onsdag, februari 21, 2007

Små citroner bruna


Ett sött litet bröd med inspiration från en gammal Allt om mat som passar utmärkt till fisk och skaldjur. Egentligen är jag inte så förtjust i Arlas smör- och rapsoljeblandning, och framför allt inte den med citronsmak eftersom den känns alldeles för stickligt syntetisk i smaken. Men eftersom den fanns med i goodie-bagen från Årets kock känner jag mig tvungen att använda upp den. Hos mig får ingenting förfaras (utom den vidriga äppelcurry-creme fraichen från samma påse som åkte direkt i soporna - tvi vale!).

Citronbröd
10 st

12 g jäst (1/4 paket)
3 dl ljummet vatten
rivet skal från 1 citron
2 msk smör- och rapsolja med citronsmak
1/2 tsk salt
1 msk honung
7-8 dl vetemjöl

Lös upp jästen i lite av vattnet. Blanda med resten av vattnet, honungen, saltet och citronskalet. Rör om. Tillsätt smör- och rapsoljeblandningen och rör om. Arbeta in det mesta av mjölet till en fast, men inte hård deg. Låt jäsa minst 1 timme, men gärna 2 timmar om du har tid och tålamod. Dela degen i 10 delar och rulla till avlånga bullar. Forma till citroner genom att lägga hårdare tryck på ändarna när du rullar. Låt jäsa i ca 1 timme. Skåra bullarna med vass kniv, spreja dem med vatten och grädda i 250 grader i 10 - 12 minuter.

5 kommentarer:

Jessika sa...

jag blev lite fundersam när jag såg den i affären, smör- och rapsoljan med citronsmak. Typ vad ska man ha den till. Men leave it to gitto to find a purpose ;).
Men den får nog stå kvar där.

Anonym sa...

Jag fuskar använder olja och citronskal, annars så lånar jag receåtet

Elin sa...

åh, den där idén gillar jag! bokmärkt!

Jonas Bergroth sa...

Ja, bullarna verkar fina, men exakt hur många satser tror du det blir innan flaskan med citronsmörolja är slut. Jag har räknat på det och kommer till ... en bullhög av homeriska proportioner.

Gitto sa...

jessika: Ja, låt den stå kvar i butiken, det är ingen direkt höjdare.

anonym: Det går lika bra med smör och citronskal, men använd gärna skalet från två citroner då så får du lite extra smak!

elin: Lycka till med baket!

jonas b: Ja du, det blir en hel del bullar... Men eftersom jag har slut på allt matfett utom just citron-äcklet så löser det sig liksom av sig själv - jag kan bara laga mat med citronsmak just nu!