söndag, oktober 08, 2006

Livets goda

Sakta men säkert masade vi oss upp. Klockan halv tre stod vi äntligen på benen efter flera misslyckade försök att ta oss ur den varma och inbjudande sängen... Jag skulle inte ha någonting emot att ha sängen som min vardagliga bas, lite som en fransk 1700-talsmätress kanske? Dekadens och duntäcken. Fast då skulle jag vilja dricka champagne och äta chokladtryffel varje dag, annars är det lite mer av sjukpensionär än glamour.

Slutligen pallrade vi oss så iväg till Pressbyrån där en skidtidning (verkar som om jag ska stå på skidor för första gången i mitt liv den här vintern, trots min köldskräck och allmänna klumpighet - det kan gå hur som helst utom bra!) och en sanslöst sybaritisk vinporrtidning vid namn Livets Goda inhandlades. Var jag inte vin- öl- och whiskysugen när jag vaknade (det var jag!) så var jag det i alla fall efter att ha bläddrat igenom den luntan. Glassigt, alkoholporrigt och mycket trevligt, även om jag inte är tillräckligt insatt i vinjargongen för att få ut mesta möjliga ur tidningen. Det blir lätt lite torrknull av att läsa om viner man aldrig kommer ha råd att köpa. Men ack, så trevligt eskapistiskt!

Slutligen blev det lite Cajsa Warg i middagsmetodiken. Jag slängde ned vad jag hittade i ett ganska trevligt, men lite tråkigt recept. Stjärnanisen och den torkade shiitaken räddade hela anrättningen från att bli ett stort "Jaha?".

Kycklinggryta med stjärnanis och shiitake
för två hungriga och en lunchlåda

2 kycklingfiléer (svensk kyckling! Ingen djävla lidl-kyckling, då kan du lika gärna steka gummisnoddar!)
6 torkade shiitakesvampar
3 dl vatten
1 gul lök (eller ännu hellre 2-3 schalottenlökar om det finns hemma)
3 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
1 msk rapsolja
1 msk fisksås
4 stjärnanis
1 burk kokosmjölk
1 gul paprika
1 morot
3 dl små kokta* broccolibuketter
1/2 dl hackad gräslök (fryst går bra)

Lägg shiitaken och stjärnanisen i en liten bunke. Koka upp vattnet och slå det över svampen. Låt stå en halvtimme. Skiva den gula löken tunt och hacka vitlöken samt strimla chilin (om du nu petar dig själv i ögon, näsa eller annan kroppsöppning utan att noga tvättat dig om händerna får du skylla dig själv, snuskis!). Skär morötterna julienne (i tändstickstunna strimlor) och strimla paprikan och lägg sedan dessa två åt sidan. Strimla kycklingfiléerna och den nu mjuka shiitaken. Hetta upp matoljan och fräs kyckling och shiitake på ganska hög värme i några minuter. Sänk temperaturen och tillsätt lök, vitlök och chili. Fräs löken genomskinlig utan att den tar färg. Slå sedan över blötläggningsvattnet från svampen - inklusive stjärnanisen - och låt det koka in ganska mycket (det går fort). Smaksätt med fisksås och slå sedan över kokosmjölken. Koka ihop fem minuter på hög värme så att du inte står där med lite kyckling simmande i ett hav av kokosmjölk. Tillsätt sedan morotsstrimlor och paprika och koka någon minut till. Morötterna ska fortfarande ha spänst kvar, men de ska inte vara råa. Vänd ner broccolin och strö över gräslök. Servera med ris och gärna kimchi eller någon annan syrad grönsak till.

*Koka broccolin för sig, annars blir den lätt överkokt. Jag kokade min frysta broccoli i tre minuter och lät den sedan rinna av för att slutligen blandas i grytan alldeles innan servering.

Åh, nu vankas strax film (The Station Agent) och en och annan folköl (jag har tjuvstartat med en Heineken redan nu).

1 kommentar:

Recept chokladtryffel sa...

Vilket mumsigt recept,
Fin blogg du har förresten.