torsdag, oktober 26, 2006

Bakdag!

Jag har lyckats plugga en hel del inför tentan och dessutom har jag passat på att
baka lite. Jag har varit fruktansvärt lat på den fronten den senaste tiden, och den stackars pojkvännen har fått vända sig till Ekelunds konditori för att få sitt socker- och transfettsbehov tillfredställt. Men nu har jag bakat en hoper läckerheter som nog kommer gå väl ihop med hans smaklökar.


Vuxenmuffins
10 stycken

150 g smör
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
75 g hasselnötter
100 g mörk fin choklad
2 dl mjölk
1/2 dl whisky
2 msk starkt kallt kaffe
1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna. Hacka hasselnötter och chokladen grovt. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver och kakao i en bunke. Rör ihop det smälta smöret, mjölk, whisky, kaffe och ägg. Sikta ned mjöl-kakaoblandningen i äggblandningen och rör ihop. Rör ned choklad och hasselnötter. Fördela smeten i 10 stora muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen ca 2o minuter.



Äppelknyckarns bullar

40 stycken

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
14-15 dl vetemjöl

125 g hasselnötter
100 g smör
1 dl socker
3 äpplen
2 msk kanel

1 ägg
pärlsocker

Smula ned jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Rör ut jästen med lite av mjölk-smörblandningen så att den löser sig och häll sedan på resten. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl (typ 1 dl ska vara kvar). Knåda ihop till en smidig deg och låt jäsa 40 minuter.

Under tiden slänger du hasselnötterna i en matberedare. Kör tills de är grovhackade. Ta undan ett par matskedar att strö över bullarna sen. Skala, kärna ur och riv äpplena grovt. Släng i smör, socker, kanel och äppelhack i matberedaren och kör ihop till ett äppelsmör. (har du ingen matberedare kan du givetvis röra ihop det för hand)

Sätt ugnen på 250 grader. När degen jäst klart tar du upp den på ett lätt mjölat bakbord. Dela den i två delar. Kavla ut varje del till stora rektanglar, ca 25x50 cm. Bred ut hälften av äppelsmöret på varje degplatta. Rulla ihop från långsidan. Dela varje rulle i 20 bitar och lägg med snittytan upp i stora bullformar. Låt jäsa 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över en blandning av pärlsocker och hasselnötshack. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Låt svalna under bakduk.

Söta Magnus, läser du det här så antar jag att du redan dräglar, men jag lämnar dig (och alla andra) med en sista bild:

7 kommentarer:

KrakelSpektakel sa...

Lycka till med tentan!

UmuStudenten sa...

Vuxenmuffins??

Vänta nu här, 1/2 dl whisky... :)

Gitto sa...

Krakel: Tack så mycket!

Umustudenten: Hihi, det är vuxenmuffins eftersom man dricker upp resten av whiskyflaskan medans man bakar!

Anonym sa...

Gitto! Du är verkligen läsvärd! Rolig. Smarta formuleringar. Och med en imponerande produktionstakt i din receptpublikation. Du är numera en fast hållplats på min standardrunda i bloggosfären!

Gitto sa...

Tack Oskar! Det värmer verkligen! Anledningen till att jag lägger ut så många recept är att jag i princip lägger ut allt jag lagar (utom ett eller annat riktigt bottennapp...). Det här är egentligen min matdagbok, ett sätt för mig själv att komma ihåg recept som jag annars skulle glömma... Jag har notoriskt svårt för att laga samma sak två gånger! :)

Anonym sa...

Min härliga Margit!
Snålvattnet rinner längs min hals. Kan knappt bärga mig till morgondagen. Läckra vuxenmuffins och ditt goda kaffe i sällskap med dig... mmmmm

Magnus

Gitto sa...

Visst ser de goda ut? De smakar helt underbart faktiskt!