söndag, december 17, 2006

Dagislogik i köket

Jag lånar min vän Pelles ord dagislogik för att beskriva hur jag härledde receptet till gårdagens gryta: kalops är gott. Bacon är gott. Alltså är kalops med bacon ännu godare. Jag hade, som jag tidigare berättat, fått i uppgift att tillverka en gryta till mina stackars svältande lillebröder som tillbringar helgen utan min mors omsorger. Sagt och gjort, för jag är en lydig dotter. Fast inte så lydig att jag låter bli att "krångla till det" (min mors ordval apropå bacon).


Typ kalops fast inte riktigt
2 personer och 2 hungriga bröder

ca 1 kilo högrev i grytbitar
4 msk smör
6 gula lökar
3 vitlöksklyftor
10 kryddpepparkorn, krossade
2 lagerblad
8-9 dl vatten
1 1/2 tärningar mörk oxbuljong
2 msk tomatpuré
3 msk vetemjöl + 2 msk smör
4 morötter
1 purjolök
1 paket bacon

Bryn grytbitarna i omgångar i stekpanna (ge dem ordentligt med färg, du vill åt maillardreaktionens underbara smaker!) och lägg över dem i en gryta allt eftersom, tillsammans med klyftad gul lök och hackad vitlök.

Tillsätt vatten, krossad kryddpeppar, lagerblad, buljongtärningar och tomatpuré och låt koka upp. Skumma ytan om det behövs. Låt koka under lock en timme.

Fräs mjölet i smöret i en stekpanna. Rör om tills det börjar bli svagt ljusbrunt och rör sedan ned blandningen i grytan. Hädanefter får du sänka värmen och röra om då och då eftersom den har en tendens att bränna fast i botten.

Skala moroten och skär den i mindre bitar. Skölj purjolöken och skär den i 2 cm stora bitar. Släng ned i grytan och låt koka en timme till.

Skär bacon i tunna strimlor och fräs knapriga. Rör ned i grytan alldeles innan servering.

Servera med ris eller potatis och gärna lite asiegurka.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Mmm.. Va gott det låter! Måste testa.. Jag håller med dig, bacon är aldrig fel..

Xtian sa...

testade Jägarbacon, från Scan, igår. På allas vår Lisas inrådan.

Mycket gott. Kan varm rekommendera när man vill "bacon-lyxa". Vilket man ju alltid vill.

Hej hej

/Redaktionen FastFoodLovers

Gitto sa...

xtian: Ja, jag ska defintivt testa jägarbacon när det når Kalmar. Problemet är att det tar evigheter innan sådana nymodigheter når oss. :)

KrakelSpektakel sa...

Kalops är min mormors paradrätt. Hon skulle kunna skapa världsfred med hennes godmatskrydda-magi. Eller världskrig om brist skulle uppstå. Jag kanske vågar ge mig på denna relik om jag är lite olydig jag med? Parmaskinka kanske?

Gitto sa...

krakel: testa parmaskinka, snälla! Och blogga om det!