fredag, februari 02, 2007

Hälsojuice för masochister

Igår trillade ett två flaskor av Coca Colas nya lansering Minute Maid Fruit Plus ned i brevlådan Juicerna kommer ut i butik nu i februari, och Sverige får agera testmarknad för Coca Cola eftersom vi nordbor tydligen har lättare att ta till oss nya smaker än europeer i stort.

Vad som skiljer Minute Maid Fruit Plus från andra juicer är, enligt Coca Cola, att produkterna är framtagna enligt functional food-principen (även om det inte nämns rent ut i pressmaterialet så talar man om deras funktionella egenskaper). En av juicerna innehåller antioxidanter från grönt te och druvkärnor och den andra innehåller prebiotiska fibrer som sägs vara mumma för tarmarna.

Visst låter det bra, men hur smakar de då? För inte många människor kommer att vilja köpa 33 cl juice för 15 spänn om det inte samtidigt smakar gott. Jag anlitade Magnus som medsmakare igår. Resultatet var tyvärr väldigt nedslående.

Minute Maid med antioxidanter innehåller 70 % juice från äpple, druvor, blåbär och granatäpple och smakar faktiskt rent vidrigt. Den doftar starkt av aningen syntetiskt blåbär men smakar surt och blaskigt. Mest av allt smakar den omogna druvor, och både blåbär och granatäpple lyser med sin frånvaro. Faktum är att vi har svårt att dricka upp våra glas, så illa smakar det. Med tanke på att inget socker är tillsatt hade det behövts en fylligare fruktsmak för att rädda anrättningen, nu är frukt- och garvsyra det dominerande draget. Vill du ha i dig antioxidanter rekommenderar jag att du tar en kopp grönt te i stället. Eller ät din spenat.

Minute Maid med prebiotiska fibrer är inte fullt så vidrig. Den innehåller 70 % juice från äpple, aprikos, apelsin och morot. Den luktar ljuvligt av morotsjuice, men även här är skiljer sig smak och doft ordentligt. Konstistensen är aningen slemmig på grund av fibertillsatsen och det smakar mest fruktsoppa. Även här är smaken både sur och blaskig med en aningen fadd aprikossmak. Lite bättre än antioxidant-varianten, men fortfarande långt ifrån att vara en höjdare.

Jag tror att Minute Maid Fruit Plus kommer att få svårt att slå i Sverige, trots hälsomedvetenheten. För att uppskatta dessa två juicedrycker måste man ha ett aningen masochistiskt stråk i sig. För utan självspäkelsetendenser kan rimligtvis inte vilja dricka det här. Och med tanke på att den har en så pass utspädd smak känns den inte heller speciellt nyttig... Drick ett glas vatten och ta en apelsin i stället, så får du både en törstsläckare, antioxidanter och nyttiga fibrer i dig. Eller grogga på det tillsammans med någon riktigt söt läskeblask, men då blir det förstås inte så nyttigt längre.

1 kommentar:

Lisa sa...

Jag ska avge min dom i morgon om inte vinterkräksjukan satt sina vassa klor i mig. Egil gick ner för räkning i går natt ... One down, four to go? (Vi har ett lånebarn denna helg också, det kan blir riktig korseld.)

Och grattis till utmärkelssen. Du borde ha vunnit givetvis!