onsdag, mars 14, 2007

Glufsa lufsa!

Någonting som är långt mer öländskt än kroppkakor är lufsa och som av en händelse är det dessutom bra mycket godare, trots att elaka tungor ibland kallat det latmanskroppkakor. Men det är ett djupt orättvist påstående! Lufsan påminner mer om en gigantisk fläsktoppad ugnsraggmunk och är ingenting för de vekhjärtade: till två kilo potatis krävs hela ett kilo fläsk. Jag och syrran hade i och för sig bara 650 gram sidfläsk, men det berodde på att vi inte hade råd med mer. Vi åt i alla fall tills vi kollapsade i soffan, och den som tror att paltkoma (eller schwiimen som det heter i Piteå) är någonting specifikt norrländskt borde utsätta sig själv för lufsakoman.

Receptet är taget från Sandviks kvarn (men något ombearbetat), där Ölands bästa restaurang-lufsa görs.

Lufsa
6 personer

2 kg mjölig potatis
4 dl vetemjöl
5 dl röd mjölk
1 stort ägg
1 1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar
1 kg rimmat sidfläsk

Blanda mjölet med lite av mjölken till en klumpfri smet, tillsätt resten av mjölken och ägget och blanda till en jämn smet. Låt stå 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Skala och riv potatisen grovt. Lägg i durkslag och pressa ur eventuell vätska. Blanda med smeten, salta och peppra. Fördela smeten jämnt i en smord och mjölad långpanna. Skär sidfläsket i 1 cm tjocka skivor och lägg det tätt i rader ovanpå potatissmeten. Grädda 50-60 minuter i mitten av ugnen.

Servera med lingonsylt. Hardcore-ölänningen vill dessutom gärna ha grädde eller smör till, men det är för mäktigt för min smak. En grönsallad till kan kännas fräscht, men det skulle definitivt inte hända i ett traditionellt öländskt hem.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vad gott, tilltalar min försmak för tunga kalori-rika rätter, kombinationen verkar underbar, raggmunkspankaka med fläsk, tänk ....

Xtian sa...

Men du! Faan va gott!

Patrik sa...

det där tror jag jag ska laga varje dag i typ två veckor framåt, verkar helt otroligt gott, hur många liter öl går det åt?

Gitto sa...

anonym, xtian och patrik: Gott är bara förnamnet - det här är potatisrätten över alla andra! Och nog går det åt ett par liter öl (samt en liten rackare för matsmältningens skull). Fast igår blev det vatten till.

MrArboc sa...

Röd mjölk? Mellanmjölk till en sån här rätt?

Örjan sa...

Klassisk husmanskost.
Björn Halling hade med receptet på kurs om husmanskost (på Restaurangakademin) för flertalet år sedan.
Örjan

Örjan sa...

Lufsa fanns på min meny idag (tillsammans med Korv Stroganoff)Följde ditt recept. Första gången jag tillagade och själv smakade Lufsa.
Egentligen tänkte jag bara provsmaka, men jag blev litet av Nigella, en smakbit gav nästa osv....
provade med lingonsylt- nja smakmässigt. Lingonsylten är för dominant.Till resterna skall jag prova med skirat smör.
Kockkollega uppskattade även Lufsan- han ville prova den med bechamelsås (som han älskar)

Lunchförsäljning-1 Lufsa på 3 Korv vilket jag tycker är till Lufsans fördel
Har jag många Ölandsturister bland mina kunder??

Min karakteristika av Lufsa för nybörjare.
"Tänk Dig kompakt raggmunkssmet, hälld i gratängform,topppad med rejäla skivor av rimmat fläsk, därefter ugnsgräddad"

det ger Dig

"En gruveligt mäktig öländsk fläskpudding"

men god
Örjan

Anonym sa...

Vet att de flesta recept för Lufsa innehåller ägg, mjöl och mjölk, men jag är uppfödd med "riktig råpannkaka". På¨södra öland gjordes den enbart med råriven potatis ev. lite mer vatten, beroende på potatissort, en nypa vitpeppar och salt. Fläsk, rimmat, placeras både ovan och under.
Till detta serveras hemlagad lingonsylt och standardmjölk.

Är den godast mat man kommer ihåg från barndomen.

Anonym sa...

Hej Anonym.
Det var inte bara på södra Öland, som man gjorde "riktig" ungspannkaka med bara råriven potatis, lite kryddor, gärna kryddpeppar. Den måste göras på Bintje-potatis. En stor bakplåt, delades i sex delar. I varje "del" las en fläskbit i botten och en ovanpå. Gick alltså åt totalt 12 fläskbitar. Till middag fick var och en i vår familj varsin bit. De tre bitarna som var kvar, sparades till nästa dag och stektes i litet stekflott i en vanlig stekpanna.
PE