torsdag, mars 22, 2007

Gula linser i kryddigt sällskap


En enkel chana daal fick förgylla min lunch idag. Chana daal görs på en slags indiska gula linser som ibland (aningen missvisande) kallas gula kikärter. Nyttiga och goda är de i alla fall, och har man tur kan man hitta dem i sin lokala butik. Har man svårt att hitta svart kardemumma går det utmärkt att utesluta den. Det här blir god och vegansk vardagsmat för en billig penning - perfekt så här innan studiemedlet trillar in...

Chana daal
2 personer

2 dl gula liner
6-7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 cm färsk ingefära (skalad)
1 svart kardemummakapsel
1 kanelstång
1/2 tsk gurkmeja
1 gul lök
2 msk matolja
2 vitlöksklyftor
1 tsk garam masala
1 torkad thaichili
hackad koriander eller persilja

Skölj och rensa linserna ordentligt. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vattnet, buljongtärningen, ingefärsbiten, kardemummakapseln, kanelstången och gurkmejan. Koka ca 1 1/2 timme, rör om då och då. Tillsätt mer vatten om det blir för tjockt - konsistensen ska vara som en tjock soppa. Ta ur kardemumman, kanelen och ingefäran

Strimla löken tunt och fräs den på låg värme i oljan ca 10 minuter. Hacka vitlöken och tillsätt den, garam masalan och smula ned thaichilin. Fräs ytterligare 2 minuter på lite högre värme. Rör ned lökblandningen i grytan och strö över hackad koriander eller persilja. Servera med naanbröd (eller något annat gott bröd) eller basmatiris.

2 kommentarer:

K sa...

Åh vad bra. Jag har bara misslyckats med daal, men det här receptet ser bra ut, så det ska jag prova.

Jens sa...

Låter gott! Tycker att det är bra att du äntligen lagar lite vegetariskt, du har haft så många makabra (men läckra) köttuptåg.