fredag, april 27, 2007

Mer ansjovis!

Jag ljög när jag sa att mitt ansjovissug hade stillats. För har man en burk ansjovis i kylen kan man inte stilla sin längtan med mindre än att man äter upp burken. Alltså är dagens middag även den ansjovisbaserad. Jättegott blev det - det här ska ni definitivt prova hemma!

Kall ansjovispaj
2 portioner

100 g kavring
25 g smör

1 gelatinblad
1 dl creme fraiche 40%
1 msk söt grovkornig senap (graveleij eller annan god sort)
1 stor finhackad finhackad inlagd gurka (som vanligt håller jag på polsk dillgurka som finns i etniska hyllan på coop)
1/2 dl finhackad gräslök
2 msk finhackad lök
8 hackade ansjovisfiléer
1 msk ansjovisspad
1 hårdkokt hackat ägg
vitpeppar

Riv kavringen på ett rivjärn eller mixa den till smulor. Smält smöret och blanda med kavringen. Pressa ut smeten i två portionsformar. Ställ kallt i 20 minuter.

Under tiden lägger du gelatinbladet i blöt i rikligt med vatten i några minuter. Blanda creme fraiche, senap, gurka, gräslök, lök, ansjovisfiléer, ansjovisspad och ägg. Smaksätt med lite vitpeppar. Smält gelatinet med en matsked vatten i mikron eller i vattenbad. Blanda illa kvickt ned i smeten.

Fördela smeten i portionsformarna. Ställ kallt ett par timmar så att det stelnar. Garnera med gräslök, citron och lite ansjovis.

5 kommentarer:

Hannah sa...

Hej!
Jag tycker också om mat och hittade till till blogg när jag sökte på recept på marinerad ost. Fastnade och läste lite här och nu är du bokmärkt så jag kommer nog tillbaka. Kanske har du till och med inspirerat mig till att lägga in lite mat-tema i min annars ganska ytliga blogg också - bra jobbat!

Hannah sa...

...och du, bara en sak till, jag som egentligen inge känner dig borde väl inte säga nåt men varför i allsin dar knackade inte du i din tur på hos slumpvis utvald granne och lånade en vinöppnare? Chansen att det var samma person finns ju faktiskt och om inte så hade du ju åtminstone kunnat öppna denna flaska med stil istället för att ge dig på det, enligt min erfarenhet, hopplösa projektet kniv + kork. Ja som sagt jag ska väl inte lägga mig i men det gör jag ändå! Står i övrigt totalt på din sida i grannfrågan - vilket fruktansvärt ohyfs att låna och sen inte lämna tillbaka! Ja lycka till nu då... PS: Skruvkork är bra för miljön och praktiskt dessutom!

Teveombudsmannen sa...

Och här är lite läsning som jag bedömer gör sitt rätt bra till både gräslök och citron (samt troligen ansjovis)...http://teveombudsmannen.blogg.se

Översättarhelena sa...

Hejsan Gitto, vad trevligt vi hade igår! Hoppas du kom hem ordentligt.

Jesper sa...

Det är något speciellt med tjejer som gillar ansjovis! ;-)