fredag, december 01, 2006

Familjen är värst!

Av min mor har jag fått äran att baka julens kakor. Uppåkrakakor, finska pinnar, drömmar, bondkakor och så vidare in absurdum. "Bara om jag får baka dem på mitt sätt", motkrävde jag lurigt, och det var en aningen motvillig och nervös mamma som gick med på arrangemanget. "Men", tillade hon, "vi säger inget till barnen att det är du som bakat dem... Du vet att de bara blir misstänksamma då".

Och det stämmer. Av någon anledning är de enda jag inte lyckats fånga med vare sig kokkonst eller bakning är min familj. De är alltid osunt motsträviga mot allt vad jag gör: "Ska du laga maten idag?" säger mina tonårsbröliga bröder med ett tonfall som dryper av både skräck och äckel. Tills maten står på bordet det vill säga, och jag har ryat åt dem att åtminstone smaka, jävla otacksamma skitungar. Efter den första motvilliga tuggan tittar de alltid förundrat upp och mumlar lite skamset "Ööh, det var ju faktiskt gott ju".

19 kommentarer:

Xtian sa...

F***an vad roligt..."vi säger inget till dem..." och att du är med på det för "det blir ju bäst så", typ.
Mycket mycket humor.

(kommer från en som har insett att ens fru inte kan koka pasta och gärna "hjälper till" med det samtidigt som jag gärna berömmer henne för hennes eminenta sätt att koka ris eftersom jag alltid bränner det så in i h*lvete...Och lustigt/sorgligt nog en ganska bra bild på hur bra vi är på mat i vårt hushåll..)

nyckfull.net sa...

Varför tror dom inte på dej? Vet du inte vad du skriver om på internet?

Gitto sa...

xtian: Haha, det är ju underbart att ni kompletterar varandra! Magnus är en jävel på att göra pasta med baconsås, så det brukar jag utnyttja när jag är bakis. Plus att han är suveränt bra på att gå och handla treo.

nyckfull: Jo, de vet vad jag skriver, men de läser inte så värst. Min mamma tycker att all min mat är krånglig och min syrra tycker bloggen är pretto. Så jag vågar skriva sådana här inlägg!

Jessica sa...

Sådär är min familj också.
Har DU gjort det här?!?
Jo.
Du menar att DU, alltså DU har gjort det här, i ditt kök?!?
Ja.
Åh okej.
Fattar inte vad som är så svårt att förstå men det är tydligen någonting med det.

KrakelSpektakel sa...

Det är ännu värre när du själv vet att din mat smakar illa men alla envisas med att säga mmm tre gånger i minuten.

Oskar sa...

-> Xtian: "F***an vad roligt..." skriver du. Eftersom asterisken i "h*lvete" sannolikt står för ett utelämnat "e" torde tre asterisker stå för tre utelämnade bokstäver. Min goda uppfostran förhindrar mig att förtälja vilka ordförslag som dyker upp i mitt huvud. Kan väl tipsa om att det inte i första hand var "fabian".

-> Gitto: Blir en hel del pasta med baconsås där hemma va?

claudia sa...

du bakar dem INTE på ditt sätt! glöm det! hela grejen med jul är ju traditionerna, att man vet vad man får. år efter år. ingen vill ha några tillkrånglade uppåkrakakor, för guds skull, det är ju ett minst sagt välberpövat recept som ser ut som det gör av den enkla anledningen att de blir bäst just så! du får baka vilka kakor du vill, hur du vill och när du vill - bortsett från just de här kakorna, familjens julkakor. gör du det inte rätt så gör jag det istället. jag är upprörd på riktigt margit, våga inte göra något dumt!

Mamman sa...

Du har redan sett Claudias kommentar - tänk dig Siris och Marcus. . .
Men om du gör (på vanligt sätt)
uppåkrakakor
finska pinnar
bondkakor
schackrutor (nio rutor + kant)
chokladlöv
nötchokladrutor (eller mina brownies)
drömmar
syltkakor
polynéer
ev. pepparnötter el. vaniljhorn
Så gör jag
Klöben
Sandkaka
Lussekatter (har redan gjort en sats)
Kungens pepparkaor
Gammaldags pepparkakor
Sköra mandelmusslor (du vet hur ilsken jag brukar bli)
det förbannade pepparkakshuset kan ju Claudia göra (Löttorps kondis har ny ägare och man bränner sig alltid på sockretoch allt blir vint och snett)
Men sedan är det godiset
kola (lime?)
knäck
fudge
apelsinskal i choklad
mandelsplitt
pepparmints/punsch/vanilpraliner
marsipan/nougatkonfekt
ischoklad
de fantastiska marsipanfigurerna
NÅGOT MER jag glömt?
Det blir nog en riktigt härlig och vanlig jul! Och jag litar på dig. Bakat ditt bröd förresten, visserligen krångligare än mina, men riktigt gott säger alla (pappa också!)
Där ser du att jag tror på dig.
PUSS PUSS

anna sa...

Är den kaklistan på riktigt????? Eller är mamman lika rolig som avkomman??

Oskar sa...

För mitt jul-självförtroendes skull hoppas jag att den är ett skämt.

Lisa sa...

Jösses! Inte konstigt att du ser ut som en rultig kines.

Gitto sa...

anna, oskar och lisa: Jo, listan är på riktigt. Min mamma är en klassisk over-achiever. Så räkna med en hel del kakbloggning i december.

Jessica sa...

Ni behöver ju inget mat mat julbord, ni kan äta kakor hela julen och vara mätta på det ;). Men ambitiöst är bara förnamnet...

Gitto sa...

Jessica: haha, hur tror du julbordet ser ut då? Överdådigt är bara förnamnet!

Men betänk att vi är 9 personer i min familj ( plus en gästande japansk flickvän), så det krävs en hel del mat för att fylla magarna. Men det är faktiskt absurt, det min mamma håller på med. Jag hade varit nöjd med en tredjedel av kakorna/rätterna. Men varje år läggs någonting till, och ingenting dras någonsin ifrån. :)

Jessica sa...

Näe, jag vill nog inte veta hur själva julbordet ser ut *skrattar*

I min familj har vi skurit ner väsentligt. Känns väldigt skönt att ha tagit död på stressen.

mamman sa...

Jag skojade faktiskt lite, men bara lite. Det finns kakmonster i familjen, fick skicka ett paket förra året till Japan. Som förmodat blev det bara smulor men det var ändå uppskattat.
Förresten glömde jag lite på julgodiset . .
Men vad gäller julbordet är det faktiskt inte särskilt stort - inte nu sen jag skippade syltor och pastejer som ändå bara katterna åt. Men hemlagat ska det vara - skinklukten ska sprida sig i köket tolv på natten innan julafton, när jag ligger och knäskurar golvet. Lägger på rena trasmattor, griljerar skinkan, tar en promenad i vit frostig natur. Vilken känsla - allt är färdigt - barnen sover förväntansfullt i sina sängar och ser så söta ut (även Margit). Då är det härligt att vara mamma! Och i år tänker jag inte ha kroppkakor, eftersom anledningen till det försvunnit - så helt koko är jag inte. Men finns det något härligare än att jobba hårt och intensivt och sedan njuta sötman, dvs sju små (nåja) tindrande ögonpar framför sig och ingen matlagning eller bakning eller tvätt eller städning på en hel vecka - och sedan ingen j***a julmat på ett helt år. Fast på påsk förstås brukar vi ju ha ett litet . . . .

claudia sa...

mamma, söta lilla mamma!

Gitto sa...

Mamma och Claudia: Jag SKA baka vanliga julkakor! Så sluta nu vara hysteriska. Men däremot tänker jag kompettera med två tre extra sorter. Så det så! Och måste vi prata mer jul nu, jag är redan mätt på julbord efter att ha jobbat i lördags!

en hemlig person sa...

asså vad är det för trasiga barndomar folk här har alltså! jessica, lisa oskar och anna, jag tycker synd om er, ni kan inte ha haft mycket till jul!!! en jul utan kakorna på listan är ju ingen jul, de e ju bara en vanlig dag med presenter.