måndag, februari 05, 2007

Oortodox bolognese

Föreningen för bolognesens bevarande kommer garanterat göra razzia hos mig och frånta mig mina matlagningsattiraljer för de här utsvävningarna, men jag kommer stolt att skrika "Jag ångrar ingenting!" när de för ut mig i handfängsel!

Jag kan förhandsrapportera att både vietnamesisk räkpasta och thailändsk fisksås gör sig utmärkt i en bolognese - jag provade två små skålar smaksatt med vardera oortodox smaksättning. Magnus fick också smaka och godkände det med beröm. En umamikick av rang, men tar man för mycket smakar det apa. Så var försiktiga, gott folk. Exakta proportioner kan jag inte bistå med eftersom jag gjorde så pass små provsmakningar, men använd er av försiktighetsprincipen.

Experimentet föll så väl ut att mina nyvunna kunskaper garanterat att användas i fortsatta försök, men i bolognesen som puttrar på spisen är det helt andra smaker som gäller. Vilka får ni veta i morgon...

Oj, nu såg jag precis på wikipedia att Heston Blumenthal tydligen var före mig med fisksås i bolognesen - där ser man. Men det tar jag bara som ett bevis för att jag faktiskt har utvecklade väl utveckalde smaklökar och att min livliga fantasi är en tillgång.

2 kommentarer:

Lagers tabberas sa...

Spola saltet i alla grytor och röror och använd fisksås istället. Jag har den till och md i omeletten!

Lisa sa...

Jag har också fisksås i min ibland. fast nu har jag gått över till rådjursfärs i såsen och då blir overkill till smaken. Eller kanske roadkill, snarare.