måndag, oktober 30, 2006

Att ta hand om sig själv

Lika bra som jag är på att ta hand om andra, lika dålig är jag att ta hand om mig
själv. Är jag ensam kan jag lätt leva på makrill i tomatsås och knäckebröd i flera veckor, trots att jag verkligen ogillar smaken. Men att laga mat till sig själv är, som jag tidigare bloggat om, helt enkelt inte roligt.

Men idag tänkte jag faktiskt om. Jag kände mig ledsen, småsjuk, hängig och fruktansvärt ensam när jag kom hem idag, och det kändes ungefär lika lockande att tillbringa kvällen med bara mitt eget unkna sällskap som att äta rakblad. Jag är helt enkelt inte särskilt bra på att vara ensam, vilket jag misstänker har att göra med att jag vuxit upp i en familj om nio personer. Men så slog det mig hur löjligt det är att inte kunna göra saker för sin egen skull, och bestämde mig för att ta mig i den beryktade kragen och rycka upp mig.

Således har jag nu lagat en mycket trevlig middag åt mig själv, vilket är mig helt främmande i vanliga fall. Jag började med att baka ett mycket gott och saftigt bröd:


Grahamsbullar med frukt och frön

1/2 paket jäst
50 g smör
3 dl mjölk
8 torkade aprikoser
6 dadlar
1/2 dl solrosfrön
1/2 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
3-4 dl vetemjöl

Ägg till pensling och lite solrosfrön

Hacka dadlar och aprikoser. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader (fingervarmt). Smula ned jästen i en bunke och tillsätt lite av degspadet. Rör ut jästen och tillsätt resten av degspadet samt salt, aprikoser, dadlar och solrosfrön. Tillsätt grahamsmjöl och vetemjöl och knåda ihop till en smidig deg (jag kör degen med degkroken i min matberedare, det fungerar fint med sådana här små nätta degar). Låt jäsa övertäckt i ungefär en timme. Knåda sedan igenom degen och dela den i 12 delar. Rulla till små bullar och låt jäsa i alla fall 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över solrosfrön. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.


Men bara bröd och skådespel gör ingen lycklig, så till detta lagade jag en god broccolisoppa med baconströssel och fetacreme:

Potatis- och broccolisoppa
3 personer

1 stor gul lök
1 msk rapsolja
4 potatisar (av den mjöliga sorten)
300 g broccoli
5 dl vatten
1 1/2 kycklingbuljongtärning
2 dl matlagningsgrädde
2 tsk torkad mejram
svartpeppar

Hacka löken och fräs den i oljan i en kastrull. Skala och skär potatisen i små bitar och lägg i den i kastrullen tillsammans med broccolin, buljongtärningarna och vattnet. Mal över svartpeppar. Låt koka upp och koka i ca 10 minuter, eller tills broccoli och potatis är mjuk. Häll av buljongen så länge och mixa potatis- och broccolikoket i matberedaren. Späd med buljongen till önskad konsistens (ca 3/4 av buljongen brukar vara lagom). Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt två dl matlagningsgrädde och mejram. Ge det ett uppkok och servera med baconströssel och fetacreme.

Baconströssel

1 paket bacon
4 vitlöksklyftor
4 msk ströbröd

Hacka bacon och vitlök fint. Fräs baconhacket i het stekpanna någon minut och tillsätt sedan vitlöken. När baconen börjar bli knaprig och vitlöken gyllene, tillsätt ströbrödet och låt det få färg. Strö över broccolisoppan.

Fetacreme
Blanda lika delar hackad fetaost med mezeyoghurt och mosa ihop.


Om det botade min ensamhet? Ja, faktiskt. Nu ska jag ta en varm dusch, fila fötterna och för andra gången läsa ut Garnethilltriologin av Denise Mina. Det är inte så dumt att umgås med sig själv ibland.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Gitto! Vilken bra blogg du har! Soppan ska provas de kommande dagarna. Brödet med.

Gitto sa...

Tack Oskar, det är alltid lika roligt att få positiv feedback!

Anonym sa...

Blä! Min gyrostallrik var med all sannolikhet inte i närheten av så god som din mat verkar. Så nu kan vi stryka ytterligare en pizzeria som kämpar om titeln Bästa pizzerian i Kalmar.
Får kanske stilla min hunger, om den blir för outhärdlig, med några gamla korvar... och lite punchpraliner.

Puss! Magnus

Anonym sa...

Korv och punchpraliner är en oslagbar kombination. Stillar även de svåraste hungrar.

Gitto sa...

Magnus: korven lär banne mig vara dålig nu, och punschpraliner är äckelpäckel. Tycker synd om dig, sötnos.

Oskar: Man må bli mätt, men det är äckligt. :)

Anonym sa...

Mättnaden infinner sig innan jag smakat.

Anonym sa...

Går baske mig o lägger mig istället. Så jag gör.
Vi ses i morgon Margit.
Du är bäst, så du är.

Magnus