måndag, februari 26, 2007

Räkfrossa

Har du köpt räkor med skal är det bara dumt att slänga skalen. Har du släpat hem ett kilo räkor så vill du väl ändå ha valuta för pengarna och inte stå där med 3 deciliter räkstjärtar och hela diskhon full med skal?

Så klart inte! Koka buljong på skalen i stället och använd det i nästa fisksoppa du gör. Bra mycket bättre än fiskbuljong på tärning och mycket mer tillfredställande.

Persiljestjälkar sparar du lämpligtvis de gånger du köper persilja. Släng in dem i frysen och förgyll buljonger och soppor med dem. Fast fiska upp dem när det kokat klart - då har de gjort sitt.

Räkbuljong
1 1/2 liter

3 msk smör
resterna av 700 gram räkor med skal (skal, huvuden, rom etc)
2 små morötter
det gröna från en purjolök
3 persiljestjälkar
5 vitpepparkorn
1 vitlöksklyfta
1 1/2 l vatten
en nypa salt

Smält smöret i en stor kastrull. Släng i räkorna och låt dem steka 5 minuter på hög värme utan att de bränns vid. Skala och skiva morötterna tunt och tillsätt dem. Hacka purjon, bryt sönder persiljestjälkarna, krossa vitlöksklyftan och pepparkornen och tillsätt rubbet till
grytan. Låt fräsa några minuter till.

Slå på vattnet och låt koka 30 minuter utan lock. Sila i ett durkslag med silduk (eller en kökshandduk) eller i en finmaskig sil. Använd i soppor eller koka ihop till halva mängden och använd i såser.

1 kommentar:

Lagers tabberas sa...

Visst, till slut har man så djefvla mycket räkskal i frysen att man får frysfrossa och kastar allt till slut. Man tänker så mycket och bullar in räkskal, hummerskal och kräftskal för soppor senare och där trängs de med fiskskrov och kalvben. Frysen blir en köckenmödding!
Förresten så har vi ärvt ett bra mattrix eller snarare smaktrix från Thailand i vårt kök. Vi kokar kycklingen, tuppen eller hönan också för den skull i fiskbuljong - lysande resultat. Och när vi äter nudelsoppa så är Rodjana där och kokar i fisk. Mycket godare, friskare, än kalvfonden (köttglacen) jag alltid har matskedsvis i frysen. Den sparar jag till svenska såser och grytor.