fredag, mars 02, 2007

Givin' it up!

Nu ska ni få höra någonting jag knappt skulle trott på själv för några dagar sedan: jag har slutat röka och snusa. Tvärt. Bara så där. Tredje dygnet nu. Utan nikotinplåster eller andra hjälpmedel efter tretton års intensivt nikotinslukande. Och det konstiga är att jag inte lider några stora plågor! En viss nedstämdhet som dock försvinner när jag tänker på hur skönt det är att vara nikotinfri och en helt rubbad nattsömn (mardrömmar, ständiga uppvaknanden och en känsla av att ha blivit överkörd av en ångvält) är ganska milda uppoffringar för att slippa slösa pengar på att dö i förtid, framför allt som det kommer att gå över på några få veckor.

Och varför har jag nu plötsligt lyckats med det som jag gått bet på så många gånger tidigare? Det är så löjligt att jag knappt vågar berätta det. För några månader sedan, när jag var hos min barnmorska för att få nya minipiller började vi diskutera rökning, och hon tipsade mig om boken Äntligen ickerökare av Allen Carr. Eftersom jag är innerligt misstänksam mot självhjälpsböcker köpte jag den givetvis inte. Vad skulle en bok kunna göra för skillnad? Men när jag såg den på Coops bokrea-bord för 19 kronor häromdagen mindes jag hur oerhört rar min barnmorska var, och köpte boken för att i alla fall kunna säga till henne att jag försökt men inte lyckats tyvärr.

Och boken är... tja, riktigt dåligt skriven. Den är repetitiv, pratig och allmänt hurtfrisk. Man skäms lite å författarens vägnar när man läser den. Men efter bara några kapitel börjar man ryckas med. Mot sin vilja. Man vill ju inte sluta röka, varför skulle man vilja det? Det är ju trevligt och gott. Men helt plötsligt sitter man där med ett stort, taggat leende och längtar efter att läsa ut boken så att man får fimpa sin sista cigarett. Bokhelsiket fungerar

Tror du mig inte? Köp boken och testa själv.

12 kommentarer:

Pelle sa...

oj!
trots att jag känner mig lite besviken, måste jag säga bra jobbat!

jag funderar allvarligt på att sluta röka, men jag har inte lyckats än, trots flottans läkares ihärdiga försök... får väl ta och köpa boken antar jag. men du får skriva en follow up på det här snart, för det är många inklusive jag som slutat i två tre veckor och börjat igen...

för mig är det kört så fort jag känner cigarettrök...

men stå på dig, jag kommer eventuellt börja beundra dig ännu mer om du slutar helt!

Lagers tabberas sa...

Nu var det bara en millimeter ifrån att jag inspirerad av Dina första rader gick till muggen och lade ut för alldrig mer snusa, men lika osanolikt som att alldrig stavas med två L kommer detta att ske.

ska köpa boken

K sa...

Heja!
Men det går kanske inte över på några veckor. För mig tog det ett knappt år innan jag ens såg några fördelar med att vara icke-rökare

Tips:
Kom ihåg att du missar något! Det är sant, du missar ingenting!
Gå inte och få akupunktur.
Räkna med att vara en idiot i minst en månad.
Ha druvsocker i fickan.
Drick vatten.

En galen läkare sa till mig om att sluta röka: Det är som att skjuta hunden. Du bestämmer dig för att skjuta hunden. Du tar fram ditt gevär och skjuter hunden. Sedan är hunden död och det är inget mer med det.

Det ligger något i det. Man måste acceptera att man aldrig mer kommer att röka en cigarett.

Husmodern sa...

Bra där! Rökning skadar ju smaklökarna också, har man ju hört..

Karin sa...

Bra jobbat! Jag läste också, efter mycken misstänksamhet och skepsis, den boken. Och, Hey Presto! har inte tagit, eller ens varit sugen på en cig under de drygt tre år som förlöpt sedan jag läste boken. Allen rockar.

Anonym sa...

slutade röka för 6 år sedan efter många misslyckande. I dag tittar jag på prislappen i affären. och undrar hur hade jag råd, men det hade jag.... inte, men ändå så....Nu smakar allt mera även det som inte smakade bra förut smakar sämre nu, men det som är gott är mycket godare. Så jag håller tummarna för dej. Lycka till

Andreas S sa...

Hjälp! Var kan jag hitta Evaporated milk? Och vad fasen heter det på svenska?

eva sa...

slutade röka för 15 månader sedan. lätt var det inte, de första nio månaderna gick det upp o ned. men nu är det helt ok! vet att jag aldrig mer får pröva en endaste cigg för då är jag fast igen (höll upp i tre år för tio år sen). this time it's for real!

lycka till! skriv av dig i bloggen om behöver du support - vi är många som kan kämpa tillsammans med dig!

Björn sa...

Måste leta upp boken, hjälpte den dig är det värt ett allvarligt försök.

Margit, jag har nu kört ditt ankrecept. Underbart gott, dock var vägen för mig inte helt asfalterad men å andra sidan spelar vi nog inte i samma division. Jag är nog bättre på gamla dammiga whiskyflaskor. Kolla in ett litet reportage eller vad det skall kallas ( http://www.strandhuset.se/blogg.html )

Take care!

Gitto sa...

pelle: var inte besviken. Jag ska köpa boken åt dig. Den funkar. Annars kan du röka på med gott samvete! Och dricka ihop kan vi ju göra ändå! :)

lager: köp boken. Den kostar ju mindre än en snusdosa på rean!

k: Jo, det är sant, jag väntar mig inte att det ska går över pang bom, men bara det att jag varit nikotinfri i tre dagar har inte skett förr. Jag har rökt/snusat konstant sedan jag var tretton, och varje gång jag varit utan cigaretter mer än en halv dag har jag totalkraschat.

Och som du kan se av nästa inlägg är jag banne mig helt bindgalen.

Husmodern: Tack! Nog kommer jag iaf få lite luktsinne tillbaka!

karin: visst är den bra, boken? Att den är kasst skrivet kvittar ju när den får en att sluta röka - eller hur?

anonym: Härligt att du lyckades sluta, det inger mig ännu mer hopp!

Andreas s: Evaporated milk är osötad kondenserad mjölk och finns i "invandrarhyllan" på ditt lokala Coop Forum. Annars kan du be dem ta hem, för det finns i deras sortiment! Evaporated milk är alltså mjölk som kokts ihop till hälften och är tjock och seg i konsistensen. "vanlig" kondenserad mjölk innehåller en hel del socker också.

eva: grattis till rökslutet. Själv ska jag aldrig röka en cigg till helelr, för då kommer jag definitivt börja igen.

björn: glad att du lyckades med ankan till slut i alla fall! Och tack för de uppmuntrande orden.

Och är du bra på gamla dammiga whiskyflaskor lovar jag att laga så mkt anka och annat ni önskar er om jag bara får ta del av whiskyn. :)

Viktoria Schiöler sa...

Visst är det roligt att förvånas över sejsjälv! Förutom att jag kände mej nedstämd när jag slutade snusa så blev jag otroligt trög några dagar. Jag kunde inte tänka en hel tanke från början till slut. Men det går över! Och suget (går tyvärr aldrig över helt, men...) minskar. Heja dej!

Max sa...

Härligt. Jag slutade med hjälp av den boken för ungefär... hm... åtta månader sedan. Inte ens sugen på att ta ett festbloss längre. Så, du kommer såklart också klara det.

Underligt att nikotinplåster och liknande idiotiska "hjälpmedel" fortfarande får säljas. Förlänger ju bara nikotinberoendet...