torsdag, april 05, 2007

Lite lite-öl?

Precis som Xtian har jag fått chansen att prova lågkaloriölet Miller Lite till förmån för mina läsare (som ni vet skriver jag både kvickare och oftare med en touch av alkohol i blodet). Och eftersom jag är en notorisk öldrickare med vissa vaga bantningsambitioner till våren borde det här ölet rent teoretiskt förhålla sig till mig som Carolina Gynning förhåller sig till Aftonbladet. Vi får väl se...

Ölet innehåller bara 28 kcal per per dl, vilket faktiskt är lågt i förhållande till många andra ölsorter, alltså nästan i klass med lättöl. Kolhydratinnehållet är knappt 1 g per deciliter, vilket är en tredjedel av de flesta vanliga starköl. Finfint, med andra ord?

Nja, dessvärre är har man gjort det lätt för sig och tjänat in en hel del av kalorierna på alkoholens bekostnad - ölet håller bara 4,2 volymprocent. Inte så konstigt, eftersom 1 gram ren alkohol innehåller 7 kcal. Motsvarande siffra för fett är 9 kcal och för kolhydrater bara 4 kcal. Med andra ord får man dricka en hel del Miller Lite för att det ska fladdra till i levern. Eller dricka dem på fastande mage - då har man garanterat sparat in några kalorier!

Skämt å sido, Miller Lite är inte alls så dumt. Som sommaröl gör det sig utmärkt, men det går inte att komma ifrån att det blir blaskigare än vanlig öl. Tänk Corona eller Sol, så är du i rätt kvarter. Det är behagligt lätt att dricka, och kan nog vara förrädiskt en sommareftermiddag i parken. Ett sådant där öl då man känner sig nykter ända tills man reser sig upp och dråsar raklång in i närmsta rosenbuske. Men det är ljusår bättre än Pripps Blå Pure som borde dödskallemärkas snarast eftersom det smakar exakt som den vattniga 25-kronorsstarken på Golden i Malmö.. Det finns en liten, men bra beska i ölet, vilket i viss mån kompenserar för den bristande fylligheten. Smaken är trevligt fruktig med toner av äppelmust men tyvärr med en aningen metallisk bismak. Jag var givetvis tvungen att öppna en andra öl för att kontrollera att mitt omdöme gjorde ölen rättvisa. Efter den ölen försvann mitt omdöme.

I sammanfattning är Miller Lite ett trevligt öl för att vara en lightprodukt, men den tjänar på att drickas verkligt kall. Jag kommer inte ha några problem att dricka det i sommar för att i alla fall få låtsas att jag halsar mig glad på ett nyttigt sätt. Men jag skulle bli förvånad om det här ölet kommer att hamna någon annanstans än i kategorin tjejöl (kanske nästa års nyord för språkrådet?), precis som med de flesta andra lightprodukter. Vi får se. Magnus får representera det otäcka könet i min föga vetenskapliga undersökning och jag återkommer med hans kommentar lite senare idag.

En liten brasklapp här mot slutet: vill du verkligen banta gör du klokt i sluta dricka alkohol i några större mängder. Alkohol belastar levern - som också omvandlar fett till glukos som sedan cellerna kan förbränna - vilket gör att fettförbränningen sjunker - i alla fall är det vad min läkarstuderande kompis sagt, jag lyckades inte hitta någon närmare information om det på nätet (jag misstänker att några av mina läsare vet hur det ligger till - kommentera gärna!). Och glöm inte att alkohol innehåller en hel del kalorier. Men ska du ut och festa och valet står mellan en Mai Tai och en lightöl kan det faktiskt vara ett bra alternativ.

PS Fattar ni att min matbloggsdröm har gått i uppfyllelse eller? Företag levererar öl till min dörr, gratis! Därmed inte sagt att man kan köpa mitt gillande. I alla fall inte för mindre än en hel kartong dyr whisky, Ian Rankins samlade verk och an ask cigarrer.

22 kommentarer:

.m. sa...

Alltså, jag är tveksam gitto. Det är en svår balansakt mellan objektiva produkttester, rapportering om nyheter och reklam.

Jag kan bara tala för mig själv men tyvärr, min känsla när jag läste texten var att det blev lite för mycket textreklam av det. Andra kanske tycker det är praktisk konsumentupplysning.

moa sa...

Herregud så sweet att få öl till dörren. Nu ska jag börja blogga som bara den:)
Btw så är jag bekant med Wille som har varit tillsammans med din syster. Världen är liten (och bloggvärlden också tydligen)
Glad påsk!

Gitto sa...

m: Vad tråkigt att du känner så! Själv ansträngde jag mig verkligen för att vara objektiv och inte skriva upp ölet bara för att jag fått det gratis. Men faktum är att det faktiskt var rätt gott. Det hade varit lättare att skriva ned det "bara för att", men det kändes inte speciellt sjysst.

Men jag är intresserad av vilka bitar du kände var textreklam, för jag har tagit några andra fakta än kalorimängd och kolhydratmängd från produktbladet. Är verkligen nyfiken, för jag vill ändå framstå som seriös bloggare och inte någon reklampelare. Vilket också gjorde att jag tillbringade en hel del tid med det här inlägget just för att det inte skulle verka bara reklam, och också kände mig lite tveksam inför hurvida jag skulle skriva om det alls.

Moa: Nähä, känner du Wille! Vad roligt! Hur då? Och blogga på så kommer i alla fall jag att bjuda dig på öl! Kram och glad påsk.

K sa...

Gäsp. Reklam, reklam, reklam.

Gitto sa...

K: Se ovan.

Jag ser inga som helst problem att skriva om produkter jag gillar, det har jag gjort förr. Skillnaden var att jag slapp gå och köpa dem själv.

moa sa...

Jag känner Wille genom min kompis Ann
som har haft en fling med honom.
Trevlig kille det där. Du har väl sett hans mat-bilddagbok?
kram!

Xtian sa...

.m.: jag är oxå intresserad att höra var du känner att Gittos text är reklam. Inte för att "besserwissra" eller för att tjata. Mest för att det är en svår balans ibland och för att jag vill gärna veta var i texten(som jag inte alls uppfattar som reklam) du känner dig påprackad reklam.

k: lika intressant inlägg som att skriva "fejk".

gitto: kul att du gillade den. Ser den inte alls som tjejöl(även om jag fattar vad du menar). Mer som sommaröl eller "kröka-länge"-öl

louise sa...

Jag tycker du har en väldigt trevlig matblogg i vanliga fall. Och din naiva glädje över att bli mutad gör mig i och för sig rörd.
Men jag fattar inte riktigt att du kan låna dig till en sån här drapa. Är det så lätt att köpa dig, kommer massor av pr-människor tänka nu. Du kommer att bli översköljd av konstiga produkter. Möjligen borde du fråga dig vem du gör din blogg för, läsarna eller Miller. Jag tycker du oftast är rolig och underhållande. Ja, jag brukar bli glad över att titta in här. Men den här öltexten var ju faktiskt jäkligt tråkig...

Gitto sa...

louise: Tror du verkligen att jag är så lättköpt att jag säljer ut hela min blogg för ett par öl så förstår jag ditt resonemang. Annars inte. Jag funderade noga och länge på om jag överhuvudtaget skulle publicera den här texten, just eftersom jag inte vill uppfattas som köpt bara för att jag faktiskt gillade en öl jag fått gratis. Men jag har tidigare skrivit om produkter till exempel här, här och här, utan att någon haft något att klaga på, så jag trodde inte det skulle bli ett sådant liv om det hela. Jag tänkte helt enkelt att eftersom jag äntligen smakat ett lightöl som var ganska gott (och jag har provat ett par) så kunde det vara intressant för bloggen. Och intressant verkar det ju vara, fast kanske inte på det sätt jag hoppats. Ingen har ju klagat när jag sågat produkter, så jag trodde inte det skulle vara ett problem att gilla dem heller. Jag tycker det vore jäkligt tråkigt om jag inte kunde använda min blogg till att rekommendera produkter jag gillar så väl som att dissa produkter jag inte gillar bara för att jag inte behövt betala dem med mitt eget studiemedel.

Jag är uppriktigt ledsen om du har blivit besviken på min blogg, men du kan vara säker på att jag inte har blivit köpt, även om jag i ditt tycke publicerat en tråkig text. Vore jag köpt skulle jag nog inte sitta i min studentlägenhet och räkna slantar och hoppas att jag ska få ihop till det där ankreceptet jag vill göra efter påsk.

Lisa sa...

Eftersom jag skriver för riktiga tidningar kan jag tala om att många redakörer är mindre hederliga än Gitto. De flesta produkter du ser på plocksidor i tidningar är produktprover.
Gitto har trots att hon är en oavlönad bloggare inte brutit mot någon pressetisk regel.
http://www.journalisten.nu/a.aspx?article_id=664

Om ni har något emot de rekommendationer som Institutet mot mutor utfärdat tycker jag att ni ska klaga hos dem.

K: Det är OK att ha en avvikande åsikt. Att uttrycka förakt för någon som faktiskt följer officiella etiska rekommendationer är inte OK. Spring och bit IMM i benet.

Förresten var det en utmärkt text.

Oskar sa...

Välskriven text. Du berättade att du fick produkten gratis. Ser inga problem. Kör på.

sofoa sa...

Herregud, vad är folks problem!? Jag är glad att du publicerade inlägget, annars hade jag aldrig vetat om den ölen. Och jag hade velat veta om den. Ärligt talat, skit i surgubbars och tanters åsikter, du känns långt ifrån en lättköpt person. Och vem vet hur dom själva hade agerat av att få gratisöl levererat till dörren. Kör på, och lita på dig själv! Kram o glad påsk!

sofia sa...

Nu blev det ett väldigt konstigt namn på mig ovan, sofoa, jag heter ju sofia. hej hopp!

Helena sa...

Du har skrivit en riktigt bra text och du gjorde rätt i att publicera den. Själv hoppade jag över de där flaskorna eftersom jag 1) inte är så förtjust i öl!!! och 2) tycker att light-öl är ungefär som fullkornschips (utan att ha provat varken det ena eller det andra, förutfattade meningar... javisst!). ;-)

Anonym sa...

Amerikansk öl är i allmänhet nåt som beskrivits bäst av Monty Pyhton.
"Vad är likheten mellan amerikansk öl och att älska i en kanot? - It's fucking close to water!"
Tacka vet jag tjeckisk pilsner. Om det ska vara från andra sidan havet dricker jag helst Corona.

johan sa...

Hur står Miller Lite sig gentemot den vanliga Miller? Är smakskillnaden stor? Får väl kolla om Lite-varianten finns på bolaget o jämföra.

Ondskan sa...

Alltså, jag tycker VERKLIGEN inte det var något att bråka om F a med tanke på att det faktiskt är på det viset många tidningsredaktioner jobbar. Man får pressmaterial och prover skickade till sig. Man går igenom materialet. Är det något man tycker är värt att skriva om gör man det. Att uppröras av det där är tramsigt. Det hade väl varit en annan sak om du fått typ massa pengar av Millers om du lovade skriva bra om dem.

Anna-Eva sa...

Strunta i alla dumma kommentarer Gitto. Du är för bra för det. Har man en Blogg som heter Kärlek, Mat och FolkÖL och dessutom har öl som ett intresse i sin presentation skulle det verka konstigt att inte skriva om öl.Skål på dig!

izza sa...

Härligt att se att du har lagt ut inlägget igen! Jag håller med dig, du måste ju få berätta när du provat nya produkter, gratis eller inte!! Kepp upp the good work :)

.m. sa...

Jag vet att jag är aningen känslig för textreklam (lite för närgången kontakt med PR-branchen under tidigare perioder av livet) men jag kan säga direkt var jag blev skeptiskt och det var direkt i första meningen:
Precis som Xtian har jag fått CHANSEN att prova lågkaloriölet Miller Lite till FÖRMÅN för mina läsare.

Det är direkt där jag blir skeptisk för jag ser PR-byrån sittandes och gnugga händerna i bakgrunden. Sen fortsätter det med produktfakta och det gör inte mitt intryck bättre.

Om andra gör värre saker gör ingen skillnad, det gör inte att jag tycker det är ok. Det är en svår avvägning eftersom mat är varor som säljs och hittar man något bra vill man rapportera om det.

Annars får du bara stå på som tidigare ;)

-= Ella =- sa...

Äh, hur fånig får man vara? Du skrev vad du tyckte och det är väl vad bloggen är till för, inte sant? Vad spelar det för roll om det varit gratis? Får du inte skriva om mat som Magnus betalat för heller då?

Jag vet ingen annan matbloggare som så väl förtjänar gratis öl (ja, Lisa också förstås), så grattis! Man får så lite öl gratis så passa på och njut!

Anonym sa...

It's perfect time to make some plans for the future and it's time to be happy.
I have read thiѕ post and if Ι coulԁ Ι desігe
to suggest you few intereѕting things or tipѕ.
Maybe you сan write next articles гeferring to this
article. Ӏ desire to read more things about it!


My ωeblog; activate iphone without itunes