fredag, april 06, 2007

Mormors ryska potatissallad

Gårdagens middag blev sej dubbelpanerad i ost och ströbröd, resterna av ägg- och baconröran med ett tärnat äpple nedblandat och mormors potatissallad. Mormor i det här fallet är inte min rara mormor Olga, utan min mors mormor Claudia, känd som "ryskan" på Öland. Det här är den absolut godaste potatissalladen som finns, och slår alla majonäsbaserade varianter med hästlängder. Jag och lillasyster Claudia (döpt efter mormorsmor) är kända för surra som flugor kring salladen och slåss om att äta den direkt ur kylen när mamma inte ser.

Dessvärre sitter receptet i min mors händer och inte i en pärm, så jag kan inte ge några exakta mått. Smaka er fram! Hemligheten, om man nu kan tala om en sådan, är mycket vitpeppar och gurkspad. Det ger en härligt sötsur sallad som bara blir godare dagarna efter.

Mormors potatissallad
4 personer

7 potatisar
4 hela ättiksgurkor
1 dl gurkspad
2 tsk äppelcidervinäger
2 msk rapsolja
2 krm vitpeppar
1!2 dl hackad dill
1/2 dl hackad gräslök

Koka potatisen mjuk. Låt svalna och skala den. Skär den i tärningar. Hacka ättiksgurkorna. Blanda samman alla ingredienser. Smaka av ordentligt. Det ska vara en trevlig balans mellan vitpepparns bett, sursötman från gurkspadet och kryddgrönska och potatissalladen ska vara ordentligt fuktig. Låt vila i kyl minst 5 timmar, gärna ett dygn.

6 kommentarer:

mamma sa...

Lilla Margit
Det förstår du väl att man inte kan måttbestämma mormors sallad bara så där. Man måste anlita både ögon och smaknerver för att bedömma om det smakar som det ska. Det tog mig många år att få recepet i nävarna och få det att smaka som det ska. OK - jag har ju inte smakat din variant, den kanske är god, men mormors, knappast! (Och hade du inte lovat Siri att hålla det hemligt?) I alla fall tycker jag det verkar vara lite mycket ättiksgurka, lite lite dill och gräslök och framförallt potatis. Och var fick du vinägern ifrån? Men ganska så blöt bör den vara och potatisen ska vara fast och helt kallnad. Kanske npågot olja mer - och sellerisalt eller herbamare är gott i - fast då är det ju inte mormors längre. . .
Nu har jag just gjort pascha (rysk påskost) - den ser ut att bli bra, som vanligt inget recept, men inte som mormors iallafall, för jag har varken smör eller russin i.

KrakelSpektakel sa...

Jag tycker att hela anrättningen ser jättegod ut! Jag tror att jag kommer ha i lite mindre gurka och lite mer potatis, typ åtta.

Siri (lillasyster) sa...

MARGIT!!!!!!!!!!!!! Mormors potatissallad kan du ju inte lägga ut på din blogg!!! Det fattar du väl?!?! MARGIT!!!

Gitto sa...

Siri: Lugna ned dig gumman! Du ser ju mammas kommentar ovan, det är klart det inte är mormors RIKTIGA potatissallad, den kan bara mamma göra. Men den är ganska lik mormors. Så familjereceptet har jag inte spridit.

Space babe sa...

Skit, jag som tänkte ha den som picknick-mat om ett pa timmar, ser nu att den ska vila i 5...

Lite missvisande med fotot, tänkte först: hm...vad vit den är, ska det va massa gräddfil eller majo i?

Gitto sa...

space babe: Det går att äta den innan också, men den blir godare med tiden! Hoppas du får en trevlig picknick!