tisdag, mars 13, 2007

Kvällsknäcke


Ett mycket trevligt knäckebröd som jag improviserade ihop i går kväll samtidigt som jag drack vin, pratade på msn med Oskar, Xtian och min gode vän Pelle och dansade loss till Roddans gamla dänga "(What am I gonna do) I'm so in love with you". Och med tanke på att bara några kakor blev lite brända i kanterna så måste jag nog berömma min simultanförmåga.

Jag gjorde en lite mindre deg, för vem vill egentligen stå och kavla ut femtioelva knäckekakor klockan tio på kvällen? I och för sig låter det precis som något i min stil, men igår blev det bara en liten sats.

Gittos knäckebröd
16 st

25 g jäst
3 dl mjölk
2 msk neutral olja
1/2 tsk kummin
1/2 tsk fänkål
2 msk ljus sirap
1/2 msk salt
3 dl fint rågmjöl
6-7 dl vetemjöl

Smula ned jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och blanda ut med jästen. Tillsätt olja, kryddor, sirap och salt och blanda. Tillsätt rågmjöl och det mesta av vetemjölet och arbeta ihop till en fast, men inte hård deg. Se bara till att den inte är för kladdig, då blir den svår att hantera. Jäs en timme under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 16 delar och rulla varje del till en bulle. Låt jäsa under bakduk i 1o minuter. Kavla sedan ut varje del till en någorlunda rund kaka, ca 15-20 cm i diameter. Kavla sedan med kruskavel eller nagga kakan ordentligt. Lägg två och två på bakplåtspapper allt eftersom och låt jäsa 10 minuter (det brukar vara lagom att börja grädda när du tagit dig igenom hälften av degen). Grädda sedan några minuter tills kanterna får färg. Låt svalna på galler.

3 kommentarer:

Anne sa...

Men åh, jag måste verkligen ta mig i kragen och testa knäckebrödsbakning någon dag. Men jag har ingen kruskavel... å andra sidan är Wilmas knäckebröd okrusade, så jag antar att det går så också.. :)

petra sa...

låter jätte gott och busenkelt att göra....men hur många grader ska ugnen värmas till?

Gitto sa...

Oops, förlåt Petra! 225 grader ska det vara! Ändrar på en gång.