måndag, oktober 16, 2006

Tävling!

Okej, nu utlyser jag banne mig en tävling. Vad ska jag äta? Skafferiet gapar tomt, frysen likaså, och än är det lång tid till csn-pengarna trillar in på kontot.
Jag har:

nötfärs
fläskfärs
räkor
makrill i tomatsås

broccoli
haricot verts
kikärter
vita bönor
vitlök
en gul lök
äpplen

potatis
risnudlar
bulgur
äckligt ris
fullkornspasta
vetemjöl
ströbröd
oskalat sesamfrö
solrosfrö

kryddor av alla slag

mjölk
2 ägg
en slatt matlagningsgrädde
äppelcidervinäger
fefferoni
oliver
inlagda körsbär
inlagd rödkål
surkål

kycklingbuljong
kalvfond
fisksås
vanlig soya
sweet chili-sås
olivolja
bakmargarin

samt tolv kronor att köpa mig nåt gott för.

Vinner gör den som komponerar godast recept. Priset är antingen en bjudkväll på KM i Kalmar, eller en barrunda i Stockholm i slutet av november när jag tar mig dit för att se Badly Drawn Boy, samt ett hedersomnämnande på min blogg och goda chanser att klättra ett hack på karma-stegen inför nästa liv. Svaret ska vara inlämnat innan jag blivit tokig av hunger (säg måndag nästa vecka). Juryn består av mig och pojkvännen.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Åh ett hack upp på karmastegen välkomnas ju alltid ;). Skulle föreslå indonesiskt rispytt tills jag såg det äckliga riset... återkommer om ingen annan hinner före.
Och det där med csn kommer jag ihåg. Det var som lång dags färd mot natt, eller motsatt.

Anja Allvin sa...

Stekta risnuddlar med räkor, ägg och sesam...och lite tai-kryddor. Typ :)...

Anonym sa...

Men det där kan väl inte vara så svårt?

Jag har två burkar creme fraiche i kylen som jag inte vet vad jag ska göra med. Fick för mig för nån vecka sen att det var gott och nu går de ut (i datum alltså) om två dagar och jag har fortfarande ingen aning vad jag ska göra med dem..

Matlagning är inte riktigt min starka sida..

Gitto sa...

Jessica: riset är inte så äckligt, men det är sådant där trist euroshopperris. Återkom du, tävlingen är öppen tills måndag!

anja: det låter smaskigt, men jag får nog be om ett fullständigt recept om du vill vara med och tävla! :)

drina: gör en god cheesecake! Har inget recept i huvudet, men jag googlade fram det här:http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=14395
Får du någon creme fraiche över, blanda den med lite rivet limeskal, ett uns salt och kanske ett par droppar sweet chilisås. Servera som kall sås till stekt kycklingfilé. Eller blanda ihop den med någon annan krydda du gillar.

Anonym sa...

Sorry, gillar inte cheescake..

Men jag ska överväga att försöka mig på kyckling, är som sagt ingen höjdare i köket men friskt vågat hälften vunnet eller hur :-)

Fisk borde man kunna äta creme fraiche till också va? *spånar vidare*


För att poängtera exakt hur trist jag är i köket och samtidigt lämna ett bidrag till tävlingen kommer här min måndagsmiddag:

Fullkornsmakaroner och en burk makrill i tomatsås - that's it..

(som tur är har jag andra talanger)

Gitto sa...

Drina: Haha, det var en smaklig middag, men du är med i tävlingen nu! Om ingen annan kommer in med bidrag i veckan kan du tillräkna dig segern! :)

Och visst går det jättebra till fisk! Blanda till exempel skalet från en riven citron med två burkar creme fraiche, salta och peppra efter smak, rör ned rejält med hackad dill (ta ett paket findus färdighackad fryst dill, det är lättast!). Tina ett torskblock eller liknande, lägg det i en smord gratängform, strössla eventuellt lite frysta gröna ärter runtomkring, klicka ut creme fraiche-röran och bred ut den någorlunda. In i ugnen i 200 graders värme ca 20-25 minuter. Ät med potatismos eller ris.

Och friskt vågat ÄR hälften vunnet. Om du hade någon aning om hur mycket äcklig mat jag tvingats äta innan jag lärde mig hur man gjorde (började laga min egen mat som 13-årig vegetarian) så skulle du inte oroa dig för att göra fel. Det bästa sättet att lära sig matlagning är att göra fel så många gånger att man till slut lyckas lista ut hur man ska göra rätt. :)

Anonym sa...

Tjo! Då blir det fisk imorgon :-)

Det tråkigaste är ju att laga mat till bara sig själv, slita i köket för att sen sleva i sig på fem minuter framför tv:n liksom.. Brukar lösa det genom att bjuda grannarna på middag, de är för väluppfostrade för att tacka nej. Ska träna lite till så kanske de tom kommer att UPPSKATTA mina middagar *asg*

Stort tack för hjälpen iaf!

Gitto sa...

Varsågod Drina, det är bara roligt att kunna hjälpa till! Mitt bästa tips är att smaka allt, hela tiden... Om det så gäller sås som köttfärssmet (ja, man får tänka bort den råa köttsmaken från det hela!) och bara inse att det går att blanda ihop det mesta. Och kom ihåg att det värsta som kan hända är att det blir äckligt...

UmuStudenten sa...

"äta? Skafferiet gapar tomt, frysen likaså"

¤Tittar lite mystiskt frågande...

Iallf woka! =) Eller gör en god pytt i panna.

woken:
nötfärs
fläskfärs
räkor?
broccoli
vita bönor
en gul lök
äpplen?
risnudlar
solrosfrön
vanlig soya
+ något mer?

Typ... (Är ingen expert i köket men student är jag! :) )

Gitto sa...

Umustudenten: Ja, det är tomt skafferi med mina mått mätt! Jag måste ha minst dubbla mängden mat hemma för att känna mig trygg. :)

Anonym sa...

Tävlingsdags! Jag har en två paket smör, bröd, en gul paprika och en ostbotten. Och ris. Sen har jag också 15:50 i danska kronor.