med kallt vatten och ställ åt sidan så länge.

Skär baconen i strimlor och fräs lagom knapriga tillsammans med vitlöken. Lyft åt sidan så länge, men spara baconfettet i pannan. Tillsätt lite olivolja om baconfettet inte ser ut att räcka för att steka fisken.

Klappa fisken torr med hushållspapper, salta och peppra och stek på båda sidor någon minut, beroende på filéns tjocklek. Slå över Cidraie över fisken, tillsätt sugar snaps, körsbärstomater och bacon och vitlöksfräset. Låt allt bli varmt, smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt potatis.

Så här kan det se ut om man överstekt fisken. Aja baja, Gitto!


Av den utlovade snuskiga fiskbilden bidde intet. Den var för suddig för att visas, och den var inte ens snuskig. Men att flinandes hålla en hel, rå fisk är på något vis potentiellt perverst: eftersom jag tillhör Nilecity-generationen kommer jag alltid associera fisk till brandkaptenen Greger. (genom att skriva snuskig två gånger i inlägget kommer jag garanterat få en ström av googlande besökare som inte riktigt hittat rätt i cyberrymden. Men det är bara roligt...)

6 kommentarer:

Martin sa...

Finns Cidraie på systembolaget?
Föresten, trevlig blog du har, jag började läsa de n för några dagar sedan jag läst om din i Lisas blog.

Oskar sa...

Vilken god fiskrätt! Ska definitivt prova den. Hade för övrigt ingen aning om att siken tillhörde laxfamiljen. Men särskilt snuskigt inlägg blev det ju inte. Det mest vågade var väl att du stod där på Toiwos fisk och sade till siken: "Ska du följa med mig hem?". Men du får säkert några Googleträffar extra nu. Fråga Xtian på FastFoodLovers. Han håller en hedrande femteplats på Google på sökningen "nymfomani". All reklam är bra reklam.

Lisa sa...

Oh, jag som skrivit så mycket snusk genom tiderna. Ändå googlar sig folk bara till mig på surdeg och sådant prosaiskt. Cidersiken verkar underbar btw.

Jonas Bergroth sa...

Eftersom jag framlever mina dagar i exil på västkusten går det i o f s ingen nör på mig när det gäller fisk och skaldjur.
Men när någon nämner sik får jag något blankt och nostalgiskt i blicken. Minnen av dramatiska nätupptagningar i ilsket höstväder utanför hälsingekusten. Och siken sedan – stekt, nyrökt, gravad... Tja det är i varje fall en utmärkt fisk. Och mycket östkustsk.

Gitto sa...

Martin: Jodå, cidraie finns i de flesta systemetbutiker, så det ska inte vara svårt att hitta! Trevligt förresten att du hittat hit, det är alltid roligt att veta vilka som läser ens blogg!

Oskar: Nä, det blev inte så snuskigt trots allt. Men det finns rätt roliga googleträffar på mig "katt adhd" till exempel. Och "folköl nyttigt". :)

Lisa: du får använda lite mer explicita ord! Du är för välformulerad... Skriv lite mer "k*k f*tta kn*lla röv tonåringar" så ska du se att du får massor av besök!

Jonas: Ja, sik är verkligen gott och östkustig! Fast jag avundas er på västkusten ändå... Färsk fisk finns inte i något överflöd i Kalmar direkt, och frysta fiskblock ger jag inte mycket för.

Kinna sa...

Underbart tips med skärmsläckaren som jag genast ska praktisera hemma. Själv möttes jag av en underbar fiskmiddag på ettårsdagen för förlovningen.