tisdag, april 03, 2007

När pärlgrynet kom till byn

Magnus är en man som inte ser lättvindigt på sina uppdrag. Alltså hände det sig att jag efter att ha smsat en vag önskan om att han väl kunde köpa lite rotfrukter av något slag kom hem till en kyl som dignade av morötter, potatis, svartrot, majrovor, selleri, kålrot, palsternacka och en hel annat i grönsaksväg. Vilken karl! Därför har ni Magnus att tacka för dagens recept, en enkel och kryddig soppa på morot och majrova. Jag slängde även ned lite pärlgryn, eftersom puréade soppor ofta blir lite trista utan något att tugga på.

Pärlgryn kan vara lite knivigt att hitta, men finns ibland i invandrarbutiker. Men det hela låter mer exotiskt än det är, pärlgryn är bara ett lite vackrare namn för skalade korngryn ocjh vanliga korngryn är ett bra substitut (de är dessutom nyttigare!). Men de kräver en betydligt längre koktid.

Morots- och majrovesoppa med pärlgryn
4 personer

1 dl pärlgryn eller korngryn
1 liten gul lök
1 msk olivolja
1 kanelstång
3-4 morötter (400 g)
1 majrova
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 msk tomatpuré
cayennepeppar efter smak
nymalen svartpeppar
saften från en halv citron

Koka pärlgrynen eller korngrynen mjuka efter förpackningens anvisningar.

Hacka löken och fräs den mjuk i olivoljan. Skala och tärna morötter och majrovan. Tillsätt rotsakstärningarna och alla andra ingredienser förutom citronsaften. Koka mjukt under lock, ca 15 minuter. Mixa allt slätt med en stavmixer, tillsätt korngrynen och smaka av med citronsaft och eventuellt mer kryddor.

Servera med ett gott bröd och en klick tjock yoghurt smaksatt med lite torkad eller färsk mynta.
Slutligen måste jag få bjuda på den här något konfunderande sentensen som kryptiskt nog prydde pärlgrynspaketet. Pärlgryn som preventivmedel, anyone?

7 kommentarer:

izza sa...

Hej svejs! Alltid kul att läsa din blogg! Är nog oftare inne på den än vad du är ;) Tänkte bara höra med dig... har för mig att du har skrivit om att du ser hur folk har hittat till din blogg från google. Hur funkar det och hur kan man kolla upp det? *nyfiken*

moa sa...

Hej Gitto!
Jag har läst i din blogg i tysthet ganska länge och blivit så inspirerad att jag har startat en egen.
Läs gärna! /Moa

Lilla Blå sa...

Vilken mystisk mening! Vad menar de med det tro?

Att man har det bättre ju färre barn man har, eller? Skumt..

izza sa...

Tack så jättemycket för hjälpen! (o kul att du läser min blogg också! :) )

Ha en bra dag!!

Kristina Eriksson sa...

Ja märklig mening...men pärlgryn var verkligen ett fint namn!

Mårten Gustafson sa...

Misantropisk livsmedelstillverkare från Iran. Jo jag tackar.

Hannah sa...

I Indien har staten en stor kampanj för att få folk att föda färre barn och bromsa överbefolkningen och därigenom fattigdomen, slogans som small family = happy family är väldigt vanliga att se både här och där. Kanske något liknande i Iran?