torsdag, februari 08, 2007

Matoaser i Kalmar

Lisa efterfrågar tips på spännande mataffärer, och det är väl bara att sätta igång att dela med sig. Lite sent kanske (men gårdagen var paxad av syrran) kommer här mina tips på Kalmarbutiker:

Nya Frukthuset
Trångsundsvägen 2
Frukthuset har inte speciellt mycket frukt, men den som finns är för det mesta mycket bra. Däremot har är man säkert 100 kvadratmeter mellanösternvaror av alla de slag. Rosenvatten, enorma dunkar olivolja, frysta bondbönor, vinblad, ett stort sortiment tysk halalkorv som får det att vattnas i munnen på Magnus, torkat nötkött och ett nästan obcent stort utbud oliver (testa gärna de vitlöks- och fänkålsmarinerade svarta rackarna för inte ens 3o pix). En bit Möllan i Kalmar! Tyvärr ligger det lite avigt till på väg mot IKEA, så buss 404 mot Färjestaden rekommenderas starkt för den bensvage. Ett inte litet plus i sammanhanget är att de har klockor i form av elgitarrer och annan underbar mellanösternkitch (gulmetallsöverdragen plast dominerar) för den hugade spekulanten. Magnus fyndade dessutom frågesportsspelet MIG för en femtiolapp. Bara det!

Potatisboden
Bremergatan 17
On the wrong side of the tracks (från mig sett) ligger denna lilla pärla till frukt- och gröntbutik. Knappt mer än ett hål i väggen och med ett utbud därefter. Mycket är dock lokalproducerat och därmed varierar utbudet efter säsong. På sommaren köper jag öländsk färskpotatis och enorma, vackra kronärtskockor helt utan den där skrumpenheten som utmärker de flesta andra butiker, på hösten fyndar jag svenska äpplen och på vintern stans fräschaste rotfrukter.

Malivan New Asia Market
Fiskaregatan 22
En klassisk asiatisk butik med fokus på thailändska ingredienser. Kall litchiläsk i den välspäckade grönsakskylen. Dessutom enda stället i Kalmar som säljer mitt favoritgodis gisengkarameller. Den hjälpsamma och rara ägarinnan agerar mer än gärna guide bland alla exotiska varor och arrangerar dessutom thailändska matlagningskurser som enligt samfälliga rykten är utmärkta!

På samma gata ligger även en annan asiatisk butik som tyvärr inte är listad på Eniro. Den heter nånting-nånting trading (uppdaterat! Den heter Anh Pham Thiés Trading - tack Jan L i kommentarera!) och har mer kinesiska och vietnamesiska matvaror. Bra torkad shiitake. Tyvärr vågar jag aldrig fråga vad som döljer sig i de spännande och överbelamrade frysdiskarna eftersom ägarna är väldigt sura av sig. Å andra sidan skulle jag också vara arg om jag fick utstå den här kommentaren av en medelålders, proper dam apropå en matvaras namn: "Vad sa du? Tjing tjong? Haha! Tjing tjong kines brukar vi säga i Sverige, haha". Hur som helst, mycket bra utbud.

Och så har vi ju Mikrolivs förstås. Fortfarande Kalmars bästa fetaost.

Som en bonus kan jag tipsa om en kaninuppfödare i Törnstubbe utanför Köpingsvik på Öland. Familjen Persson på Stubbens Produkter tar 70 kronor kilot för hel, rensad och flådd kanin vilket är väldigt överkomligt. Framför allt när det är det enda sättet att få tag på kanin överhuvudtaget runt Kalmar. Ring dem på 0485 - 732 47!

3 kommentarer:

Jan L sa...

Jag tror att den andra butiken på Fiskaregatan heter Anh Pham Thiés Trading... Kan det stämma?

Gitto sa...

jan l: Jo, det låter väldigt rätt. Ändrar texten direkt!

Linus sa...

Äh, just när jag skulle tipsa om att stället heter just "Anh Pham Thiés Trading" så ser jag att jan I hunnit före mig. Men stunt samma, för jag vill ändå göra ett litet avtryck här. Hittade hit via din kommentar på min blogg, och gillar den skarpt. Kul med lite matrelaterat.

Angående "Anh Pham Thiés Trading" så tycker jag att du är lite orättvis mot dem. Mina erfarenheter är enastående positiva (se bl.a. http://www.hell-man.se/?p=199 ). Dels tycker jag att de är jättetrevliga (trevligare än de hos "New Asia Market", men de är helt ok de också), och dels tillgodoser de mycket bättre mina volym- och kvalitetskrav i fråga om Sambal Oelek (en livsnödvändighet). "New Asia Market" har dels bara små förpackningar (och kan/vill inte ta hem större), och dels säljer de sämre sorter.

Kring matutbudet i Kalmar kan man väl konstatera att det snabbt har blivit väldigt mycket bättre på senare år, men det utifrån ett hysteriskt dåligt utgångsläge. Det jag fortfarande stör mig på är bristen på spännande korvar (exempelvis Sremska - världens godaste korv - som jag i Kalmar bara funnit tillsammans med andra sorter i någon slags ungersk grillbricka - löst, för sig själva, har jag aldrig sett dem i Kalmar), och att det är få ställen som har ett bra sortiment färsk chili (ofta kombinationsförpackningar, och ofta dålig kvalitet, om de alls hat något annat än vanlig spansk peppar). Tål också att passa på att såga Coops frukt- och gröntavdelning, som är en katastrof. Av stormarknaderna är Maxi i en klass för sig, med stort sortiment och ofta väldigt fräscha varor.

Ha det gott!

Ps. Kika gärna på mina dryckestips i anslutning till mitt svar på din kommentar. Ds