måndag, december 11, 2006

I stället för grönkål

Jag borde varit med i Cyberkocken, men när jag stod där i grönsaksdisken och tittade på grönkålen kände jag att "nä, det här är mer en rödbetsdag". Grönkål blir det förhoppningsvis någon annan dag eftersom jag är sjukt förtjust i den portogisiska soppan caldo verde. Mmm... Kanske idag är en grönkålsdag?

Igår blev middagen således stekt, panerad hoki med rödbetspytt och dijonyoghurt. Ingen nobelmiddag kanske, men mycket, mycket gott. Rödbetspytten blev helt underbar och kommer garanterat att lagas igen. Vackert djupröd i färgen och full av höstlig rotsakssmak. Den söta rödbetan gifte sig dessutom perfekt med den syrliga yoghurtsåsen, och senapen gav ett välbehövligt sting till alla milda fina rotfruktsmaker.

Rödbetspytten gör sig även bra som vegetarisk ensamrätt för den som så önskar, eller som ett komplement till lite god stekt korv. Gärna från Rosas Handel.

Rödbetspytt
4 personer

Ta förslagsvis följande:
1 stor gul lök
4 rödbetor
2 potatisar
1 liten bit rotselleri
2 stjälkar blekselleri
2 syrliga äpplen
salt och peppar

smör till stekning

Hacka löken. Skala och skär rödbetor, potatis och rotselleri i små tärningar (skär du för grovt blir stektiden evighetslång). Skär även bleksellerin i tärningar av samma storlek. Stek allt på medelhög värme i stekpanna ca 10-15 minuter eller tills rödbetorna är nätt och jämnt mjuka (men absolut inte mosiga). Skala och tärna äpplena lika smått som det andra och låt dem fräsa med mot slutet. Smaka av med salt och peppar.

Om du inte har en hel stekhäll behöver du troligen steka pytten i två omgångar. Varmhåll då den färdiga pytten i ugn.

Till yoghurtsåsen rör du ihop 2 dl mezeyoghurt med några matskedar dijonsenap, smaka av tills du får ett lagom bett i smaken. Släng gärna i några matskedar grovhackad kapris också så är du i hamn. Löjligt enkelt och mycket gott.

5 kommentarer:

Xtian sa...

som gammal Grenna-student, stötte du möjligtvis ihop med en kille som hette/heter Kerim?
(japp, extremt off topic..)

Pelle sa...

han gick i året efter mig, alltså två år efter margit. kan inte direkt påstå att jag kände honom dock, han gick samhäll eller nåt sådant.

Oskar sa...

Känner du hans pappa, Xtian?

Haha.

(Förlåt. Men precis då jag skrev det kändes det lite roligt. Förlåt Xtian)

Xtian sa...

Oskar: hahahahahahahahahahahahahaaaaa.... Ja, det gör jag. Oxå

Anna sa...

Rödbetspytt är bäst! Med stekt ägg, mums när man är pank. Nästan som om det är kött med i bilden när man har rödbetor.