lördag, mars 03, 2007

Oh jolly good fish'n'chips, my dear fellows...


Jag älskar fish and chips! Visst, friterad fisk och potatis är givetvis alltid smaskigt, men det som gör fish and chips så där alldeles extra underbart är tillbehören. Tartarsås! Maltvinäger! Mushy peas! För er som inte är med i gemet är det tre underbara tillbehör. Tartarsås är ju inget konstigt (men givetvis får ni mitt bästa recept ändå!), men maltvinäger? Det stänks i ganska frikostiga mängder på potatisen och är en helt ljuvlig upplevelse. Surt och fylligt och... surt? Alla som smakat salt- och vinägerchips vet att det är bra mycket godare än vad det låter.


Men bästa av allt till fisken är mushy peas, som är populärt i nordvästra england, främst i Yorkshire. Det är helt enkelt sönderkokta marrowfat peas (märgärter på svenska, men jag har aldrig sett dem i svenska butiker) med en klick smör nedblandat. I Storbritannien är ärtorna ofta helt söndermosade, men jag föredrar ärtorna ganska hela, eftersom konstistensen är underbart mjölig. Och nej, ingen annan begriper varför jag är så tokig i ärtjävlarna, så don't get your knickers in a twist om du inte lyckas få tag i dem. Enligt Magnus smakade det ungefär som ärtsoppa, vilket fick mig att fnysa ilsket. Sanningen är att märgärter inte smakar som någonting annat!
'
Mushy peas - godare än vackert!

Det är absolut inte svårt att göra fish and chips. Är man ovan vid fritering gör man bäst att investera i en fritös, men har man gjort det ett par gånger är det inga problem att fritera på känn i en stor kastrull. Några saker är extra viktiga att tänka på: fritera potatisen två gånger, annars är det omöjligt att få dem riktigt krispiga och goda. Använd mjölig potatis som t ex King Edward eller ännu hellre bakpotatis om du har råd. Den skurna potatisen mår bra av att ligga i blöt en timme innan fritering, men se till att potatisen är torr när den ska friteras.

Fisken bör givetvis vara färsk och fin och vilken vitfisk som helst går bra, även om kolja är min personliga favorit. Fast igår blev det budget och ishavstorsk, men det är inte dumt det heller. Viktigast är ändå smeten. Använd en god, mörk öl - jag tog mörk Krusovice vilket visserligen inte är särskilt brittiskt, men mycket gott. Exakta proportioner mellan mjöl och öl beror på hur tjock frityrsmet du vill ha - vissa föredrar tunn smet, men jag vill ha den tjock och härlig. Hur som helst, nu kör vi.

Fish and chips
2 personer

600 g mjölig potatis
1 liter neutral olja

300 g filé av kolja, hoki eller annan vitfisk
vetemjöl till panering

1 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
1 krm vitpeppar
1/2 msk bikarbonat
några stänk tabasco
2 msk citronsaft
1 - 2 dl mörk öl

Skala potatisen och skär den till ganska tjocka pommes. Lägg i blöt en timme. Ta upp dem och torka med en kökshanduk.

Hetta upp oljan till 180 - 190 grader. Fritera potatisen 3 - 4 minuter, plocka upp den om den börjar få färg. Låt rinna av på hushållspapper eller en gammal tidning. Sänk temperaturen på fritösen något till 170 grader.

Dela filéerna i mindre bitar, låt det bli 4 - 6 bitar. Doppa fiskbitarna i mjölet.

Blanda alla torra ingredienser till frityrsmeten. Vispa ihop med ölen och citronsaften till en klumpfri smet. Späd med mer öl tills du får en smet som inte är allt för tjock.

Doppa fisken i smeten och släng ned den i oljan. Fritera ca 5 - 6 minuter. Ta upp fisken och håll den varm i ugnen.

Fritera potatisen gyllene. Servera.

Och du? Glöm bara inte tartarsåsen! Den är supergod till det all stekt och friterad fisk.

Tartarsås

1 äggula
2 msk dijonsenap
1 tsk äppelcidervinäger
5 stänk tabasco
1 1/4 dl neutral olja
3/4 dl finhackad saltgurka, ättiksgurka, cornichons eller ännu hellre polsk dillgurka
1/2 dl avrunnen och hackad kapris
3 msk hackad persilja
2 msk hackad gräslök
salt och nymalen svartpeppar

Blanda äggula, dijonsenap, vinäger och tabasco. Vispa ned oljan. Tillsätt den droppvis till att börja med, men snart kan du tröttna på att vara nogrann och tillsätta större skvättar - den skär sig inte ändå (den som säger någonting annat är lejd av majonäsföretagarnas branschorganisation - jag har gjort majonäs med många promille alkohol i blodet och ändå aldrig misslyckats). Tillsätt resten av ingredienserna. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.

33 kommentarer:

Jessica sa...

Eller vad sägs om mushy peas, mashed potatoes and gravy?
Man fick bangers till också :).

Jens sa...

Min majonnäs skär sig typ alltid... jag brukar ta en extra äggula vid sidan om och vispa upp med lite olja och sen vispa i då ordnar det sig

Anonym sa...

Mushy Peas
Har Du provat med våra svenska torkade gröna ärter?
Har det någon form av likhet med den engelska varianten
Örjan

Anonym sa...

Snålvattnet rann till ordentligt, ska absolut prova.

Mia sa...

Uj vad jag blev hungrig plötsligt. Har aldrig lyckats göra lika god tartarsås som dom serverade med fiskpinnar i skolan (det var säkert E-nånting som var det goda), men kanske det här...?

Sara Rudenmo sa...

Gud, det ser ju ut som en friterad snopp. Det var nog snacket om afrodisiakum ovanför som fick mig att koppla till det. Hursomhelst bestämde min pojkvän som är galen i salt- och vinägerchips att vi inom en snar framtid ska göra detta fast med tofu istället för fisk. Var hittar man förresten maltvinäger? I vanliga mataffärer?

Gitto sa...

jessika: Bangers & mash är inte helt dumt det heller. Fast engelsk gravy är för vidrig alltså. Alla dessa oxo-kuber. Eller vad de nu hette...

Örjan: nej, på svenska gröna ärter har jag inte testat det, men jag tror inte det blir riktigt samma sak. Men vem vet? Ska prova så småningom.

deinin: Jag tror den här såsen kommer att göra susen, den är toppengod!

sara r: Du blev spontant utsedd till ny tävlingsvinnare trots att det här inte var någon tävling. Men jag såg faktiskt att det såg ut som en k*k och nämnde det för Magnus som började asgarva och hävdade att det bara var jag som hade snuskiga tankebanor.

Men jag trodde bara det var jag som hade så översnuskig fantasi, så du får nu ett hedersomnämnande!

Gitto sa...

Och just det: det enda stället som säljer maltvinäger (och marrowfat peas) som jag känner till är The English Shop i Söderhallarna. Så bunkra när ni väl är där.

Gitto sa...

jens: när jag kommer till götet ska vi göra varsin majonäs tillsammans, på mitt sätt. Skär sig din betyder det att du är jinxad, annars är du bara klantig. :)

Sara Rudenmo sa...

Haha, vad smickrad jag blir. :)

K sa...

Du menar väl kapris i salt?

Gitto sa...

K: Nix pix, det menar jag inte. Det finns inte att få tag på i Kalmar. Och kapris i saltlake duger gott för min förtappade själ som inte fått smaka riktig kapris. :)

Jessica sa...

Om det var oxo-kuber i vet jag inget om. Jag var i Melbourne men jag tyckte att det var helt okej som bakfyllemat.

Space babe sa...

Å, jag ÄLSKAR alla sorters ärter och baljväxter.

Var får jag tag i dessa märgärter??? Köpa på nätet?

Jag har god lust att komma och hälsa på dig i Kalmar bara för att bli bjuden på fish'n'chips med tillbehör. Har jag nämnt att jag har släkt där? Min farbror hade nån krog som hette TT eller nåt.

Space babe sa...

Nu såg jag - Söderhallarna blir det imorgon. Ska passa på och köpa kyckling då också.

Space babe sa...

Kul! Jag undrade om jag skulle få se dig där! Då får våra män träffas också!

Jo, jag skrev medan jag gjorde din "battered fish" för andra gången att smeten såg så tunn ut, så jag la i ett ägg. Hade ingen bikarbonat heller nån av gångerna, första gången hade jag dubbel sats av bakpulver ist, det smakade skitkonstigt, frätte liksom på tungan.
Med ägget och halva bakpulvret blev det inte fluffigt när man friterade. Hmm... Jag ska prova igen.

Anonym sa...

men gud vad gott..!

din sida är bästa matsidan, så skönt med riktigt feta, friterade, näringsfyllda, bejakande avslappnade men ändå gourmetiska recept! med öl i! MUMSICH! :)

/emma

Anonym sa...

hej! vet inte om detta är rätt ställe att fråga på men; dönerkebab. det får man i berlin. dönerkebaben och falafeln är så god för man får den med nån slags vitkålssallad. det är sjukt gott, vet du möjligen vad den består av? den smakar liksom friskt, krispigt sött, kanske är det majonnä i? / tack

Anonym sa...

okej, nu har jag googlat lite och det skulle möjligen kunna vara en variant av detta; "Salladen smakade fräscht av citronsaft och bestod av rosafärgad riven rättika, rivna morötter, tomater, grönsallad, majrovor och gurka. " nån slags rovor, och inte kål alltså. men jag vet inte! vet nån? det var nåt majonnsaktigt i iaf och den smakade rätt skarpt, men sött och krispigt.

Mats sa...

Det här låter kanon, måste prova!!

Unknown sa...

Jag längtar redan till fredags kvällen, skall prova Fish and Chips.
Tack och ha det.

Anonym sa...

Thanks for sharing the link, but argg it seems to be offline... Does anybody have a mirror or another source? Please reply to my message if you do!

I would appreciate if a staff member here at gittosmat.blogspot.com could repost it.

Thanks,
Jules

Anonym sa...

Stick with it SiliconWhat are the various Protocols the Chip is going to addressHardware Software Partitioning Magic or the misery of Architecture is that it will moderate the perceived value of a space It is important for all of usIn empirical research[url=http://www.raylewisjersey.net]Ray Lewis Authentic Jersey[/url]
assertion made about some property of elements beingstudied
at-name a:hover color: #999; text-decoration: none; font-size: 14px; font-weight: normal; Follow @eoaghanjunior Eoaghan Junior @eoaghanjunior Sad news as boxing great Teofilo Stevenson died! One of the greatest cubans and world boxers ever! Reply · Retweet · Favorite 3 minutes ago via Twitter for BlackBerry®·powered by @socialditto div This one is actually recommended by physicians to patients who really have to lose weight to reduce health risks such as developing cardiovascular diseases Biomass is not left behind in this The changeup looks just like a fastball out of the pitchers hand[url=http://www.andrewluckjerseys.net]www.andrewluckjerseys.net[/url]
but causes the batter to swing a touch early You provide your body the opportunity to burn the unwanted fats before new calories are introduced Gone will be the fights you had with family members over the tv remoteientrymail

Anonym sa...

Just desire to say your article is as astonishing. The
clearness on your publish is just cool and that i
could think you're an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with impending post. Thanks 1,000,000 and please keep up the gratifying work.
My web blog - MLM diary

Anonym sa...

top [url=http://www.c-online-casino.co.uk/]uk casinos online[/url] coincide the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]casino bonus[/url] autonomous no set aside reward at the leading [url=http://www.baywatchcasino.com/]online casinos
[/url].

Anonym sa...

I constantly spent my half an hour to read this web site's content every day along with a cup of coffee.
Stop by my blog ... seo on site

Anonym sa...

|
When you submit your report or your web site [url=http://www.germanylovelv.com/]louis vuitton knolckoffs[/url]
various on line Firectories, you crank out countless high quality one-way back links [url=http://www.germanylovelv.com/]Louis Vuitton Outlet/[/url]
your website anF anyboFy who searches these Firectories coulF come across your report or your web-sites Fescription appealing & visit your website. From this you have a large targeteF auFience. Make sure you pack your articles with targeteF keyworFs, but make sure that you Font overFo it.
|

Anonym sa...

I apologise, but, in my opinion, you are mistaken. Write to me in PM, we will discuss.
I will know, many thanks for an explanation.
It seems magnificent phrase to me is
I apologise, that I can help nothing. I hope, to you here will help.
Very valuable message

[url=http://michaelkorscheap2.sosblogs.com/][b]michael kors outlet online[/b][/url]
[url=http://spaces.covers.com/blog/shenenmaoyizzz][b]michael kors outlet online[/b][/url]
[url=http://cheapmichaelkors1.manifo.com/][b]michael kors outlet online[/b][/url]
[url=http://shenenmaoyif.webnode.cn/][b]michael kors outlet online[/b][/url]
[url=http://shenenmaoyitt.exteen.com/][b]michael kors outlet online[/b][/url]

Anonym sa...

Heya! I realize this is somewhat off-topic but I had to ask.
Does building a well-established blog such as yours require a massive amount
work? I'm completely new to blogging but I do write in my diary daily. I'd like to start a blog so I can easily
share my personal experience and thoughts online. Please let me
know if you have any kind of suggestions or tips for brand new aspiring bloggers.
Thankyou!

Check out my blog: guild wars 2 gold

Anonym sa...

whoah this weblog is wonderful i like reading your posts.

Stay up the great work! You understand, many individuals are hunting round for this
information, you can aid them greatly.

My page; http://www.teenpornpost.com/

Anonym sa...

Can I just say what a comfort to discover somebody that really understands what they're discussing on the web. You certainly realize how to bring a problem to light and make it important. More people ought to check this out and understand this side of your story. I can't believe you are not more popular given that you surely have the gift.


Here is my homepage; video Voyeur

Anonym sa...

I am sure this piece of writing has touched all the internet users, its really really good paragraph on building up new weblog.



Have a look at my web page :: Www.babesflick.Com

Anonym sa...

I almost never create remarks, however i did some searching and
wound up here "Oh jolly good fish'n'chips, my dear fellows...".
And I do have 2 questions for you if you don't mind. Is it just me or does it give the impression like a few of the responses come across as if they are left by brain dead people? :-P And, if you are posting on other places, I'd like to keep up with everything new you have to post.
Would you make a list of every one of your community sites like
your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

Here is my web page: Http://Hotgirlsexcam.Com/Videos/Cute-Little-Brunette-Teen-Is-Watching-What-They-Do-On-Her-Webcam-23