onsdag, april 04, 2007

Tvårörad bakpotatis

Bakpotatis är mums för kolhydratälskare som jag. Magnus, som är mindre förtjust i potatis lockar jag med goda röror som maskerar potatissmaken. Hemligheten, menar han, är att ha så mycket röra att man inte märker att det slinker med potatis. Klokt, tycker jag, och tillämpar samma princip på allt som jag tycker är lite läskigt (lutfisk, mystiska inälvor med mera).

Taramasalata är en mycket trevlig grekisk romröra som påminner en aning om svensk kaviar minus sötman. Ska den vara helt autentisk ska man använda sig av tarama, som strikt talat är karprom, även om torskrom har blivit allt vanligare. Och eftersom Kalmar inte direkt flödar över av vare sig lekmogna karpar eller grekiska butiker använde jag mig av en burk dansk torskrom jag hittat på Netto (perfekt butik för udda ingredienser, mindre bra som dagligvarubutik). Det funkade lyckligtvis fint! Även de gamla brödbitarna kom väl till pass här. Släng aldrig någonting du kan få användning av (det är därför mitt hem är bräddfyllt av containerfynd, gamla tändsticksaskar, udda örhängen och annat skräp som retar livet ur alla inklusive mig själv)!

Men eftersom jag inte visste hur taramasalatan skulle emottas av Magnus, som knorrar över Kalles gjordes ännu en röra, den här gången på kokt ägg och knaperstekt bacon. Fast den fick han skam å sägandes göra själv, på mina instruktioner (det vore onekligen en fördel att vara Kali i köket). Den blev faktiskt supergod och kommer garanterat att hamna på menyn igen.

Något egentligt recept på bakad potatis behövs knappast. Nagga bara potatisen lite här och där med en gaffel så att den inte exploderar i ugnen, in i 200 graders ugnsvärme i ca 1 timme. Men slå för jösse namn inte in den i aluminiumfolie, då blir de saggiga och trista och kan lika gärna köras i micron. Och ät upp skalet - det är det absolut godaste på potatisen!

Taramasalata

ca 8o g torrt kantskuret vitt bröd
1 burk torskrom (à 2oo g)
saften från 1 liten citron
1 vitlöksklyfta
1 1/2 - 2 dl god olivolja
svarta oliver till garnering

Lägg brödet i blöt en stund för att mjuka upp det och krama sedan ut överflödig vätska. Mixa det tillsammans med torskrommen i matberedare (stavmixer funkar också men är pilligare. Tillsätt citronsaft och pressa ned vitlöksklyftan och mixa samman. Tillsätt oljan lite i taget (som till en majonäs) tills du har fått en fin tjockflytande konsistens (mängden olivolja beror på hur mycket vatten det fanns kvar i brödet). Lägg upp på fat eller i skål och garnera med oliver. Det blir en ganska stor sats, men taramasalata håller i alla fall en vecka i kyl, så länge du förvarar den någorlunda hygieniskt.

Ägg- och baconröra

1 paket bacon
1/2 rödlök
2 inlagda gurkor (den eviga polska dillgurkan eller någon annan trevlig sort)
2 msk grovkornig söt senap
2 dl tjock yoghurt
några stänk tabasco
2 hårdkokta ägg

Hacka baconet och stek det knaprigt i panna. Låt rinna av på hushållspapper. Hacka rödlök och gurka och blanda det med yoghurt, senap och lite tabasco. Hacka äggen och blanda ned i röran tillsammans med det avsvalnade baconet.

1 kommentar:

Anonym sa...

This is my first visit here, but I will be back soon, because I really like the way you are writing, it is so simple and honest