fredag, december 22, 2006

Sillfjäsk

Om man vill att ens pojkväns föräldrar ska tycka om en (vilket man rimligtvis vill) gör man lämpligen en burk glasmästarsill till dem i julklapp. Det är dels ruskigt lätt att göra, dels den snyggaste sillinläggningen av alla. Och underbart god! Låt dig inte luras av kokboksrecepten, de är menlösa och trista och innehåller på tok för lite grönsaker. Det ska vara mycket grönsaker! Det är snyggt och går faktiskt att äta också (även under den stora kötthelgen).

Det hjälper om man får tag på så vackra sillar som jag, men det ska ni dessvärre inte räkna med. Så stor och fet sill är rätt sällsynt i butikerna, och man får vara glad om man ens hittar en silltunna. Men urvattnade filéer duger hur som helst inte - på glasmästarsillen ska ryggbenet vara kvar.

Glasmästarsill
2 ganska stora burkar

1 kilo salt sill
4 dl vatten
2 dl ättikssprit (12%)
3 1/2 dl socker
3 msk vitpepparkorn
2 msk kryddpepparkorn
10 lagerblad
2 morötter
1 liten purjolök
2 röda lökar
2 cm pepparrot

Tag ur sillen och skölj den väl. Blötlägg i mycket vatten i 1 dygn. Byt gärna vatten efter halva tiden.

Koka en lag på socker och vatten. Tillsätt ättikan när lagen svalnat lite, så slipper du sönderfrätta lungor och ättiksångor i hela köket. Låt lagen svalna helt.

Stöt pepparkornen och skär pepparroten i små, små kuber. Skala och skär morötterna i tunna slantar, skiva rödlöken tunt och skär purjolöken i sneda skivor, ca 1/2-1 cm tjocka.

Skär sillen (med ryggbenet kvar) i 1 1/2 cm tjocka bitar. Varva sill, grönsaker, lagerblad, krossad peppar och pepparrot. Packa tätt, tätt i två burkar. Slå över lagen - räcker den inte får du koka lite till.

Ställ in burkarna i kylen och håll fingrarna borta från burken i tre dagar, sedan är den färdig att ätas. Den färdiga sillen håller i alla fall en vecka i kylen, men troligen ganska mycket längre om du inte petar ned fingrarna i den och i övrigt iakttar god livsmedelshygien (men det gör du ju givetvis!).


4 kommentarer:

Morelli sa...

hej gitto!
jag har härmat det här sillfjäsket fast med chili istället för pepparot!
god jul & tack
jenny m

jacobsteel sa...

soft! tack för mat-porr och god jul!

Kinna sa...

Vad vackra!!! Tips på stora silltunnor, jag har spanat in såna på Hötorgshallen.

Kinna sa...

nu först kom jag på att du ju inte bor i Stockholm utan i Kalmar. Tänkte mig inte för när jag tipsade. =)