torsdag, mars 08, 2007

Karin - Margit 1-0?

Hrm, jag får väl ta tillbaka lite av min Karin Ahlborg-bashing efter att ha läst den här artikeln. Men bara lite. För det är en studie vi talar om. Visserligen väl underbyggd, men likväl bara en studie, för övrigt den första riktigt grundligt genomförda. Framför allt slås jag av att ingen diet ledde till någon särskilt viktnedgång, vilket tyder på att en hel del människor gick ned mycket och att en del inte gick ned någonting alls. Vilket i sin tur antingen tyder på att Atkinsdieten inte fungerar för alla, eller att en del inte följde programmet. Och hur vet vi att Atkins-kvinnorna inte följde programmet bättre (med mindre kalori-intag till följd) än de andra grupperna? Spekulationer? Ja visst, men kom ihåg att en studie faktiskt inte är annat än en indikation åt det ena eller andra hållet.

Men men, jag är inte den som slåss mot väderkvarnar, och det är ju faktiskt underbart om det visar sig att det finns en diet som håller vad den lovar, framför allt som det nog inte bara är jag som har lagt på mig ett tjockt lager skyddande späck så här på vinterhalvåret. Men, och det här kan jag inte framhålla nog, min största invändning mot Atkins och andra lågkolhydratdieter kvarstår. Det är ett enormt resursslöseri att äta sig mätt på protein och det finns ingen chans i världen att hela västvärlden kan, eller bör, lägga om kosten på ett sådant sätt. Kött växer inte på träd, och vad vi behöver är inte mer, utan mindre köttproduktion och -konsumtion.

16 kommentarer:

Mr K sa...

Sen kan man ju fundera över den mänskliga och ekonomiska merkostnad som sjukdomar och för tidig död orsakade av kolhydratintag för med sig. Vilka människor ska vi tvinga att fortsäta äta kolhydrater om det visar sig att dessa är ohälsosamma?

Dessutom behöver inte kött vara enda källan till proteiner.

Gitto sa...

mr k: det handlar nog dessvärre inte om att tvinga folk att äta kolhydrater mot deras vilja - tyvärr skulle nog hela livsmedelsindustrin, ekosystemet och klimatet kollapsa innan dess. Det finns helt enkelt inte utrymme nog för hela mänskligheten att äta enligt atkins-dieten så det kommer nog fortsätta vara en i-landsförmån.

Ska vi föda hela mänskligheten krävs en kolhydratbaserad kost, och det är gott så. Betänk att japanerna - vars huvudföda är ris (samt grönsaker och fisk) - är kända för en ytterst sund och långlivad befolkning, så kolhydraterna kan inte vara hela boven, eller hur? Det handlar nog mer om en allmän måttfullhet (vilken är nästintill ritualiserad i Japan) snarare än vilket sorts livsmedel man äter.

Och inte behöver kött vara enda källan till protein, men jag har hitintills inte sett en atkinsdiet baserad på baljväxter och tofu, även om det förstås vore bättre.

mr K sa...

aj, nu blev något fel och hela mitt svar försvann...

För att sammanfatta:

Jag håller med dig delvis, du har rätt i att animaliska proteiner enligt atkins är ett slöseri (hamurgare med extra ister till frukost = HU)

men betänk följande:

Av snabba och medelsnabba kolhydrater (potatis och pasta är inte annat än socker travat på led) får man s.k. värlfärdssjukdomar med diabets och hjärtsjuklighet som främsta representanter, finns dessutom vissa indikationer på att högt kolhydratintag driver på tillväxten av tumörer.

Det är intressant att du nämner baljväxter och tofu, vi är ett gäng likasinnade som har tagit fram en egen diet baserad på låg mängd kolhydrater (huvudersättningen är just baljväxter och diverse grönsaker) samt "bra fetter". Till skillnad från atkins skiljer vi på fett och fett. Vi undviker de flesta animaliska fetter utan försöker ersätta dem med fleromättade. Bl.a. oliv/raps, algolja samt fiskolja. Vi är inte vegetarianer så det blir en del fågel/fisk/kött, dock inga excesser.

Angående Japanerna, du har rätt i att de är hälsosamma. Sannolikt beror detta på den stora mängden fleromättade fiskoljor i kosten samt måttfullheten. Man har kunnat visa att fiskolja har bättre effekt på blodfetterna och kärlen än våra bästa blodfettsänkande mediciner idag. Dessutom är måttfullheten utomordentligt viktig. Råttor som matas med 30% färre kalorier än dagsbehovet lever i snitt 30% längre och har färre sjukdomar (råttor är ju inget annat än små ludna människor med svans ;)

sammanfattningsvis så håller jag med dig om att klassisk atkins är ett slöseri, och jag tycker mig märka att du är för måttfulhet vilket jag också förespråkar. Till skillnad från dig menar jag på att kolhydrater är farligare än vad man tidigare har anat. Och att prioritera mellan sin egen hälsa och den miljöbelastning man utgör är upp till var och en, men man får fundera på den miljöbelastning de läkemedel man får använda mot sin diabetes, hjärtsjukdom etc utgör samt den förlust i ren livsglädje som drabbar en tillsammans med dessa sjukdomar.

Oskar sa...

-> Mr K: Du skriver många kloka och intressanta saker. Men: "Man har kunnat visa att fiskolja har bättre effekt på blodfetterna och kärlen än våra bästa blodfettsänkande mediciner idag"? Jag skulle gärna se källan bakom denna uppgift. Såvitt jag förstår är omega-3-fettsyrornas huvudsakliga terapeutiska effekt vid hjärt-/kärlsjukdom en förlängning av blödningstiden. De sänker förvisso triglyceriderna med dessa är i sig ingen huvudsaklig riskfaktor för sådana sjukdomar. En kritik mot omega-3 har varit att de sänker HDL-nivån vilket inte är eftersträvansvärt.

mr K sa...

Tack för svaret Oskar, har snabbt saxat ihop lite källor. Jag baserar mig mest på en studie som publicerades vid kardiologikongressen i stockholm i slutet av förra året, minns dock ej vad den hette och hittar den inte på nätet. Om jag inte minns helt fel så fick man en signifikant reduktion av triglycerider, dock med oklara effekter på LDL och HDL. Den största fördelen var den kraftigt minskade mängden biverkningar. Dessutom såg man andra gynnsamma effekter med bl.a. inflammationsdämpning (minskad grad av kärlinflammation i sambande med åderförkalkning) samt en lätt blodförtunnande effekt som du nämner.

En kommentar ur läkartidningen:

http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=5934

Från amerikanska läkemedelsverket

http://www.fda.gov/bbs/topics/news/2004/NEW01115.html


2 artiklar:

Wang C, Harris WS, Chung M, et al. n-3 fatty acids from fish or fish-oil supplmenets but not a-linoleic acid, benefit cardiovascular outcomes in primary and secondary prevention studies: a systematic review. Am J. Clin Nutr 2006;84:5-17

Mozaffarian D, & Rimm EB. Fish Intake, Contaminants, and Human Health: Evaluating the Risks and the Benefits. JAMA, October 18, 2006—Vol 296, No. 15


Från amerikanska hjärtpatientföreningen:

http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=4632

mr K sa...

Sorry, ser att jag inte riktigt svarar på din fråga. Det stämmer att LDL sannolikt inte sänks, men det senaste är att LDL egentligen i sig inte är en riskfaktor utan den egentliga riskfaktorn är kvoten mellan apolipoprotein A och B. Man har sett att Omega-3 fettsyror minskar risken för kardiella händelser (fikonspråk för hur sannolikt det är att du drabbas av hjärtsjukdom) på nivåer som är jämförbara med statiner (våra hittils bästa fettsänkande mediciner). Uttryckte mig lite slarvigt, omega-3 minskar risken för hjärtsjukdom jämförbart med de bästa medicinerna men har inte en effekt på HLD/LDL jämförbart med statiner (vilket sannolikt är irrelevant).

Gitto sa...

Jag lämnar nu er två för vidare diskussion eftersom ni verkar kunniga båda två och jag inte har så mycket att tillföra diskussionen utan läkarutbildning. :)

Vill bara tillägga att jag är övertygad om att en varierad kost är huvudsaken för ett långt och gott liv och att kolhydrater i sig inte är ett gift - då hade vi knappast klarat omställningen från jägarsamhället till jordbrukssamhället med en sådan glans. Dessutom tycker jag att det är viktigt att skilja på snabba och långsamma kolhydrater och dessutom ta i beaktan deras påverkan på blodsockret - alltså inte bara titta på glykemiskt index utan även GL, alltså glykemisk belastning. Potatis, som ju har ett högt GI-värde har faktiskt inte alls speciellt högt GL-värde. Och det måste ju vara huvudsaken, att se hur maten påverkar insulinet inne i kroppen. Så fram för kolhydrater, protein, fett, vitaminer, mineraler och alkohol - i måttliga mängder klarar kroppen allt, till och med arsenik. :)

mr K sa...

Sorry för bloggkapningen Gitto :P

I get carried away..... 8^)

tips, prova Quinoa!

Gitto sa...

Mr K: Åh nej nej nej, så menade jag inte! Jag tycker det är helt underbart att få igång en riktig diskussion på bloggen och du får kapa allt du vill. Jag menade bokstavligen vad jag sa, jag har ingen läkarutbildning och kan inte uttala mig. Oskar är läkare, du verkar också läkare så sätt igång och diskutera så att jag får njuta frukterna av er kompetens!

mr K sa...

Glimten i ögat, dessutom är jag Ortoped... vi anses av andra doktorer vara lägre stående intellektuellt. du vet... spika... hamra... banka... ugh ugh....
Så detta är inte riktigt mitt fält, snarare är jag allmänt intresserad.

Om du hittar något på nätet eller annastans som jag inte kände till är jag bara tacksam ;)

helt vid sidan om... kom hit via länken i svd, det var ca 30 bloggar som länkade till artikeln. Laddat ämne !

Oskar sa...

Nämen....jag skrev ju ett långt bra svar nyss men det försvann. Stön! Tror inte jag orkar skriva allt på nytt men mina huvudpoänger var ungefär att det var roligt att få prata med en så påläst person (nu när jag ser att du har samma yrke som jag kan jag i och för sig fundera om en matblogg är rätt forum att föra denna diskussion :) )

Jag tror också att omega-3 och fisk kan vara bra för hälsan men jag ifrågasatte mest påståendet att de skulle vara mera effektiva än de läkemedel vi använder idag (ffa statiner). Jag har inte sett någon jämförande studie. Och så skrev jag några andra (i mina ögon kloka ord) om att kolesterol inte är en riskfaktor för stroke men att statiner ändå skyddar mot den sjukdomen och att vi bl.a. därför får vara ödmjuka inför det faktum att vi inte vet allt om riskfaktorer och hur visad effekt på surrogatmarkörer egentligen påverkar s.k. hard endpoints.

Och att quinoa är jättegott. Och att jag sällan varit så knastertorr och tråkig i något blogginlägg som i detta. Ursäkta.

Gitto sa...

oskar! Du är inte knastertorr och tråkig, jag älskar att läsa sådana här insatta inlägg!

Och mr K: Det finns ett skäl till att ortopeder finns, och när man behöver hjälp med ryggen är man förbannat glad att det inte är en hjärnkirurg man får träffa - oavsett den relativa statusen. :)

Och visst är det ett intressant ämne, jag är själv oerhört fascinerad av det som du märkt.

Anonym sa...

Genom att äta en till två portioner fisk i veckan minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom med 36 procent och risken att drabbas av för tidig död oavsett orsak med 17 procent.

(jmf m statiner ca 15%)

Fish Intake, Contaminants, and Human Health Evaluating the Risks and the Benefits

Dariush Mozaffarian, MD, DrPH; Eric B. Rimm, ScD

JAMA. 2006;296:1885-1899.

Anonym sa...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]student software sale, [url=http://firgonbares.net/]photoshop elements for mac 4 tutorials[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] DVD Ultimate Mac OS software reseller business
8 cheap software [url=http://firgonbares.net/]software to buy[/url] buy licensed software
[url=http://firgonbares.net/]adobe acrobat 9 key torrent[/url] microsoft reader software
[url=http://firgonbares.net/]accounting software to buy[/url] filemaker pro 9 crack
discount software for educators [url=http://firgonbares.net/]nero 9 third party[/b]

Anonym sa...

hi, gittosmat.blogspot.com!
[url=http://viagradeb.fora.pl/] viagra kaufen online[/url] [url=http://viagradea.fora.pl/] viagra ohne rezept[/url] [url=http://viagradec.fora.pl/] viagra online[/url] [url=http://viagraded.fora.pl/] viagra online[/url] [url=http://viagradef.fora.pl/] viagra bestellen [/url] [url=http://viagradee.fora.pl/] viagra bestellen rezeptfrei[/url]

Anonym sa...

[url=http://bariossetos.net/][img]http://vonmertoes.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]nero 5 a free download version, [url=http://bariossetos.net/]music software downloads[/url]
[url=http://hopresovees.net/][/url] 2007 cheap software price book software
i buy cheap software [url=http://hopresovees.net/]0 Mac Logic Express[/url] cheap software downloads
[url=http://hopresovees.net/]logos software discount[/url] nero 9 third party
[url=http://hopresovees.net/]software orders[/url] discount software for sale
microsoft software to buy [url=http://bariossetos.net/]autocad[/b]