torsdag, februari 08, 2007

Matlagning från det förgångna

Jens Linders utmärkta bok Det glömda köket är dagens lektyr och får mig att allvarligt överväga tanken att torka 3 kilo nötkött i torkskåpet i tvättstugan. Det ska ju bara hänga två dagar ju...

Själv minns jag när far lufttorkade egen skinka i farstun. Varje gång man gick ut eller in fick man skinkrackarn i skallen och håret luktade ister länge efteråt. Men god blev den!

Hur som helst, var var jag? Jo just det, stick och köp boken om ni har ens en tillstymmelse till intresse av korvstoppning, rökning, torkning, saltning eller syrning. Nu! (Att Jens dessutom var absolut rarast och roligast på Årets kock har ingenting att göra med mitt pushande för boken - däremot är det ytterligare ett skäl att köpa den!)

6 kommentarer:

Jessika sa...

Jag gillar också hans böcker stenhårt.
Jag har läst det glömda köket (lånade på bibblan) men har ännu inte köpt den. Är rädd för just det där att jag kommer att börja torka grejer i tvättstugan.

Andreas sa...

Jag har torkat svamp i torkskåpet i vårt kvarter. Det var inte populärt. Undvik matlagning i gemensamma utrymmen, för många människor, de flesta faktiskt, har väldigt liten förståelse för avancerad och klassisk matlagning. I stan. Särskilt Jens Lindners fantastiska recept lämpar sig dåligt för gemensamma utrymmen (jag har rimmat hans skinka på vädringsbalkongen) men det ska sägas: Hans Glömda kök är en ovärderlig skatt för glada matlagare.

Martin sa...

coolt, tack för tipset. Det är liksom mitt område det där så det var roligt att någon skrivit en bok om det.

Föresten jag läste i ett tidigare inlägg att du köpt lotusrot i Malmö. Jag blev nyfiken, vad använder man det till? och i vilken av affärerna köper man det?

Alice sa...

Nå, kommer vi att hitta det gömda köket tillsammans på imorgon?

Gitto sa...

jessika: Jo, den inbjuder verkligen till experiment. Men den är helt oumbärlig nu när jag umgås med korvstoppningtankar!

Andreas: Jag SKA torka kött, banne mig.

martin: Jag köpte picklad lotusrot, den äter man som den är. Gott att mumsa på och funkar fint i sallader.

Alice: Näpp,det blir inget med det. Min ekonomi klarar inte många dagar i storstan. Kommer måndag eller tisdag...

Jessika sa...

Å andra sidan vore boken kul att ha som referensmaterial. Men jag litar inte på mig själv för att kunna vhålla mig från att påbörja diverse projekt. Jag har hans frukt och bärbok - jag som kutar runt i bärskogen hela sommaren när jag orkar - har aldrig kokat så mycket sylt som när jag hade köpt den. Bra blev det självfallet också. Och eftersom jag gillar att lägga in saker så borde jag faktiskt skaffa den boken. Vi får se vad plånbok, bokhylla och förnuft klarar.