tisdag, mars 06, 2007

Lupinfrön, hur göra?

Nu behöver jag hjälp. Jag har köpt en påse torkade lupinfrön på Frukthuset, men som jag förstått så är de både bittra och aningen giftiga om man inte behandlar dem rätt. Blötläggning 24 timmar, kokning en halvtimma och ytterligare blötläggning i flera dagar och slutligen förvaring i saltlake är vad jag kunnat sluta mig till av en del trålande på nätet (men jag hittade bara 2 referenser till detta över huvud taget, så jag känner mig minst sagt osäker). Så, vad göra? Det sitter inte händelsevis någon lupinexpert bland mina läsare och väntar på ett tillfälle att ge sig till känna? Nu är rätta tiden, i sådana fall.

2 kommentarer:

Evaldsdottir sa...

Termis (alltså det egyptiska namnet på lupinfrön) tillagas enligt mina källor genom blötläggning i 24 timmar. Därefter kokas de mjuka med vinäger, salt och citronjuice. De serveras kokta med citronjuice och spiskummin på. Vissa gör en bönröra av dem med just denna smaksättning.

Evaldsdottir sa...

*skrattar* eftersom mina arabiska tyvärr haltar och receptlämnarens svenska gör det samma så får jag korrigera lite.

När de kokats 1 timme ska de blötläggas i vatten med salt och lite vinäger. Vattnet ska bytas varje dag i 4-5 dagar. Man får smaka sig fram.