måndag, februari 05, 2007

Far, jag kan inte få upp min lotusrot...

Jag köpte bland annat picklad lotusrot i Malmö. Jumsi trodde jag, men burkhelvetet går ju inte att öppna!

Jag har provat allt. Diskhandskar för ett stadigare grepp, peta kniv mellan lock och glasburk och att skölja locket i hett vatten. Jag har till och med gett burken till Magnus. Inte ens han fick upp den, trots att varken envishet, irritation eller styrka tröt.

Givetvis finns det ingenting som förstärker ett irrationellt sug lika mycket som att ha någonting gott precis utom räckhåll. Jag känner mig som en sådan där apa som man fångar genom att peta in nötter i hål i träden. Apan tar nöten, men får sedan inte ut den knutna näven och vill inte heller släppa nöten utan sitter snällt kvar. Säkert en vandringsmyt, men det är så jag känner mig i alla fall.

Oj! Precis nu kom Magnus tillbaka. Jag sa "jag bloggar om lotusroten", varpå han resolut gick och öppnade burken. Denna man! Nu ska jag smaska rötter för allt vad tygen håller!

6 kommentarer:

Jessika sa...

Om det finns något som heter matberoende i den här meningen så är jag det, beroende av picklade grönsaker alltså, lotusrot bland annat. Särskilt babyrötter. Fint blir det också, mycket dekorativt med hålen. En gång i tiden ville jag odla egna lotusrötter tills det gick upp för mig att man behövde typ en swimmingpool för lotusrötter växer ju mangrovelikt/näckroseaktigt. Inget för hemmaodlaren i Skandinavien alltså.
Jag älskar tsukemono, men också italienska pickels, och alla andra varianter från koreanska till ryska till svenska går ner med förtjusning :).

Anna sa...

Till nästa gång burken är trög: Kan man inte slå hål i locket med en spik eller nåt? Då borde vaccumet släppa om det var det som höll fast. Hur äter du lotusroten?

Jessika sa...

Picklad lotusrot äter man som typ inlagd svensk gurka till asiatisk mat.

Lagers tabberas sa...

Lotusfrön är också väldigt gott. Tänk på att lotusen är helig och att rötterna ibland vilar oändligt länge i djupet av vattenhålan till det äntligen är dags då förutsättningarna är de exakt rätta att skjuta en stängel till ytan och blomma med en av de vackraste blommor som finns. Bilden till den minde begåvade rubriken är en lotus tagen på plats i Thailand

Stellan sa...

Spik genom locket känns lite brutalt, tycker jag.
Så här kommer ett bättre knep för att få upp trilskande glasburkar: lägg burken på sidan och sätt foten på den. Trampa till hårt, och rulla den lite fram och tillbaka. Det räcker oftast för att trycka upp vakuumet. I värsta fall får man applicera mer tyngd, det vill säga ställa sig på ett ben.

Gitto sa...

jessika: det är sådana där härliga babyrötter jag har. Har snaskat i mig en hel del framför datorn. Mums. Jag älskar i princip alla sorters inläggningar. Bäst gillar jag polsk dillgurka, det har jag en gång ätit upp en stor burk av på mindre än en dag.

anna: Jo, jag övervägde nästan spik. Fast jag har ingen hammare.

Lager: Väldigt fin bild!

stellan: Tack för tipset, jag ska testa det! Även om jag nog skulle vara rädd att få glassplitter i fötterna. :)