onsdag, april 11, 2007

Ett fel och två rätt

Kotlettrad blev gårdagens middag trots att jag är mindre förtjust i orökt och orimmat fläskkött (typ allt som inte är bacon eller sidfläsk). Men jag saknade helt matinspiration igår och den hela benfria kotletten såg snäll ut där den låg i köttdisken. Och det blev totalt misslyckat och totalt rätt på samma gång. Jag lyckades nämligen med konststycket att glömma bort köttet i ugnen för att jag retade mig så på en usel film vi såg. Resultatet blev en torr och intetsägande kotlett som visserligen var inte var äcklig, men den stirrade besviket på mig från tallriken.

Men tillbehören! Jag kokte bulgur med en liten skvätt kycklingfond och blandade med smått tärnad paprika, blekselleri, majs och riktigt vitlöksstark ölkorv. Mums! Och dessutom lyckades jag åstakomma enormt goda sötsura palsternackor. Så det är det receptet ni får idag... Laga det redan i kväll!
Sötsura palsternackor med cashewnötter
4 personer som tillbehör

4 palsternackor
1 vitlöksklyfta
2 msk neutral olja
1 torkad thaichili (eller någon annan torkad eller färsk chili i måttlig mängd)
2 tsk äppelcidervinäger
1 msk honung
1 dl rostade cashewnötter
salt

Strimla palsternackorna och hacka vitlöken. Hetta upp oljan i en stekpanna och tillsätt palsternacksstrimlor och vitlök. Smula över thaichilin. Fräs palsternackan så att den mjuknar, får färg men ändå inte helt tappar spänsten. Rör i vinäger och honung och smaka av så att det blir lagom sötsurt. Låt allt koka ihop lite. Hacka cashewnötterna grovt och blanda ned dem. Salta efter smak.

5 kommentarer:

Jessika sa...

Jag älskar kotlettrad men det kan vara svårt att lyckas med den. Jag kör hellre benfri hel kotlett. Eller så skivar man benfri hel kotlett, dubbelpanerar skivorna (doppar helst sista gången i panko)och gör tonkatsu - fullständigt livsfarligt gott och min totala favvorätt :).

Gitto sa...

Haha, jag skrev fel, det VAR benfri kotlett jag hade. Men det hjälpte inte. :) Fast tonkatsu låter helt ljuvligt, det måste jag testa.

deinin sa...

Mums vad det ser gott ut, särskilt palsternackan - den här tiden på året känns det som om man hade rostade rotfrukter ända upp till öronen, så lite omväxling passar SÅ bra.

Jessika sa...

Helstekt är trixigt. Tre minuter för mycket och torrt som tusan. Då skivar jag hellre och steker. Perfekt stekt är kotletter väldigt goda. Man kan få det till en konstart :).

Martin sa...

Jessica: Testa att att låta ungtermoeterna gå upp till nästan 72 garder, och ta ut den, så går den upp de sista graderna utanför ungen. Då blir det i princip aldrig torrt för mig i alla fall.
Men jag måste testa tonkatsu i alla fall :-)