söndag, december 10, 2006

Bakfylla 1.1

Ibland hamnar man i det tunghuvade bakfylleträsket trots sina goda föresatser. Eftersom jag är ett erfaret bakfyllo känner jag mig manad att dela med mig av mina bästa tips för att underlätta dagen efter. Mycket är självklart och annat är helt utan vetenskaplig grund, men här kan ni i alla fall ta del av saker som underlättar mina tunga stunder.

1. Drick vatten under kvällen, natten och morgonen
Givetvis glömmer man ofta bort att dricka vatten under kvällen - det är ett av skälen till att dagen efter är så vidrig - men jag måste ändå poängtera vikten av att få i sig vätska. Alkohol hämmar nämligen ett hormon kallat ADH, som ser till att återupptaget av vatten i njurarna hålls på en bra nivå. Alltså försvinner alldeles för mycket värdefullt vatten ut genom urinledaren när du är full. Kom du inte ihåg att dricka under kvällen, svep ett par stora glas vatten när du kommer hem. Glömmer du det, så drick ordentligt när du vaknar.

2. Använd vätskeersättningsmedel
I och med att du förlorar mycket vatten av alkohol försvinner även många andra viktiga spårämnen och närsalter ur kroppen på köpet. Därför kan det vara bra att svepa i sig lite vätskeersättning. Helst på kvällen, men det lindrar även symptomen morgonen efter.

3. Mår du illa - kräks
Försök inte hålla tillbaka illamåendet. Mår du illa är det troligen för att din mage vill få dig att göra dig av med överflödig saltsyra. Speciellt vanligt om du druckit vin (speciellt vitt vin som har hög halt av fruktsyra och påverkar syrabalansen i magen negativt). Så spjärna inte emot, utan lyd din mage. Är du riktigt illa däran kan du behöva kräkas flera gånger. Drick då helst vatten mellan gångerna för att underlätta flödet.

4. Tryck i dig värktabletter!
Är du av den typen som vägrar värktabletter av princip så har jag inget till övers för dig. Då kan du må dåligt bäst du vill. Vi lever i det 21:a århundradet och har fantastiska medicinska upptäckter att dra fördel av - gör det! Ibuprofen och paracetamol är skonsamma mot magen, men däremot belastar de levern ganska hårt (det är därför du inte ska dricka alkohol i samband med intag av dessa), så dem bör du vara lite försiktig med. Bäst mot bakfyllehuvudvärken är utan tvekan acetylsalicylsyra (helst Treo, eftersom brustabletten ger ett snabbare upptag än vanliga piller). Acetylsalicylsyra är dock en riktig bitch mot magen, så är du illamående (se föregående punkt) kan den vara svår att behålla. Om du är riktigt djärv kan du först ta ett par Rennie eller annan saltsyrabindande produkt för att mildra Treons maguppretande effekt. Har du inga värktabletter brukar huvudvärken mildras av att lägga huvudet mot den förhoppningsvis kalla betongväggen vid sängen.

5. Duscha kallt/varmt
Min pojkvän hävdar att en riktigt kall avrivning botar honom från den värsta bakfyllan. Själv känner jag mig värre än någonsin efteråt, och dessutom frusen, blöt och ynklig. Däremot mår jag bra av en varm dusch, och själva duschandet i sig lurar hjärnan att du är piggare än vad du är. Testa dig fram.

6. Ät fet, söt och salt mat!
Jag har försökt hitta vetenskapliga förklaringar på nätet till varför en english breakfast eller en pizza är en sådan bakfyllelindring, men inte lyckats. Att saltet lindrar har väl sin förklaring i punkt 2, men jag misstänker att fettet och sockret helt enkelt ger dig lite enodorfiner som hjälper dig att må bättre. Hur som helst är det nästintill omöjligt att bota en bakfylla utan att äta någonting ruskigt onyttigt. Äta nyttigt kan du göra alla andra dagar!

7. Ha sex
Det här knepet fungerar bäst för personer i parförhållanden, eftersom den som vaknat med ett one-night-stand vid sin sida allt för ofta redan har ångest nog över att överhuvudtaget ha släpat hem någon. Men sex frigör också endorfiner, och ska inte underskattas. Även om bakfyllan inte försvinner så känns den med stor sannolikhet mindre jobbig när du väl fått dig ett nyp. Men är du för bakis gör du klokt att först gå igenom några av de andra punkterna först, för annars är du troligen inte så sugen på en stunds älskog. Är du singel kan du alltid leka lite med dig själv.

8. Skölj ögonen
Av samma skäl som resten av din kropp blir uttorkad (punkt 2) blir även dina ögon torra och ömma. De kan även börja tokrinna för att kompensera uttorkningen. Har du linser kan du med fördel skölja ur ögonen med lite linsvätska. Annars kan du använda Gahns Ögonbad. Eller vanligt vatten med en knivsudd salt i.

9. Somna om
Det här är antagligen det bästa råd jag kan ge. Du är troligen sjukt trött eftersom alkoholen troligen har gett dig sömnrubbningar. Alkohol stör REM-sömnen, vilket gör att din sömnkvalitet troligen inte varit den bästa under natten. Somna därför om, och hoppas att bakfyllan är lite mindre påträngande när du vaknar.

10. Ta dig en återställare
Det här är verkligen ingenting jag rekommenderar, eftersom det är en av de tydligaste varningstecknen för fullfjädrad alkoholism. Dessutom brukar det sista man vill ha när man vaknar bakis vara mer att dricka. Men, faktum är att det hjälper. Ett snabbt svept glas vodka eller någon annan neutral spritsort (du vill troligen inte känna smaken av till exempel whisky eller rödvin dagen efter) botar bakfyllesyndromen så snabbt att man ibland kunde önska att man var alkoholist. Men prova det inte om du inte har en uppenbar dödslängtan. Inte ens jag har sjunkit så lågt.

6 kommentarer:

Anja Allvin sa...

Tack så mycket tjejen... Som du fattar är jag ganska nyinflyttat till Sverige så jag är mycket tacksam för tips om antikvariatbokhandel etc... Det är sånt man inte känner till själv.
Ju, en sak till! Det är ju helt otroligt! Jag går i samma klass som din 'japanska bror'!!!!Blev lite nyfiken på vem det var eftersom jag läser japanska, så klickade jag på länken och tänkte ... hmm, världen är liten!
Kram

Oskar sa...

Hej Gitto!

Intressant läsning. Några kommentarer bara.

1. Att ibuprofen är snällt mot magen vetetusan. Bättre än Treo i och för sig.
2. Att ha Resorb hemma som vätskeersättning vittnar om en grym rutin på bakfyllor.
3. Du har verkligen studerat mekanismerna bakom hang over. Teoretiskt kan ett stort intag av fruktos, fruktsocker, lindra det hela. Intresserad av att göra en vetenskaplig studie? :)

UmuStudenten sa...

Wow. Riktigt bra lista! Tack. =)

Anonym sa...

Hahaha skönt inlägg och så igenkännande :)

Helena sa...

Bra tips! Och äntligen finns nu också en tillverkare som tar bakfylleproblematiken på allvar:
http://www.revigor.se/!

Lanseras nu genom reklamkampanj i en tunnelbana nära dig...

Damon Rasti sa...

Jag vill inte skryta, men jag kan dricka 1 liter vodka utan att bli bakis. Jag vet inte vad det betyder, eller jo jag har hört om hur det yttrar sig, men vet inte hur det känns :)