söndag, december 10, 2006

Ljuva knölar!


Nu var ju inte kastanjer det enda vi lyckades sätta i oss igår. Eftersom ICA Södercentrum av någon anledning reade ut sina ekologiska jordärtskockor kunde jag inte motstå tanken på en krämig jordärtskocksoppa.

Jordärtskockor har en så ljuvlig smak i sig själv att det är dumt att krångla till det. Less is more i det här fallet och receptet är därför enklast möjliga. Jordärtskockor finns både i den bulliga formen som du ser på fotot, men även i en betydligt mer knölig variant som är en styggelse att skala. Skippa dem om du inte har en ängels tålamod och överseende med att större delen hamnar som skal i slasken.

Gräddmängden står som vanligt i proportion till samvetskval och fettpreferenser. Jag tycker inte om en allt för framträdande gräddsmak, så jag nöjde mig med en deciliter.

Jordärtskockssoppa
2 personer plus en lunchlåda

500 gram jordärtskockor
3 scharlottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 msk smör
5-7 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1-2 dl grädde
Saften från 1/2 -1 liten citron
1-2 tsk honung
salt och peppar

Skala jordärtskockorna, skär dem i bitar och lägg dem i citronsaftspetsat vatten (annars oxiderar de lätt).

Hacka scharlottenlök och vitlök och fräs dem genomskinliga i smöret i en kastrull. Tillsätt jordärtskockorna och fräs ytterligare ett par minuter.

Häll på vatten (börja med 5 deciliter och justera tjockleken på soppan det sista du gör, annars riskerar du en tunn och tråkig historia) och tillsätt buljongtärningen. Låt koka 20 minuter. Mixa sedan soppan slät i matberedare eller med mixerstav.

Tillsätt grädde efter behag, och smaka av med salt, peppar, citronsaft och honung.

Till soppan serverades en bruschetta med en skiva underbart stark Allerum XO (gratisgåva från Allt om Mat, jippie!) och körsbärstomater ihopfrästa med en droppe olivolja, balsamvinäger, honung och aningen pressad vitlök.


Soppan får ni ingen bild på, för gräddvita soppor är helt enkelt inte fotogeniska. Framför allt inte när fotografen druckit upp allt det goda vinet.

Inga kommentarer: