måndag, mars 12, 2007

Lupinprojektet: exorcism!

Med dödsförakt och en envishet som gränsar till debilitet har jag nu gett mig attans på att få bort bitterämnena ur lupinfröna. Märkligt nog har Anna-Eva, som använt samma lupin-märke som jag (det libanesiska märket "Khater Bros") fått bitterfria lupinfrön med nästan exakt samma procedur som jag. Jag misstänker att det rör sig om olika batchar.

Hur som helst vägrar jag som sagt att ge mig, och i skrivande stund har lupinfröna kokat 4 timmar på spisen för att exorcera bitterdjävlulen ur dem. Och det fungerar faktiskt. I början var de bittrare än min exman, men nu har de bara en aningen besk eftersmak som kittlar tungan obehagligt. Jag har bytt vatten efter varje timme eftersom jag inte velat ge bitterämnena en chans att nästla sig tillbaka in i lupinfröna när de nu tagit sig ur, så den sammanlagda koktiden är nog inte längre än tre timmar (jag har kokat en ansenlig mängd lupiner tillsammans med mycket vatten i min 10-litersgryta).

Trevligt nog kan jag konstatera att konsistensen inte har påverkats nämnbart av det idoga kokandet, frörackarna är fortfarande så där nötigt knapriga inuti. Det leder mig till slutsatsen att lupinfrön är fascinerande tåliga och förtjänar all vår respekt. Vilken annan baljväxt hade gått med på så lång koktid utan att vifta med den vita flaggan och slå till reträtt i en enda saggig mosröra?

Nästa gång tror jag jag struntar i de gängse tillagningsanvisningarna och helt enkelt kokar ihjäl lupinfröna - det verkar fungera bra!

7 kommentarer:

Anna-Eva sa...

*asg*, förlåt, jag trodde jag var ensam om såna här tokerier. Lägga ner timmar och åter timmar på en böna som finns att köpa färdig på burk i sydeuropa.Med åren har jag lugnat ner mig men i min ungdom hade jag hur mycket energi som helst för de mest konstiga projekt.En gång bakade jag pizza i en vecka bara för att komma på den perfekta pizzadegen.Bara för att nämna nåt.Kör hårt Gitto!!!

Anonym sa...

Har du något knep för spenatsoppa? Jag fick inte till det så bra idag.

Jessika sa...

*asg*
Baljväxtsexorcism? Um... okej...
Antar att två saker kommer att överleva kärnvapenkrig. Kackerlackor och lupinfrön.
Lycka till.

Oskar sa...

Speaking of exorcism. Du kokade väl inte exmaken också?

Jonas Bergroth sa...

Joel: ta en liter buljong och häll i ett paket (600g?) fryst hackad spenat. Salta och peppra lite tills det smakar bra. Koka upp och servera med hårdkokta ägghalvor.

(Man KAN såklart inleda med att steka finhackad lök glansig och sedan reda soppan med lite mjöl och kanske till och med ha i lite grädde – men jag tycker nästan att idiotvarianten, enklast möjliga, är den godaste)

Gitto sa...

anna-eva: har jag väl fått något på skallen släpper jag det inte. Som en ilsken pitbull (eller snarare galen mops) fortsätter jag tills jag antingen lyckas eller hittar någonting annat att lägga krafterna på. :)

joel: Jonas Bergroth har sagt allt, jag har inget att tillägga förutom att lite riven muskot är ljuvligt i soppan.

jessika: Ja, lupiner och kackerlackor kommer garanterat överleva. Hoppas bara att kackerlackor äter lupinfrön! :)

Oskar: Nej du, fast han förtjänade det faktiskt. Jag är säker på att Dante beskrev ett liknande straff för sådana som han: kokas i blod om jag minns rätt?

Jonas Bergroth: Som sagt, jag har inget att tilägga förutom lite muskot.

Anonym sa...

Angående Lupinbönan. Prova gärna att blötlätta bönerna 3-4 dagar och byt vatten var 6-8 timme. PÅ detta vis minskar du koktiden avsevärt samt att du bort den kraftigt bittra smaken.
/bönan